Ahilik Haftası Etkinlikleri Tanıtıldı - Son Dakika
Yerel

Ahilik Haftası Etkinlikleri Tanıtıldı

Ahilik Haftası Etkinlikleri Tanıtıldı

Ahilik Haftası kutlamaları için tanıtım toplantısı yapıldı.

15.09.2012 16:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ahilik Haftası kutlamaları için tanıtım toplantısı yapıldı. Bu yıl ilk kez yılın ahisinin yanı sıra yılın bacıları da seçildi.

17-23 Eylül tarihleri arasında Mimar Sinan Parkı içerisinde yapılacak olan Ahilik Haftası kutlamaları ile ilgili olarak, Ahi Evran Zaviyesi'nde düzenlenen toplantıya, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı, Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa, yılın ahisi seçilen Ali Hasköse ve yılın başarılı kadınları seçilen Zuhal Gözüküçük ile Sevilay Cıngıllıoğlu katıldı. Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı,söz konusu tarihlerde Türkiye'nin 81 ilinde ahilik haftası kutlamalarının yapılacağını söyledi. Akçadırcı 13. yy'da temelleri atılan ahilik teşkilatı ve felsefesi ile ilgili olarak şunları söyledi: "Esnaf ve sanatkarlar arasında uygulamaya geçilen ahilik ilkeleri Anadolu'da yüzyıllardır birlik, beraberlik, yardımlaşma ve dayanışmanın ruhunu oluşturmuştur. Ahi Evran'ın eşi Fatma Bacı da, Kayserili hanımlar arasında dünyanın ilk kadın teşkilatı diyebileceğimiz Bacıyan-ı Rum örgütünü kurmuş ve hanımlar için de çalışma mekanları oluşturmuştur. Bu yıl ilk kez, il kutlama komitesinin kararı doğrultusunda Kayseri'nin başarılı iş kadınlarını da seçtik."

Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Alan ise 17-23 Eylül tarihleri arasında Mimar Sinan Parkı içerisinde el sanatları sergisi kurulacağını ve tüm Kayseri halkını bu sergiye beklediklerini ifade etti. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da ahilik pilavı ikramının yapılacağını belirten Alan, Uluslararası Ahilik Sempozyumunun ise Nuh Naci Yazgan Üniversitesi tarafından yapılacağını kaydetti. Alan "Geçmişini bilmeyen geleceğini bilemez, Ahi Evran, o güzel insan, hem Allah dostu, hem de iyi bir sanatkar. 'Ahi Evran'dır pirimiz üstadımız, Besmeleyle açılır dükkanımız.' Dericiydi, debbağ işiyle uğraşırdı, zaman zaman şikayet etmişler, o kadar derinin insan eliyle yapılamayacağını söylemişler. Ama şikayet üzerine buraya gelen denetçilerin önüne ejderha çıkmış, 'evran' yılan demek. Ahi Evran'ın ismi de oradan geliyor. Önce Konya, Denizli, Isparta ve Kırşehir'e göçmüşler ve şu anda mezarı Kırşehir'de. Ahilik konusunda baş şehir Kırşehir. O da rahmetlinin mezarının orada olmasından kaynaklı. Biz oradan öğrendik ama ilimizde Ahi Evran Müzemiz var, Ahi

Evran mahallemiz, camimiz, caddemiz, iki tane parkımız, Başbakanımızın geçen yıl açtığı Ahi Evran Meslek Lisemiz var. Yani ahilik işi Kayseri'de, esnaf ve sanayici sayımızın çok olmasından dolayı Kayseri'de tuttu." diye konuştu.

Yılın Ahisi seçilen Ali Hasköse, kendisini yılın ahisi onurunu verenlere teşekkür ederek, "1948 Kayseri doğumluyum. Yeni Sanayi'de Orta Anadolu Motor Yenileme Atölyesi'nin sahibiyim. 54 yıldır bu mesleği yapıyorum. İşimi de severek yapıyorum." dedi.

Gözüküçük Makine sahibi Zuhal Gözüküçük de, "Bu yılki Ahilik Haftası'nda kadınlara verilen önem beni çok mutlu etti. Çünkü ülkemiz nüfusunun yüzde 50'si kadın olduğu halde kadın girişimci sayımız o kadar fazla değil. Bu sayının artması ve bizim onlara örnek olmamız beni umutlandırıyor." şeklinde konuştu.

Yılın diğer başarılı kadını seçilen Sevilay Cıngıllıoğlu ise "Aldığım bu başarı ödülü beni çok onurlandırdı. Başkanıma ve layık görenlere çok teşekkür ediyorum. Uzun zamandan beri Kayseri'de el sanatları araştırmaları yapıyorum, el sanatlarımızın ve devamı açısından elimden gelen gayreti gösteriyorum, öğrenci yetiştiriyorum, amacım Kayseri'deki yok olmaya yüz tutmuş el sanatlarının yeninden canlanması." ifadelerini kullandı.

(SK)

15.09.2012 16: 15: 59

TSI

NNNN - KAYSERİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ahilik Haftası Etkinlikleri Tanıtıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement