Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, temel gıdalardaki fiyat artışı ve dalgalanmanın normal olmadığını belirterek, bu noktada üretim politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini bildirdi.
Çetin, yazılı açıklamasında, ağustos ayı enflasyonunun yukarı yönlü bir kırılmayla sürpriz yaparak, bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,40, Yİ-ÜFE'de yüzde 0,98 artış kaydettiğini hatırlattı.
Yıllık enflasyonun ise tüketici fiyatlarında yüzde 7,14, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 6,21 olduğuna işaret eden Çetin, döviz kurundaki hızlı artışın, iç piyasada ve ihracattaki durgunluğa rağmen, girdi maliyetleri kanalıyla enflasyona yansıdığını ifade etti.
Gıda grubunda fiyat artışının sebze ve meyveden daha çok büyük oranda et, yumurta, şeker gibi ürünlerden kaynaklandığının altını çizen Çetin, şunları kaydetti:
"Temel gıdalarda bu denli fiyat artışı ve dalgalanması kesinlikle normal değildir. Bu noktada üretim politikalarımızın yeniden gözden geçirilmesi gerektiği görülmektedir. Temel girdilerde ve gıda piyasalarında rekabeti ve verimliliği artıracak, arz-talep dengesini düzenleyecek, üretici-market fiyat makasını daraltacak politikalar geciktikçe, halkın beslenme ve geçim sorunu, reel sektörün maliyet problemi ağırlaşmaktadır. Büyüme hızının yüzde 3'ün altına inmeye başladığının tahmin edildiği, reel sektörün durgunluk ve tahsilat derdine düştüğü bir dönemde enflasyonun yeniden yüzde 8'in üzerine doğru hareketlenmesi sektör bazında da yapısal sorunların ağırlığına işaret etmektedir."
Yıllık bazda ise en yüksek artışların sırasıyla yüzde 14,26 ile lokanta ve oteller, yüzde 9,91 ile çeşitli mal ve hizmetler ve yüzde 9,71 ile gıda ve alkolsüz içecekler gruplarında gerçekleştiğini belirten Çetin, Batı Akdeniz'de TÜFE oranının, aylık bazda yüzde eksi 0,02, sekiz aylık bazda yüzde 5,18 ve yıllık bazda yüzde 6,17 olarak gerçekleştiğini bildirdi.
Turizmdeki düşüşün yarattığı durgunluğun bölgede daha fazla hissedildiğine işaret eden Çetin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Bölgemizde ana harcama grupları itibarıyla bir ay önceye göre sırasıyla en yüksek artışın yüzde 2,55 ile lokanta ve oteller, yüzde 1,99 ile eğlence ve kültür, yüzde 1,18 ile çeşitli mal ve hizmetler harcama gruplarında olmuştur. Yıllık enflasyonda ise en yüksek artış yüzde 16,20 ile lokanta ve oteller, yüzde 11,85 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 9,40 ile eğlence ve kültür gruplarında gerçekleşmiştir. Bölgemizde enflasyon aylık, sekiz aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında kalmıştır."
Son Dakika › Yerel › Ağustos Ayı Enflasyon Rakamları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?