Kütüphane Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından İl Halk Kütüphanesi'nde tören düzenlendi.
1964 yılından buyana kutlanan ve bu yıl 52. Kez kutlanacak Kütüphane Haftası açılış programına Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Vali Yardımcısı Dr. Muhammet Kırılmaz, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Yaşar Coşkun, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Önal, İl Müftüsü Sinan Cihan, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, öğretmenler ve öğrenciler katıldı
Törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Manisa İl Halk Kütüphanesi Müdür Vekili Sami Şişecioğlu, "İlimiz Manisa Merkezinde Kültür ve Turizm Bakanlığı teşkilatı içerisinde yer alan Manisa İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü, halk arasında bilinen adıyla 'Kitapsaray' 1945 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Kütüphanemizde 2015 yılsonu itibariyle 60 bin 410 adet kitabımız mevcuttur. Kitaplarımızın tümü bilgisayar ortamına aktarılmış olup internet bağlantısı bulunan bütün bilgisayarlardan katalog taraması yapılabilmekte, ödünç kitap alma ve verme işlemleri de yine bilgisayar ile yapılmaktadır. Kütüphanemizden 2015 yılında 316 bin 247 kişi faydalanmış bulunmaktadır. Kütüphanemizin üye sayısı 2015 yılı sonu itibariyle 18 bin 144 'dür. Kütüphane üyesi bu kişiler 2015 yılında 91 bin 575 adet kitabı evlerine ödünç alarak Kütüphanemizden faydalanmışlardır. İlimiz Merkezinde İl Halk Kütüphanesi dışında Muradiye Camii Külliyesi içinde bulunan Mimar Sinan Çocuk Kütüphanesi ve Ulu Camii yanında bulunan İshak Çelebi Çocuk Kütüphanesi Müdürlüğümüze bağlı olarak hizmet vermektedir" dedi. Şişecioğlu'nun ardından konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak ise, "Farklı zamanlardaki buluşmalarımızda tarihimizde kitaba olan merakımız, kitaplarla içli dışlı hayatımızdan bahsederek fetihler için bile gittiğimiz topraklara kültürümüzü ve kitaplarımızı da götürerek aynı zamanda bir kültür elçiliği yaptığımızdan söz etmişizdir. O yıllardan bu yıllara baş döndürücü teknolojik gelişmeler de olsa, her gün sanal alemde bir olayla ilgili çok farklı bilgileri bulabildiğimiz yüzlerce site de çıksa, bizler dokusuyla, kokusuyla, rengi ile kitaplarla olan bağımızı hiç koparmamışız. Geldiğimiz bu günde kütüphanelerimiz farklı argümanlarla farklı kültürlere köprü olmaya, her yaştan, her gönülden insana bilgiyi, sevgiyi sunmaya, kapağı her açıldığında, her okuyucusuna farklı dünyalar sunan binlerce kitabı bünyesinde barındırıp kültürler arası diyalogda önemli bir vazifeyi gerçekleştiriyor. Bizler de bu önemli vazifeleri üstlenmiş, kültürümüzün vazgeçilmez alanları olan kütüphanelerimiz için var gücümüzle çalışmaya devam edecek ve inşallah başta Sayın Valimizin ve yerel yöneticilerimizin de desteği ile Manisa'mıza hem yeni kitaplar, eserler, hem de yeni kütüphaneler kazandıracağız. Bu vesile ile 2006 yılında son seferini yapan gezici kütüphanemizden sonra tekrar bir Gezici Kütüphane ile birçok yenilenecek kütüphanenin müjdesini sizlere vermek istiyorum" diye konuştu.
Vali Erdoğan Bektaş da tarih boyunca kitabın güncelliğini hiçbir zaman yitirmediğini belirterek, "Kitabın bir ikamesi var mı şimdi bilmiyorum. Elektronik ortamda e-kitap zihnimizi meşgul etmeye başladı ama kitabın yerini alabilecek mi emin değilim. Doğrusu hayat çok çabuk değiştiği için o da önemli, onu da ihmal etmememiz lazım. Kitabın da kütüphanelerin de hayatımızda varlığını bir şekilde sürdürmesi gerekiyor. Kime sorarsak diyorlar ki kitap önemlidir, kitap okumalıyız. Kütüphanelerimiz olmalı, kütüphanelere gitmeliyiz. Fakat bu söz kısmı hayata geçiyor mu? İşte ona çok emin değiliz. Bir şehirde kütüphane yok, mesela Gördes'te kütüphane yok, Turgutlu gibi 100 binin üzerinde bir şehirde, Akhisar'da kütüphane yok. Manisa 350 bin nüfuslu bir şehirde 1937'de yapılmış iyi de yapılmış zamanında, yerinde yapılmış. Demek ki ufacık Kitapsaray'dan istifade etmek zorunda kalmışız. Gerçekten söylemlerimizle eylemlerimizi birbirine yaklaştırma zamanımızın geldiğini düşünüyorum. Bir defa ufağı, büyüğü her ilçemizde adam gibi bir kütüphanemiz mutlaka olmak zorunda. Bizim ilçelerimiz ufak ilçeler değil, her birisi birer vilayet ayarında ilçeler. Mutlaka çocuklarımızın, insanımızın kitaba ulaşım şartlarını iyileştirmek zorundayız. Zamanında bizim kitaplarımız, kütüphanelerimiz, medreselerimiz, okullarımız. Eski yapılarımıza bakın, çoğu okuldur, bir medresedir. Yeni yapılarımıza bakın işhanı, belediye sarayı gibi. Ben ısrarla, il merkezinde önce biz, devlet olarak, Kültür Bakanlığı olarak bir büyük kütüphane yapacağız, ama 3 belediyeden de her birinden birer yeni kütüphane bekliyoruz. Ayrıca talebimizi artırıyoruz, her ilçemizden de bir kütüphane, memuru olan, kitabı olan, ulaşım şartları olan, ısıtılmış, soğutulmuş, iklimlendirilmiş, gerçekten iyi şartlarda birer kütüphanemiz olmalı. Önceliğimiz kütüphaneyi birçok şeyin önüne almayı başardığımızda ülkemizin önünün açılacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Kelebekler Diyarı Anaokulu Öğrencileri gösteri sergiledi. Gösterinin ardından ise Vali Erdoğan Bektaş ve protokol üyeleri tarafından ortaokul öğrencileri arasında düzenlenen bilgiye dayalı "İlk Uyanış Çanakkale" bilgi yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verdi.
Protokol daha sonra hafta boyunca açık kalacak olan Nazmi Alper Tanrıverdi'nin "Fotoğraflarla Türkülerimiz"-"Fotoğraflarla Şiirler" sergisi, Manisa Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencilerinin Resim Sergisi, Özel Kelebekler Diyarı Anaokulu Öğrencilerinin Farklı Kültürlere Ait Objeler Sergisi" ile "Yeni ve Güncel Yayınlardan Oluşan Kitap Sergisi" açılışını yaparak ziyaret etti. - MANİSA
Son Dakika › Yerel › 52.kütüphane Haftası Kutlama Etkinlikleri Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?