ELİF ÖZLEM ÇELİKLER - Çatal, kaşık gibi metal objeleri heykellere dönüştüren 73 yaşındaki Yılmaz Emen, 65 yıl önce başladığı sanat yaşamını son sergisiyle noktalamaya hazırlanıyor.
Emen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkokul birinci sınıfa giderken babasına, eğitimine devam etmeyeceğini, sanatkar olmak istediğini söylediğini aktardı.
O dönem ailesinin ekonomik durumunun iyi olmadığını belirten Emen, "Daha sonra kılıç üreten bir ustanın yanına 1950'de çırak olarak girdim" dedi.
Metalle uğraşmayı çok sevdiğini anlatan Emen, göz tansiyonu nedeniyle 2000 yılında gözlerinden birinin görme yetisini kaybettiğini dile getirdi.
Tek gözle çalışamaz olduğunu ve bunalıma girdiğini ifade eden Emen, şunları söyledi:
"Kimsenin yapamadığı ve ses getirecek basit bir şey yapmalıyım dedim ve çatal kaşık fikri öyle doğdu. Saz çalan, keman çalan ve kılıç kalkan figürünü buldum. Yıllarca özel istek üzerine hazırladığım işlemeli kılıç, kalkan ve palalar, eskiden bu görevlerde bulunan Tunus Cumhurbaşkanı Habib Burgiba, Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle, Libya Kralı İdris el Sünusi, ABD Başkanı Richard Nixon ile İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth gibi önemli kişilere ülkemizde ve yurt dışında takdim edildi. Gaulle, Türkiye'ye gelecekmiş, Bursa da varmış programında, dönemin valisi benden, ona takdim edilmek üzere bir şeyler yapmamı istedi. Onun için de bir şeyler yaptım ama daha sonra Gaulle'un Bursa programının iptal olduğunu öğrendik. Vali beni çağırdı ve eseri bir kutu yaptırarak Elysee Sarayı'na, Paris'e gönderdik. Sonrasında Gaulle de bana teşekkür mektubu yolladı. Onu şeref köşemde saklıyorum. Bu da Bursa için bir kazanımdır."
"Adımı taşıyan bir müze istiyorum"
Emen, sanatta 25'inci ve 50'nci yıllarını kutladığını, şimdi ise 65'incisini kutlamaya hazırlandığını belirtti.
Artık bu işi yapmaktan yorulduğunu dile getiren Emen, "Yine kıyısından köşesinden yapacağım ama gözlerimden dolayı çok yapamıyorum artık. Doktorlar da yorulmamamı tavsiye ediyor" dedi.
Yılmaz Emen, son sergisinde eski ve yeni çalışmalarını sergileyeceğini, bir kısmını satacağını söyledi.
Dolmabahçe Sarayı'nda 2005'te "devlet sanatçılığı" belgesi aldığını hatırlatan Emen, şunları kaydetti:
"Onun dışında 30-35 takdir belgesi ve plaketim var. Şimdi bir müze istiyorum; Yılmaz Emen Müzesi. Yığınla arşivim ve belgem var. Bunların bir yerde yaşaması lazım. Gelecek kuşaklar sanata sahip çıkıldığını, sanatın desteklendiğini görsün ve onlar da sanatla uğraşsın. Çocuklarıma bu sanatı öğrettim ama başka işlerde çalışıyorlar. İsterlerse yaparlar ama ülkemizde ve dünyada sanat yaparak geçinmek zor. Bundan sonra takdir görerek yaşamak istiyorum. Bu 93'üncü kişisel sergim olacak. Karma 4 sergim, 3 de devlet sergim vardı. Bazen zanaatımı özlüyorum ve kılıç yapmaya kalkıyorum. Atölyeme kapanıyorum ve eski el becerilerimi kullanarak bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Bu sergimde onları da sergileyeceğim."
Emen, 13 Nisan'da Ressam Şefik Bursalı Sanat Galerisi'nde Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle açılacak son sergisindeki eserlerin 25 Nisan'a kadar görülebileceğini sözlerine ekledi.
Son Dakika › Yerel › 65 Yıllık Sanat Yaşamı'Nı Son Sergisiyle Noktalayacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?