Akademisyen ve Kobi'ler Horizon 2020'ye Hazırlanıyor - Son Dakika
Yerel

Akademisyen ve Kobi'ler Horizon 2020'ye Hazırlanıyor

Yıllardır, Avrupa Birliği (AB) çerçeve programlarına sağladığı maddi desteğin altında hibe alan Türkiye, akademisyenler ve KOBİ'lere proje yazma eğitimi vererek çerçeve programlarından daha fazla pay almayı hedefliyor.

03.09.2015 11:39

MUSA ÖZYÜREK - Yıllardır, Avrupa Birliği (AB) çerçeve programlarına sağladığı maddi desteğin altında hibe alan Türkiye, akademisyenler ve KOBİ'lere proje yazma eğitimi vererek çerçeve programlarından daha fazla pay almayı hedefliyor.

Erciyes Teknopark AŞ Genel Müdürü Bilgin Yazlık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Avrupa Birliği Çerçeve Programı "Horizon (Ufuk) 2020"ye başvuruların devam ettiğini söyledi.

Başta akademisyenler olmak üzere çerçeve programlarına katılmak isteyenlerin proje yazmayı tam anlamıyla bilmediğini aktaran Yazlık, bundan dolayı da çok iyi fikirlerin projelendirilemediğini veya gerek kategori seçiminde gerekse projelendirme aşamasında yapılan yanlışlıklar nedeniyle reddedildiğini belirtti.

Yazlık, Teknopark olarak akademisyenleri ve KOBİ'leri Horizon 2020'ye katılmaları yönünde teşvik ettiklerini bildirdi.

Horizon 2020 programı bilgilendirme sürecinde birçok akademisyen ve KOBİ'nin proje yazma konusunda sıkıntılar yaşadığını belirlediklerini anlatan Yazlık, "Türkiye'nin çerçeve programından daha fazla pay alabilmesine katkı sağlamak için proje yazma eğitimi başlattık. Bu sayede daha nitelikli projelerin AB'ye sunulmasını hedefliyoruz" dedi.

Türkiye'nin 6'ncı çevçeve programından itibaren destek programlarına katılmaya başladığına dikkati çeken Yazlık, şunları kaydetti:

"6'ncı çevçeve programının bütçesi 19,1 milyar avro iken Türkiye'nin buraya toplam katkısı 231 milyon avro olmuştu. Ancak Türkiye bu destek programından yazdığı projeler ile yalnızca 59 milyon avro geri dönüş sağlayabildi. 7'nci çevçeve programının bütçesi 53,2 milyar avro iken Türkiye buna 356,5 milyon avroluk bir katkı sağladı. Buradan geri dönüş ise yaklaşık 206 milyon avro civarında oldu. Baktığımızda bu zamana kadar katıldığımız 6 ve 7'nci çerçeve destek programlarında Türkiye hep verdiği desteğin çok daha altında geri dönüş sağlayabilmiş. Bunun da temelinde proje yazma konusundaki eksikliklerin olduğunu belirledik."

Yazlık, şu anda önlerinde büyük bir fırsat bulunduğunu dile getirerek, "2014 yılında başlayan ve 2020 yılına kadar uygulanacak 80 milyar avro bütçeli Horizon 2020'ye Türkiye 451 milyon avro destek sağladı. Bu sağladığı katkıdan daha fazlasını alabilmek için nitelikli ve kaliteli projeler sunmamız gerekiyor. Biz de projelerin eksiksiz bir şekilde yazılabilmesi için eğitim programı başlattık" diye konuştu.

Hedef, kaliteli projelerle daha fazla destek alabilmek

Horizon 2020'ye başvuruların başladığı günden itibaren İngiltere'nin 2 bin 341 proje sunarak 961 milyon 264 bin 827 avro destek aldığını, Türkiye'nin ise 108 projeyle 26 milyon 293 bin 186 avro destek alabildiğini kaydeden Yazlık, sağlanan 451 milyonluk destekten daha fazlasını alabilmek adına çok daha fazla ve kaliteli projelerin hazırlanması gerektiğini, hedeflerinin de bu olduğunu vurguladı.

Proje yazmanın bir kültür olduğunu belirten Yazlık, bunun bir okulu veya bölümü olmadığını, insanların proje yazmayı bir kültür, felsefe olarak oturtması gerektiğini söyledi.

AB projelerinin tamamının İngilizce hazırlanıp sunulması gerektiğini kaydeden Yazlık, "Karşımızda AB ülkeleri var ki bir çoğunun ana dili zaten İngilizce. Dolayısıyla bizim proje kültürümüzü geliştirmemiz gerekiyor. Bugüne kadar sunulan projeler hem sayı olarak az hem de nitelik olarak biraz daha zayıf olduğu için gerekli desteği görememiş. Biz daha önce proje hazırlamış kişilerin tecrübelerini, tecrübeleri az olan kişilere aktarmaya çalışıyoruz. Daha iyi proje yazılmasını sağlamaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Verilen eğitimlerle projelerin daha profesyonel ve sağlıklı bir şekilde hazırlanmasının önünü açmış olacaklarını dile getiren Yazlık, "Birlikte mücadele ettiğimiz projelerden daha iyi projeler ortaya koyabilelim ki bu desteği alalım. Bu zamana kadar hazırlanmış, ciddi emek harcanmış projelerin bir çoğu reddedilmiş. Bunun en temel nedeninin proje mantığının tam olarak oturtulamamış olması ve fikrin AB'nin açmış olduğu çağrılara tam uygun olarak dizayn edilememiş olması. Bu eğitimdeki amaç bu süreçlerin daha sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesini sağlamaktır" dedi.

Yazlık, eğitime 100'ün üzerinde akademisyenin başvurduğunu ancak konuların sağlıklı işlenebilmesi adına 20'şer kişilik gruplar halinde eğitim vermeyi uygun gördüklerine işaret etti.

Akademisyenlerin ardından KOBİ'lere eğitim vereceklerini belirten Yazlık, bir yıl içinde binden fazla kişiye proje yazmayı öğretmiş olacaklarını aktardı.

Proje yazmayı bilmediğimizi anladık

Proje yazma eğitimi alan akademisyenlerden Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Dadaşer Çelik, Horizon 2020 programına katılabilmek için proje yazma eğitimi aldıklarını dile getirdi.

Bu eğitimi alana kadar proje yazmayı bildiğini zannettiğini ifade eden Çelik, "Eğitimle proje yazmayı bilmediğimizi anladık. Eğitim sayesinde eksiklerimizi gideriyoruz. Türkiye'nin bu programdaki payının artırılması için bizlerin proje vermesi çok önemli. Biz de buradaki eğitimden yaralanarak, bu tür projelere başvuru yaparak Türkiye'nin aldığı payı artırmaya çalışacağız. Eğitim çok faydalı oluyor. Horizon 2020 programı hakkında genel bilgileri aldık.  Daha sonrasında ise bu genel bilgilendirmenin özellikle kullanımı ile alakalı eğitimci arkadaşlar uygulamalı olarak anlatıyor. Eğitimin çok büyük faydası oldu" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Akademisyen ve Kobi'ler Horizon 2020'ye Hazırlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement