"Ağır Sanayi, Çevre ve Kuş Gölü'nün Sorunları" Paneli - Son Dakika
Yerel

"Ağır Sanayi, Çevre ve Kuş Gölü'nün Sorunları" Paneli

23.Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali kapsamında düzenlenen "Ağır Sanayi, Çevre ve Kuş Gölü'nün Sorunları" panelinde, Manyas Gölü'nün sorunları masaya yatırıldı.

05.06.2012 12:00

23. Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali kapsamında düzenlenen "Ağır Sanayi, Çevre ve Kuş Gölü'nün Sorunları" panelinde, Manyas Gölü'nün sorunları masaya yatırıldı.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feza Karaer, Belediye Nikah Salonu'nda yapılan panelde, "Kuş Gölü çevre kirliliği ve çözüm önerileri" üzerinde durdu.

Sulak alanlarda su yönetim politikalarının hem ekonomi hem de çevre açısından etkin olması gerektiğini vurgulayan Karaer, "Ekosistem fonksiyonlarının korunabilmesi için su ekosistemlerini koruyan, taşkınları önleyen, akarsu ve göl kalitesini iyileştiren çerçevede bakış açılarına ihtiyaç bulunuyor. Bu bağlamda Kuş Gölü'nün yönetim planı yeniden revize edilmelidir. Yöresindeki sanayi faaliyetlerinin etkisi belirlenmelidir" dedi.

UÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy ise doğal ve yaşayan bir varlık olan toprağın temiz ve yerinde tutulması gerektiğini vurgulayarak, "Çünkü toprak, çok kısa sürede ve kolayca kaybedilebilecek bir varlıktır. Bandırma'nın tarımsal toprakları, kuru tarım ve kontrollü sulu tarıma çok elverişli, verimlidir. Son 9 yılda yüzde 12 oranında verimli toprak alanı, sanayi için yok edilmiştir. 2005-2009 yılları arasında, Balıkesir ilinin büyüklüğü kadar tarım arazisi yok olmuştur" diye konuştu.

Jeoloji Yüksek Mühendisi Tahir Öngür de "Kuş Gölü direniyor" konulu konuşmasında, DSİ'nin, tarımsal toprak kazanmak ve sulama suyu elde etmek için su yapıları kurarak, sulak alanların dengesiyle oynadığını ileri sürdü.

Bu çalışmalara Kuş Gölü'nün de dahil edildiğini savunan Öngür, şunları kaydetti:

"Her geçen gün Kuş Gölü'nün su dengesi daha fazla bozuluyor. Kuş Gölü'ndeki tüm canlıların yaşamı tehlikede. Bandırma Körfezi ile Kuş Gölü arasında yerleşen sanayinin, akarsularla göle taşınan kirlilik oranı dehşet verici. Yıllardır belirlenen veriler ve tüm önerilere karşın böylesine çaresiz kalınmış olan tehdit altındaki bir başka ortam yok. Kuş Gölü'nün içinde yaşayan türler azalıyor. Bedenlerinde metal ve ağır metal zenginleşmesi artıyor. Kuş Gölü, bu olumsuzluklara karşın görünürde direniyor."

Muhabir : Bandırma

Yayıncı : Zafer Akpınar - BALIKESİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Ağır Sanayi, Çevre ve Kuş Gölü'nün Sorunları' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement