Ramazan Ercan - Dişlerin, ağızdan nefes alma, elini çeneye dayama, alçak ya da yüksek yastıkta yatma, parmak emme, dudak ısırma, tırnak yeme gibi nedenlerle şekil bozukluğuna maruz kalabildiği bildirildi.
Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nurselen Toygar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda diş bozukluğuyla ilgili şikayetlerin arttığını belirtti.
Bu bozuklukların çocukluktan itibaren verilecek eğitimle önlenebileceğini ifade eden Toygar, düşük şiddette ancak sürekli uygulanan kuvvetin dişlerdeki şekil bozukluğunda önemli etken olduğunu vurguladı.
Toygar, ağızdan nefes alma alışkanlığı olanlarda, ağzın açık kalmasının üst çene darlıklarına ve üst çene dişlerinde çapraşıklıklara neden olduğunu belirtti.
Özellikle ofiste çalışanlarda da elin çeneye dayanması alışkanlığına rastlandığını anlatan Toygar, bu hareketin de başın ağırlığının alt çene ve dişlere baskı yapmasına, dolayısıyla alt çene geriliğine neden olduğunu ifade etti.
Toygar, alçak ya da yüksek yastıkta yatmanın da çenede şekil bozukluklarına sebep olduğunu ifade ederek, "Sürekli alçak yastıkta sırtüstü yatılmasına bağlı olarak, çene altı kaslarının sürekli gergin olması nedeniyle alt çene geriliği ortaya çıkabilir. Yüksek yastıkta yatanlarda, baş sürekli fleksiyonda kalacağından alt çene başla göğüs arasında sıkışır ve ileri doğru itilir. Sonuçta alt çene ileriliği ortaya çıkabilir" dedi.
-"Önemsiz gibi görünen alışkanlıklar büyük sorunlara neden oluyor"-
Prof. Dr. Toygar, önemsizmiş gibi görünen kimi alışkanlıkların büyük sorunlara neden olabildiğini dile getirerek şu bilgileri verdi:
"Parmak emme, biberon, yalancı meme kullanımı, ağza yabancı cisim sokma, dudak ısırma, tırnak yeme, dilin dişler arasına sokulması, dudak emme gibi alışkanlıklar ileride dişlerin ve çenenin yapısını bozup,kalıcı sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
Ağza kalem, silgi gibi yabancı cisimlerin sokulması sonucu ön dişlerde çapraşıklık ve dişler arasında açıklık gözlenebilir. Parmağın damağa bastırılarak emildiği durumlarda genellikle üst dişler ileri doğru, alt dişler geriye doğru itilir. Bunun sonucunda üst dişler arasında aralık, alt dişlerde çapraşıklık oluşur. Biberon ve yalancı meme kullanan çocuklarda diş dizilerinin dengelenmesi zorlaşıyor, çene kasları yeterli ölçüde güçlenmiyor."
Alt dudak ısırılmasında da üst dişlerin ileri, alt dişlerin geriye itildiğini kaydeden Toygar, "Buna bağlı olarak üst dişler arasında ayrılmalar alt dişler bölgesinde çapraşıklık meydana gelir. Üst dudak ısırıldığı zaman ise alt dişler ileri, üst dişler geriye itilir. Alt dişler arasında ayrılıklar, üst dişler bölgesinde çapraşıklık meydana gelir. Tırnak yiyen çocuklarda ise dişlerde rotasyon, ileri itilme, açıklık ve kesici kenarlarda aşınmalar gözlenir. Dudak emme de dudak ısırma gibi hem dişler üzerinde mekanik değişikliğe hem de yumuşak doku üzerinde değişikliğe neden olmaktadır" dedi.
- İZMİR
Son Dakika › Yerel › Alışkanlıklar Dişlerin Şeklini Bozuyor - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?