Adıyaman Üniversitesinde Biyogaz Çalıştayı - Son Dakika
Yerel

Adıyaman Üniversitesinde Biyogaz Çalıştayı

Adıyaman Üniversitesinde Biyogaz Çalıştayı

Adıyaman Üniversitesi tarafından yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak üretimi üzerinde önemle durulan Biyogaz Çalıştayı gerçekleştirildi.

04.06.2014 13:09  Güncelleme: 13:11

Adıyaman Üniversitesi tarafından yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak son yıllarda üretimi üzerinde önemle durulan ve araştırılan Biyogaz Çalıştayı gerçekleştirildi.

Üniversitenin Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından Merkezi Laboratuvar Amfisinde gerçekleştirilen çalıştaya Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, üniversitenin akademik ve idari personeli, iş adamları, çiftçiler ve öğrenciler katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Türkiye'de ve dünyada toplumsal ve ekonomik kalkınmanın en önemli unsuru olan enerjiye her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekti.

Rektör Gönüllü, toplumun gelecekte enerji sorunuyla uğraşmaması için artan enerji ihtiyacını petrol ve doğalgaz gibi tükenebilir fosil kaynaklar yerine biyogaz ve güneş ışığı gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını bir alternatif olarak kullanmanın önemini vurguladı.

Prof. Dr. Gönüllü, konuşmasında şunları ifade etti:

"Enerji, insanlığın geleceğini zorlayacak ve sınırlayacak önemli bir konudur. Ancak enerjinin elde edilmesinde birçok sıkıntı ile karşılaşılmaktadır. Bizler, gelecekte enerji problemiyle yüzleşmemek için bir "Robinson Crusoe" gibi hareket emeliyiz. Bir adada çaresiz bir durumda olduğumuzu düşünerek etrafımıza bakıp var olanlarla hayatımızı geliştirmeliyiz. Bu manada hayvan ve bitki artıklarından biyogaz üretimi son yıllarda üzerinde en çok durulan ve araştırılan yöntemlerden biridir. Tabiatın bize sunduğu fazlasıyla imkan var. Yeter ki biz düşünelim ve fikirlerimizi uygulamaya koyalım. Bu sayede kendi kendine yeten, ihtiyaç fazlası ürün ortaya koyan ve böylece çaresiz toplumlara da faydalı olabilen bir toplum haline gelebileceğiz. Ancak toplumumuz bu yöntem ve metotları yeterince bilmemektedir. Burada en büyük görev Üniversitelerimize düşüyor. Şu anda Ülkemizde 180'den fazla üniversite var ve hepsi de hükümetimiz tarafından desteklenmektedir. Üniversiteler için bir fırsatlar dönemindeyiz ve hiçbir zaman da böyle bir fırsatlar dönemi yaşanmamıştır. Yani Üniversitelerin topluma karşı olan sorumluluklarını ve görevlerini yerine getirebilmeleri için bütün koşullar oluşmuştur. Bu bakımdan Adıyaman Üniversitesi olarak görevlerimizi yapmaya gayret ediyoruz."

Çevre Mühendisliği Bölüm Balkanı Yrd. Doç. Dr. Harun Türkmenler ise, artan enerji talebinin karşılanması ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasında yenilenebilir enerjinin oldukça önemli bir yer tuttuğunu belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Harun Türkmenler, biyogazın enerjide dışa bağımlılığı azaltmada, atıkların bertaraf edilmesinde, tarımsal gübre üretiminde ve çevrenin korunmasında ön plana çıkan temiz bir enerji kaynağı olduğunu kaydetti.

Türkiye'de yapılan tarım ve hayvancılıktan elde edilen gübrelerin ve diğer organik atıkların biyogaz tesislerinde işlenerek elektrik ve ısı enerjisine dönüştürülmesinin son yıllarda artış göstermeye başladığını söyleyen Türkmenler, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye'de biyogaz üretiminde büyük ancak şimdilik geniş ölçüde kullanılmayan bir potansiyel bulunmaktadır. Ayrıca İlimiz Adıyaman, tarımsal ve hayvansal potansiyelin yüksek olmasından dolayı biyogaz üretiminde öncü bir il olabilir. Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü olarak, Adıyaman'ın yenilenebilir enerji sektörünün lokomotifi olma özelliğini ve rekabet gücünü sürdürebilmesi ve ayrıca sahip olduğu yüksek potansiyeli ortaya çıkarabilmesi için, çözüm bulması gereken sorunlar ve çözüm yollarını bir çalıştay vasıtasıyla tartışmaya açmak istedik. Çalıştay sonunda Adıyaman ilinin biyogaz sektöründeki potansiyelini bir rapor haline getirerek ilgili kurum ve katılımcılarımıza ulaştırmayı düşünüyoruz. Temennimiz bu çalıştayın bir başlangıç olması ve belli aralıklarla üreticilerimizin ve sektör temsilcilerinin bir araya gelerek sorunları ve çözüm yollarını tartışmalarına katkıda bulunmaktır."

Açış konuşmalarından sonra çalıştay sunumları yapıldı. Adıyaman Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanlarından Yrd. Doç. Dr. Yavuz Demirci, 'Biyogaz ve Potansiyeli', Öğr. Gör. Fatih Tufaner 'Organik Madde İçeriği Yüksek Atıklardan Biyogaz Üretimi', Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Adıyaman İl Müdürlüğü'nden M. Nedim Baybatmaz 'Adıyaman'ın Büyükbaş Hayvancılık Potansiyeli', HBG İnşaat Tarım ve Hayvancılık firması temsilcisi Hicri Gürsoy 'Biyogazda Türkiye ve Dünyadaki Son Durum' konularında sunumlarda bulundular. - ADIYAMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Adıyaman Üniversitesinde Biyogaz Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement