"6360 Sayılı Kanun Bilgilendirme Toplantısı" - Son Dakika
Yerel

"6360 Sayılı Kanun Bilgilendirme Toplantısı"

Türkiye Belediyeler Birliği'nce Diyarbakır Green Park'ta "6360 Sayılı Kanun Bilgilendirme Toplantısı" yapıldı.

07.01.2013 13:28  Güncelleme: 12:51

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Emin Bilmez, belediyelerin, büyükşehir belediyesi olduktan sonra aldığı para miktarında yüzde 52 artış olacağını söyledi.

Genel Müdür Yardımcısı Bilmez, İçişleri Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği'nce Diyarbakır Green Park'ta düzenlenen "6360 Sayılı Kanun Bilgilendirme Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin değişim sürecinden geçtiğini belirterek, 6360 sayılı Kanun'un, idari yapıyı değiştiren bir çok değişikliğe neden olacağını bildirdi.

Düzenlemenin ardından büyükşehir sayısı 16'dan 29'a, büyükşehir ilçe sayısı 143'ten 500'e yükselirken, il belediye sayısının 65'ten 52'ye, ilçe belediye sayısı 749'dan 418'e, belde belediye sayısının da bin 977'den 425'e ineceğini ifade eden Bilmez, toplam belediye sayısının 2 bin 950'den bin 425'e düşeceğini kaydetti.

Bilmez, yeni uygulamayla büyükşehir belediyelerin vergi gelirlerinden pay alma oranının yüzde 5'ten yüzde 6'ya yükseleceğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Eskiden bu payın yüzde 70'i doğrudan alınıyordu. Bu oran yeni düzenlemeyle yüzde 60'a indirildi. Büyükşehir belediyeleri vergi gelirlerinin yüzde 60'ını doğrudan alacak, yüzde 40'ını havuza gönderecek. Bu değişiklik Diyarbakır ve Erzurum için büyük bir avantaj; İstanbul, Kocaeli, Ankara ve İzmir için ciddi dezavantajdır. Bu vergi gelirleri az olan belediyeleri korumak için yapıldı. Nüfusu aynı olan yerleşim birimlerinden yüz ölçümü büyük olan belediyeler daha fazla para alacak. Düzenlemeye büyükşehir belediyelerinin gelirinde artış olacak. Çünkü tüzel kişiliği sona erecek İl Özel İdaresi ile kapanan belde belediyelerin paraları büyükşehir belediyesine gelecek. Belediyelerin, büyükşehir belediyesi olduktan sonra aldığı para miktarında yüzde 52 artış olacak."

-"Çağın ideal yönetim modeli"

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, Diyarbakır'ın 8 bin yıl boyunca yaşamın kesintiye uğramadığı, dünyanın nadide şehirlerinden birisi olduğunu belirtti.

Bu toplantının düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarihten 15 ay önce düzenlenmesinin çok sevindirici olduğunu belirten Baydemir, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü ile Türkiye Belediyeler Birliği'ne teşekkür etti.

Yerel yönetimlerin 21'inci yüzyılın ideal yönetim modeli olduğunu vurgulayan Baydemir, şöyle dedi:

"Yerel yönetimlerin, çağın ideal yönetim modeli olma yolundaki yükselişi devam ediyor. Yerinden yönetim, çağımızın en kabul gören yönetim modellerinden biri olma ilgisini hala sürdürüyor. Türkiye'nin, AB'nin bir parçası olma yolunda arzu sahibi olsa da yerel yönetim modeli konusunda alması gereken mesafeler bulunduğunu hepimiz biliyoruz. Yasa benim açıdan ileri adım olmakla birlikte henüz alınması gereken mesafeleri var. Öncelikle kaynaklara erişim konusunda, yerel kültür ve dillerin korunması konusunda önemli mesafeler var.

Düzenlemenin, belediye ile valilik kurumları arasındaki kimi iş ve işlemlerde yeni çatışma alanlarını çıkarma riski var. Bu risk alanlarının aşımı konusunda Türkiye Belediyeler Birliği ile Mahalli idareler Genel Müdürlüğü'nün birlikte düzenleyeceği etkinlikle daha iyi ele alınabilir."

Vali yardımcıları Zafer Engin, Hüsnü Cemal Kansız ile büyükşehir, ilçe belediyeleri ile il özel idaresi temsilcilerinin katıldığı toplantı bugün sona erecek.

Muhabir: Özgür Ayaydın

Yayıncı: İrfan Cemiloğlu - DİYARBAKIR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel '6360 Sayılı Kanun Bilgilendirme Toplantısı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement