Ahilik Roman, Tiyatro ve Filmle Anlatılacak - Son Dakika
Yerel

Ahilik Roman, Tiyatro ve Filmle Anlatılacak

Anadolu'nun en önemli kültürel değerlerinden olan Ahilik, topluma, roman, tiyatro ve filmlerle anlatılacak.

10.02.2014 11:21

Anadolu'nun en önemli kültürel değerlerinden olan Ahilik, topluma, roman, tiyatro ve filmlerle anlatılacak.

Ahi Evran Üniversitesi Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Kazım Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Ahilik Kutlamaları Merkez Kurulu'nun, Ahiliğin tanıtımı için çok ciddi çalışmalar yaptığını söyledi.

Bu kurulun içerisinde Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin de bulunduğunu ifade eden Ceylan, Ahiliğin güncel sanat dallarıyla tanıtılması için roman yazımı ile tiyatro ve senaryo yarışmasının gündeme alındığını dile getirdi.

Ahiliğin roman tadında anlatılmasına büyük önem verdiklerini belirten Ceylan, teklif götürülen yazarlar Sinan Yağmur, Mehmet Niyazi ve Emine Işınsu'nun  kaleme aldığı eserlerin bu yıl bitirilerek teslim edilmesinin beklendiğini ifade etti.

Amaçlarının çeşitli sanat dallarını kullanarak, Ahiliği bütün yönleriyle anlatmak olduğunu belirten Ceylan, şöyle devam etti:

"Bunun için önce memleketimizin 3 değerli romancısına Ahiliğin romanını yazmaları için teklifte bulunmuştuk. Yazmaya başladıkları eserleri bu yıl tamamlayacaklarını söylediler. İnşallah bu yıl Ahiliği anlatan 3 romana kavuşacağız. İstedikleri tüm dokümanları verdim. Yaklaşık bir yıl araştırdılar. Gümrük ve Ticaret Bakanlığından çok büyük destek alıyoruz. Bakanlık, daha önce benim yazdığım Ahilikle ilgili kitabı 40 bin adet bastırarak okullara dağıtmıştı. Halk ve üniversite kütüphanelerine gönderilmiş. Romanlara da benzer bir çalışma yapılabilir. İnşallah romanların Ahilik Kutlamalarına yetişmesini ümit ediyoruz."

Ödüllü uluslararası senaryo ve tiyatro yarışması başlatıldı

Kazım Ceylan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının katkıları ile Ahilik Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen tiyatro ve senaryo yarışmasının da başlatıldığını söyledi.

Yarışmaya Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Sinema Genel Müdürlüğü ve Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nin katkı sağladığını dile getiren Ceylan, eserlerin değerlendirilmesi için alanlarında profesyonel kişilerin olduğu iki ayrı jüri oluşturulduğunu belirtti.

Senaryo jürisinin başkanlığını ünlü yönetmen Osman Sınav ve tiyatro jürisinin başkanlığını ise tiyatro sanatçısı Semih Sergen'in yaptığını ifade eden Ceylan, eserlerin gelmeye başladığını aktardı.

Ceylan, şunları kaydetti:

"Tiyatro ve senaryo yarışması Ahilik Haftası Kutlaması'na yetişecek. İlk tanıtımını kutlamalarda yapmayı arzu ediyoruz. 30 Nisan'da müracaatlar sona eriyor. Bilim Kurulları'nın değerlendirmesinden sonra jüri üyeleri gelen senaryo ve tiyatro eserlerini inceleyecek. Her ikisinde de profesyonel bir kadro oluşturuldu. Ahilik törenlerinde ödülleri verilecek. Dereceye giren tiyatro eserlerini Devlet Tiyatroları repertuvarına alacak. Ahilikle ilgili oyunları sahneleyecek. Sinema Genel Müdürlüğü de senaryoların film haline getirilmesi için firmalara destek sağlayacak. Bu yarışmalara katılmak isteyenlerden arayıp doküman isteyen çok kişi oldu. Mesela Azerbaycan'dan bir yazar aradı. 'Ahilik yarışmasına katılmak istiyorum' dedi. Bu, aynı zamanda uluslararası bir yarışma."

Her iki yarışmada dereceye giren eserlere ödül verileceğine işaret eden Ceylan, birincilere 30 bin, ikincilere 20 bin, üçüncülere de 10 bin lira verilmesinin kararlaştırıldığını sözlerine ekledi. - Kırşehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ahilik Roman, Tiyatro ve Filmle Anlatılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement