Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ile Bilimsel ve Kültürel Etkinlikler Kulübü'nün düzenlediği " Afganistan'daki Siyasi Rekabetlerde Türk Kavimlerinin Yeri" konulu konferansa, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Danışmanı Fazıl Ahmet Burget, konuşmacı olarak katıldı.
Burget, ESOGÜ Prof. Dr. Fazıl Tekin Salonu'ndaki etkinlikte, her ülkede farklı gruplar, renkler ve inançlar bulunabileceğini belirterek, bunun ülkenin bir zenginliği olduğunu kaydetti.
Bir arada ve saygıya dayalı olarak yaşanması durumunda zenginliğin daha da güzelleştiğini ifade eden Burget, şöyle konuştu:
"Aksi durumda çatışmaya sebep olur. Türkiye'de, Afganistan'a bakış açısı akademisyenlerin değil popüler ve ticari gazetecilerin eserleri aracılığıyla şekilleniyor. Bu, Afganistan ile ilgili gerçeklerin anlaşılmasında hatalara sebep oluyor. Türk kavmi olan Kırgızlar'ın, Batılı çalışmalarda Pamiri olarak belirtilmesi buna örnektir. Afganistan'daki Özbekler, Türkmenler, Kırgızlar ve diğer Türk toplulukları arasındaki parçalanmışlık, Türkler'in bu ülke siyasetinde daha etkin bir rol oynamasını engelliyor."
Burget, Türk kavimlerinin sosyal bütünlük sağlayamamaları, kabilecilik ve ailecilik anlayışını sürdürmeleri, kendi aralarında çok küçük parçalara ayrılmaları ve kısmen mezhep faktörü nedeniyle Afganistan siyasetinde arzu edilen düzeyde etkili olmadığını sözlerine ekledi.
Konferansın ardından ESOGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahaddin Acat, Burget'e plaket takdim verdi.
Yayıncı: Deniz Açık - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Yerel › 'Afganistan'daki Siyasi Rekabetlerde Türk Kavimlerinin Yeri' Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?