ABD'de Ki Anadolu Kültürleri Festivali'ne Gaziantep Çıkarması - Son Dakika
Yerel

ABD'de Ki Anadolu Kültürleri Festivali'ne Gaziantep Çıkarması

ABD\'de Ki Anadolu Kültürleri Festivali\'ne Gaziantep Çıkarması

ABD'nin Los Angles kentinde düzenlenen 4.Gaziantep damgasını vurdu.

05.06.2013 10:01

ABD'nin Los Angles kentinde düzenlenen 4. Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivaline

Gaziantep damgasını vurdu. SUNDER tarafından yapılan organizasyonda festival alanında Gaziantep kültürü tanıtılırken üç boyutlu Zeugma dikkat çekti. Gaziantep yemeklerinin sunulduğu festivalde konukların Gaziantep standına büyük ilgi gösterdiği açıklandı.

ABD'nin Los Angeles kentinde bu yıl 4.'sü düzenlenen Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali'ne katılan SUNDER ABD'ye Gaziantep damgasını vurdu. Bu yıl öncekilere göre daha farklı bir festivalin yaşandığı ABD'nin Los Angeles kentinde kebabıyla, katmeriyle, tatlılarıyla, ustalarıyla, yemenileriyle ve Zeugma'sıyla Gaziantep ABD gündemine oturmayı başardı. Gaziantep'in ABD'nin Los Angeles kentinde 4.sü düzenlenen Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali'ne şehrin ününe yakışır şekilde yer almasına önemli katkılar sağlayarak öncülük yapan SUNDER İş Adamları Derneği Başkanı

Bahaeddin Nakıboğlu resmi açılış töreninde yaptığı konuşmada emeği geçen, gayret eden ve yardımda bulunan bütün Gazianteplilere ve festivali düzenleyenlere teşekkür ederek "Bizler dünyanın her yerinde ülkemizi ve ülke kültürümüzü tanıtmak istiyoruz. ABD'de Gaziantep rüzgarı estirmekten dolayı çok mutlu olduk. Önümüzdeki yıllarda da bu tür çalışmalarda yer alacağız. Tanımadan ve tanıtmadan turizmin gelişmesini imkansız görüyoruz. Bizler bir taraftan ülkemizi farklı kültürlere tanıtırken o kültürleri de yakından tanıma fırsatı buluyoruz. Dünyanın birçok ülkesinden katılımcı ve ziyaretçinin geldiği festivalde Türkiye ve Gaziantep'in tanıtılmasını başarıyla temsil ettik. Emeği geçen bütün SUNDER ailesine ve sponsorlarımıza teşekkür ediyoruz" dedi.

ABD'DE GAZİANTEP VE ZEUGMA RÜZGARI ESTİ

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan SUNDER Yönetim Kurulu Başkanı Önder Öztütüncü "ABD'de her yıl gerçekleştirilen ve dünyanın en büyük organizasyonları arasında yer alan

4. Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali (Anatolian Cultures and Food Festival) katılarak Gaziantep mutfağı ve kültürü hakkında önemli çalışmalara imza attık.

Yurt dışında yapılan en büyük Türk festivali olan Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali California'da, Los Angeles'ın güney kısmında Orange County de 55 dönümlük bir fuar alanı üzerinde kuruluyor. 60 bine yakın kişinin ziyaret ettiği festivale bu sene ilk defa katılan Gaziantep festivalin en ilgi çeken şehirlerinden birisi oldu.

20'ye yakın şehrin dükkanlar veya alanlarla temsil edildiği festivalin ana konseptini farklı kültürel özellikler ile tespit edilmiş 5 şehir teşkil ediyor. Her şehirde o şehirdeki önemli eserlerden birisi üç boyutlu olarak yer alırken giriş kısımlarında tarihi el sanatlarını temsil eden ustalar sanatlarını ve eserlerini sergiliyorlar. Bu sene dördüncüsü düzenlenen festivalin ilk yılından beri yer alan İstanbul'da Kız Kulesi 3 boyutlu yapı olarak yer alırken Akdamar Kilisesi Van'da, tarihi taş evlerden bir örnek Mardin'de, Mevlana Müzesi Konya'da ve Aspendos Tiyatrosu da Antalya'da yer alıyordu. Festival heyeti bu sene Antalya yerine İzmir'i tarihi saat kulesi ve Efes'teki Meryemana Kilisesi ile festivale katarken 6.bir şehri de eklemeye karar verdiler. Aylar önce Sunguroğlu Lisesi Mezunları Derneği'nin gayretleri ile başlayan çalışmalar sonucu

organizasyon heyeti festivalde yer alacak yeni şehrin Gaziantep olmasına karar verdi. Süreç içerisinde festivalden yetkili kişiler şehre gelip gezdiler, tarafımızdan yapılan şehrin tanıtımlarını izlediler. Sponsorlarla görüştüler.

Festivali düzenleyen Pasifika Enstitüsü Başkanı İbrahim Barlas Gaziantep'i seçmekle ne kadar isabet ettiklerini, festivale ayrı bir renk ve güzellik katıldığını vurgularken kendilerini en çok etkileyen kısmın ise sadece sponsor olmakla kalınmayıp kalabalık bir heyet halinde festivale katılan Gazianteplilerin şehirlerinin tanıtımları için gösterdikleri gayret olduğunu söyledi.

Şehirler bölgesinin tam ortasına kurulan Gaziantep alanında 3 boyutlu yapı olarak ünlü Zeugma yer aldı. Aslına çok benzer şekilde dizaynedilmiş Zeugma ziyaretçileri büyüledi. Yan duvarlarından birine konan Çingene Kızı figürü de sürekli fotoğraf çekilen yerlerden biri oldu" diye konuştu.

SUNDER Yönetim Kurulu Başkanı Önder Öztütüncü yaptığı açıklamayı "Gaziantep'ten 40 kişilik bir heyet adeta Los Angeles'a çıkarma yaptı. Bu ekibe halen ABD de öğrenci olarak bulunan veya çalışan Sunguroğlu Lisesi mezunlarından 10 kişi de katıldı. Mühendis, esnaf ve işadamlarından oluşan heyetin içerisinde festivalde bizzat görev yapacak el ve yemek ustaları da yer aldı. Yemenici, Bakırcı ve Sedef ustaları dükkanlarında Anadolu El Sanatlarını en güzel şekilde sergilerken yanlarında getirdikleri 600

çift yemeni, 300 parça sedef ve 200 parça bakır eşyanın önemli bir kısmını da sattılar. Ziyaretçilerin yanı sıra Amerika basının da ilgisi dikkatlerden kaçmadı" şeklinde konuştu.

ABD'DE TÜRK VE GAZİANTEP MUTFAĞINA BÜYÜK İLGİ

ABD'nin Los Angles kentinde düzenlenen 4. Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali hakkında açıklamalar yapan Başkan Öztütüncü Türk ve Gaziantep mutfak kültürünün gördüğü ilgiden dolayı çok memnun olduklarını da ifade ederek, "Yiyecekler kısmında kendilerine ayrılan özel bir alanda kurulan Gaziantep Mutfağı dükkanları ise 4 gün boyunca hiç bitmeyen bekleme kuyruğu ile 2013 festivalinin unutulmaz manzaraları arasına girdi. Festival için gönüllü gelen Katmer, Baklava, Fıstık ve Kebap ustaları bütün hünerlerini sergilerlerken Gaziantep'ten gelen mühendis ve işadamları da arka tarafta canla başla çalışıp yardımcı olmaya çalıştılar. 500 civarında katmer, 100 kilo baklavanın yanı sıra yarım ton et tükettiklerini" ifadelerini kullandı.

SUNDER Yönetim Kurulu Başkanı Önder Öztütüncü kısa bir süre içerisinde büyük bir tanıtıma imza attıklarını söyledi. Öztütüncü, "Zaman yetse, daha fazla kişi olsak, daha fazla yerimiz olsa bu sayıların bir kaç katına çıkardık. Uzunca bir kuyrukta sabırla bekledikten sonra sıra kendisine gelen Amerikalı bir bayan muhtemelen ilk defa gördüğü Katmer'den biraz yedikten sonra heyecanla sordu: 'Bu çok güzel bir tat, festivalden sonra Los Angeles'ta bulabileceğim bir yer var mı?" Aldığı cevap kendisini memnun etmedi, ama bari bunu iyi değerlendireyim dercesine bir köşeye çekilip afiyetle yemeye devam etti. Festival alanının ortasında yer alan ve her bir musluğundan su-ayran-şerbet gibi içecekler akan Tarihi Üsküdar 3.Ahmet Çeşmesi'ne de bu sene SANKO sponsor oldu. ABD'de yürüttüğümüz tanıtım çalışmalarımıza destek veren gerek SUNDER üyelerine gerekse diğer gönüllülerimize teşekkür ediyorum" - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel ABD'de Ki Anadolu Kültürleri Festivali'ne Gaziantep Çıkarması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement