Adü'de 'Kamuda Enerji Verimliliği' Konulu Panel Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

Adü'de 'Kamuda Enerji Verimliliği' Konulu Panel Düzenlendi

Adü\'de \'Kamuda Enerji Verimliliği\' Konulu Panel Düzenlendi

Aydın Valiliği ve Adnan Menderes Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Kamuda Enerji Verimliliği’ konulu panel ADÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

31.05.2014 10:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın Valiliği ve Adnan Menderes Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Kamuda Enerji Verimliliği' konulu panel ADÜ Atatürk Kongre Merkezi'nde gerçekleşti.

Toplantıya, Vali Yardımcısı Alper Faruk Güngör, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, il müdürleri ve birçok kamu kurum ve kuruluşun yöneticileri katıldı.

ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu açılış konuşmasında, "Maliyeti azaltarak verimliliği nasıl sağlayabiliriz? Bunların düzenlemeleri nasıl olacak? gibi soruların cevaplarını ülkemizin bu konuyla ilgili üç uzmanından öğreneceğimiz için çok şanslıyız" dedi.

"AMACIMIZ ÇALIŞMALARA YENİ BİR BAKIŞ AÇISI KAZANDIRMAK"

Doğal enerji kaynaklarının kıtlığı, enerjiye olan talebin artışı ve hammadde fiyatlarındaki yükselmeler sonucunda, bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de enerjinin daha verimli kullanılmasına yönelik önlemlerin gündeme geldiğini belirten Vali Yardımcı Alper Faruk Güngör, "Bu bağlamda, elektrik enerjisi öncelikli olmak üzere enerjinin her noktada verimli ve etkin kullanılması, israfının önlenmesi amacıyla kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla ulusal enerji verimliliği hareketi başlatılmıştır. Toplumda enerji kültürünün ve verimlilik bilincinin geliştirilerek enerji arz güvenliğimizin en üst düzeyde sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla, Valiliğimiz Üniversitemizin de desteğini alarak bu bilgilendirme panelini organize etti. Panelde kamu kurum ve kuruluşlarımızda önceki yıllardan bu yana yapıla gelen çalışmalara yeni bir bakış açısı sağlamak ve yeni gelişmeleri sizlerle paylaşmak hedeflendi" sözleriyle panelin önemi ve amacı hakkında bilgi verdi.

"ADÜ HASTANESİ KAMU BİNALARI İÇİN ÖRNEK OLUŞTURACAK"

Mühendislik Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Yunus Çengel 'Neden Enerji Verimliliği' konu başlıklı açılış sunumunda, ADÜ'de planlanan ve yürütülen enerji verimliliği çalışmaları hakkında bilgi vererek, ADÜ'nün Avrupa Birliği 7. Çerçeve Projesi kapsamında kamu binalarının enerji verimli hale getirilmesi projesine imza attığını belirti. Enerji verimliliğinin faydalarını ve uygulanma şekillerini ayrıntılarıyla ele alan Çengel, "Bu proje ile ADÜ Hastanesinin ülkemizde AB fonlarıyla enerji verimli hale getirilen tek kamu binası olacak ve yaygınlaşarak diğer kamu binaları için örnek oluşturacak. Enerji verimliliği, bütün konforu kullanarak daha az enerji harcamaktır. Enerji verimliliği büyük, bakir ve düşük maliyetli bir enerji kaynağıdır" ifadelerine yer verdi.

ŞAHİN, ENERJİ VERİMLİLİĞİ HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ

İzmir Elektrik Mühendisleri Odası'ndan Fikret Şahin, enerjiyi iş yapabilme yeteneği olarak, verimliliği ise üretim sonucuna sokulan çeşitli faktörlerle bu sürecin sonunda elde edilen ürünler çıktılar arasındaki ilişkiyi verimlilik olarak tanımladı. Enerji verimliliğini binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesinin, endüstriyel işletmelerde ise üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan birim hizmet veya ürün miktarı başına enerji tüketiminin azaltılması olarak kaydeden Şahin, dinleyicileri enerji verimliliği hakkında bilgilendirdi.

"ENERJİ VE SANAYİDE ÇEŞİTLİ TASARRUF ODAKLARI VAR"

İzmir Makine Mühendisleri Odası'ndan Berkay Eriş de, enerjinin kullanım alanları, sektördeki etkileri ve kullanış şekilleri, enerji verimliliği alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, "Enerji ve sanayide çeşitli tasarruf odakları var" dedi. Eriş, enerji verimliliği açısından alınabilecek önlemleri anlatarak konuşmasını tamamladı.

"ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONUSU GÜNDEMİN ANA MADDELERİNDEN BİR TANESİ OLACAK"

İzmir Onur Enerji'den Onur Günduru, uygulamaların pratik yapılması, finansman, ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan Biicker Projesi ve bunlar başka kamu kurumlarında nasıl tekrar edilebilir hususlarına değindi. Enerji verimliliği ile ilgili yasal mevzuatın daha da ilerlemesi gerektiği ve bununla ilgili alt yapı çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Günduru, "Ülkenin genelinde, önümüzdeki süreçte enerji verimliliği konusu gündemin ana maddelerinden bir tanesi olacak" dedi.

Sunumların ardından, Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yunus Çerçi'nin moderatörlüğünde gerçekleşen Enerji Verimliliği Panelinde, konuşmacılar dinleyicilerin merak ettikleri konuları açıkladı. Soru-cevap bölümünün ardından, Vali Yardımcı Alper Faruk Güngör'ün konuşmacılara teşekkür belgelerini vermesiyle program sona erdi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Adü'de 'Kamuda Enerji Verimliliği' Konulu Panel Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement