Acil Serviste Yeni Dönem: 'Kırmızı- Sarı- Yeşil Alan Uygulaması' - Son Dakika
Yerel

Acil Serviste Yeni Dönem: 'Kırmızı- Sarı- Yeşil Alan Uygulaması'

Acil Serviste Yeni Dönem: \'Kırmızı- Sarı- Yeşil Alan Uygulaması\'

Sağlık Bakanlığı acil servislerdeki yoğunluğu azaltmak amacı ile 'Kırmızı-sarı-yeşil' alan uygulamasına geçti.

11.04.2014 16:06

Sağlık Bakanlığı acil servislerdeki yoğunluğu azaltmak amacı ile 'Kırmızı-sarı-yeşil' alan uygulamasına geçti. Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Ali fatih Selvi yaptığı açıklamada, acil servise başvuran tüm hastaların ilk müracaatta acil hasta olarak kabul edileceğini, ancak yapılan muayene sonucunda yeşil alan muayenesi kapsamına girip girmediğinin tespit edileceğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı, acil servislere başvuruların yüzde 70'inin acil olmadığını tespit etmesi üzere harekete geçti. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun imzasıyla geçtiğimiz hafta yayınlanan genelge ile 'Acil Sağlık Hizmetlerinde Yeşil Alan Uygulaması'nın başladığı duyuruldu. Yeni genelgeye göre acil servise başvuranların ilk tedavisi gerçekleştirileceği ancak doktorun tedavisinin ardından hastanın 'yeşil' alana girdiği tespit edilmesi durumunda hastadan katılım payı ücreti alınacağı bildirildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Kırklareli İl sağlık müdürü Dr.Ali Fatih Selvi, acil servisine başvuran hastanın kesinlikle tedavi edileceğini, ancak acil serviste görevli doktor tarafından hangi alan muayenesine girdiğinin tespit edileceğini belirterek "Acil servislere başvuran tüm hastalarımız ilk müracaatta acil hasta olarak kabul edilecek. Ancak, hastamızın yapılan muayenesi sonucunda hekimimizin değerlendirmesine göre yeşil alan muayenesi kapsamına girip girmediği tespit edilecek. Yeşil alana girdiği belirlenen hastalar için 520.021 Kodu ile tanımlanan 'Yeşil Alan Muayenesi' kodlama işlemi yapılacak. Bu kodlama işlemi, hastanın acil servisteki işlemleri tamamlandıktan sonra yapılacak. Sonuç olarak Acil Sağlık Hizmetlerinde Yeşil Alan Uygulaması nedeniyle acil olmadığı halde acilde muayene olanların ücretsiz muayeneleri söz konusu olmayacak. Acil servise gelen ve rahatsızlığı 'yeşil alana' giren hastalarımızdan diğer hastalarımızın ödemek zorunda olduğu katılım payını ödemeleri gerekecek" dedi.

Selvi, kırmızı alanın hayatı tehdit eden ve hızlı, agresif yaklaşım ve acil olarak eş zamanlı değerlendirme ve tedavi gerektiren durumlar olduğunu kaydetti ve bu durumda olan hastaların hiç bekletilmeden kırmızı alana alındığını belirtti. Selvi, kardiyak arrest, solunumsal arrest, havayolu tıkanıklığı riski, major çoklu travma, solunum sayısı < 10/dakika, sistolik Kan Basıncı<80 (yetişkin) veya genel durumu bozuk çocuk veya infantların, sadece ağrıya yanıt veren veya yanıtsız olan hastaların, devam eden veya uzamış nöbetin kırmızı alana dahil olduğunu ifade ederek, "Hayatı tehdit etme olasılığı yüksek olan ve 10 dakika içerisinde değerlendirilip tedavi edilmesi gerekli durumlar, ilaç aşırı alımı olan hastanın yanıtsız veya hipoventilasyonda olması, Kardiyak ağrıya benzer göğüs ağrısı, Yardımcı solunum kaslarının solunuma katıldığı veya bakılabiliyor ise pulseoksimetri değerinin yüzde 90'nın altında olduğu ciddi nefes darlığı olan hastalar, şiddetli stridor veya yutkunma güçlüğü ile beraber olan havayolu tıkanıklığı riski, dolaşım bozukluğu, nemli, soğuk deri, perfüzyon bozukluğu, alp hızı 50'den az veya 150'den yüksek olması, hemodinamik bulgularla beraber olan hipotansiyon, Akut hemiparazi/disfazi, letarji ile birlikte ateş, irrigasyon gerektiren asit/alkali ile göz teması, Major fraktür veya ampütasyon gibi ciddi lokalize travma, Herhangi bir nedenle olan ciddi ağrı, önemli sedatif veya diğer toksik maddelerin oral alımı, Davranışsal/Psikiyatrik, Şiddet içeren agresif davranışlar, Kendine veya diğerlerine zarar veren davranışlar" dedi.

Hayatı tehdit etme olasılığı, uzuv kaybı riski ve önemli morbidite oranı olan durumların Sarı alana dahil olduğunu dile getiren Selvi, "Orta ve uzamış dönem belirtileri olan ve ciddiyet potansiyeli taşıyan durumlar; orta derecede kan kaybı, orta derecede solunum sıkıntısı, nöbet geçirme öyküsü (uyanık), ateş yüksekliği olan onkoloji veya steroid kullanan hasta, inatçı kusma, kafa travması olan ancak bilinci açık hasta, kardiyak öykü ile uyumlu olmayan göğüs ağrısı, şiddetli karın ağrısı, ekstremite yaralanması, suistimal riski veya şüphesi olan çocuk, stresli ve kendine zarar verme riski olan hasta, göğüs ağrısı ve solunum sıkıntısı olmayan basit göğüs yaralanmaları, normal görme fonksiyonu olan göz inflamasyonları veya gözde yabancı cisim, bilinç kaybı olmayan minör kafa travmaları, 65 yaş üstü karın ağrısı olan hasta, dehidratasyon belirtileri olmayan kusma ve ishaller sarı alana tabidir. Ayaktan başvuran, genel durumu itibariyle stabil olan ve ayaktan tedavisi sağlanabilecek basit sağlık sorunları bulunan hastalar ise yeşil alana dahil olacaktır" ifadelerini kaydetti. - KIRKLARELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Acil Serviste Yeni Dönem: 'Kırmızı- Sarı- Yeşil Alan Uygulaması' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement