Altyapı Yatırımlarının Meyvesi Bol Oldu - Son Dakika
Yerel

Altyapı Yatırımlarının Meyvesi Bol Oldu

Mehmet Özcan/Çağrı Turgut - Basketbolda, özellikle son 20 yılda yapılan alt yapı çalışmaları sayesinde çok sayıda genç, basketbola kazandırıldı.

27.01.2012 11:21

Mehmet Özcan/Çağrı Turgut - Basketbolda, özellikle son 20 yılda yapılan alt yapı çalışmaları sayesinde çok sayıda genç, basketbola kazandırıldı.

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) öncülüğünde yapılan çalışmalarla Türkiye, bayanlarda ve erkeklerde son 19 yılda yapılan bütün Avrupa Şampiyonalarına katılmaya hak kazandı. Ülke genelinde yapılan oyuncu taramalarıyla çok sayıda genç yetenek ortaya çıkarıldı. Oyuncu taramalarında keşfedilen sporcularla A Milli Basketbol Takımı, son 10 yılda bir kez dünya, bir kez de Avrupa ikinciliği elde etti.

Bu taramalarda fark edilen Mehmet Okur, Hidayet Türkoğlu, Kerem Tunçeri, Ömer Onan ve Semih Erden gibi sporcular Avrupa'da ve NBA'de başarılı takımlarda oynama şansı yakaladı. Taramalar sırasında Van'da keşfedilen Enes Kanter ise son yapılan NBA draftında Utah Jazz tarafından 3. sıradan seçilerek tarihe geçti.

AA muhabirine konuşan TBF Basketbol Mili Takımlar İdari Menajeri Barbaros Akkaş, yapılan sporcu taramalarıyla sürekli olarak oyuncu yetiştiğini, yapılan son taramada yaklaşık 3 bin sporcunun tarandığını söyledi.

1994 yılından itibaren alt yapıya ağırlık verildiğini aktaran Akkaş,

"Böylelikle iyi jenerasyonlar yakalıyoruz. Bu jenerasyondan Enes Kanter gibi biri çıktı. Bu şekilde işleri çok daha üst seviyelerde yapmaktan mutluyuz. Önümüzdeki günlerde yapılacak olan şampiyona elemelerini oynayacağız. Alt yapı çalışmalarımız da devam ediyor. Bizim önümüzdeki süreçler için hedeflerimiz ve alt yapı çalışmalarımız doğru ve düzenli şekilde devam ediyor. Bunun meyvelerini yine alacağız" dedi.

Alt takımlarda Türkiye'nin Avrupa'da FIBA sıralamasında 5. sırada olduğunu dile getiren Akkaş, her yıl bir milli takımın madalya aldığını ifade etti.

Akkaş, alt yapı çalışmalarıyla Türkiye'nin iyi noktalara geldiğini belirterek, "Bence Milli Takım'ın geleceği çok iyi. Türkiye olarak ümit, genç ve yıldız kategorisinde bayanlarda ve erkeklerde 1994 yılından beri bütün Avrupa şampiyonalarına gidiyoruz. Son 14 yılda nem Avrupa hem de dünya şampiyonasına ev sahipliği yapan tek ülkeyiz. Geldiğimiz noktaya baktığımız zaman 2001'de Avrupa ikincisi, 2006'da dünya altıncısı, 2010'da da dünya ikincisi olduk" ifadesini kullandı.

Elde edilen başarılarda alt yapı çalışmalarının önemini vurgulayan Akkaş, şöyle devam etti:

"Alt yapı takımlarına bakın mutlaka bir ya da iki tanesi ilk dört içinde yer alır. Dolayısıyla bunlar çok ciddi çalışmalarla ortaya çıkan başarılar. Bunda kulüplerin de çok büyük katkısı var. Çünkü alt yapı için oyuncu taramalarını iyi yapıyorlar. Kulüpler ve biz Anadolu'yu dolaşarak yetenekli çocukları buluyoruz ve bulunan oyuncular da başarıyı beraberinde getiriyor. Yatırımlar sayesinde alt yapıdan çok ciddi oyuncular kazandırılıyor."

-"Önce oyuncuyu bulup yetiştirmeliyiz"-

Akkaş, basketbolda en önemli şeyin başarı olduğuna, ancak başarı için öncelikle yetenekli gençlerin bulunması gerektiğine dikkat çekti.

Bu doğrultuda çalışmaların önemine vurgu yapan Akkaş, "Söz sahibi ülkelere baktığınız zaman birinci öncelik şampiyon olmak değil, oyuncuyu bulmak. Oyuncuyu yetiştirdiğimiz zaman başarı gelir. Uzun zamandır da bunu yapıyoruz ve çıkan jenerasyonla alınan başarılar ortada. Dolayısıyla gelecek yıllar bizim için daha başarılı geçecektir. Fakat önce oyuncuyu bulup yetiştirmeliyiz" şeklinde konuştu.

Akkaş, çalışmaların artarak devam etmesi gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Bizim hiçbir turnuvayı kaçırmamamızdaki en önemli etken alt yapı çalışmalarına ağırlık vermemizdir. Çünkü alt yapıdan bu çocukları yetiştiremezseniz devamlılığı sağlayamazsınız. Devamlılığı sağlamak için alt yapıda ciddi çalışmalar yapmak gerekiyor. Çünkü seçme imkanını ne kadar artırırsanız üst seviyelerdeki başarıyı da daha kolay elde edersiniz. Ancak bu yatırımları yapmazsak elimizde kısıtlı bir jenerasyon olur."

-"Elimizde uzun yıllardır çok iyi jenerasyonlar var"-

A Milli Basketbol Takımı Menajeri Harun Erdanay ise alt yapı çalışmalarının Türkiye'ye büyük kazanımlar sağladığını dile getirdi.

Yapılan oyuncu taramalarında keşfedilen oyuncuların Türk basketboluna hizmet ettiğini aktaran Erdenay, "Bizim elimizde uzun yıllardır çok iyi jenerasyonlar var. Bu jenerasyondaki gençler yıllardır milli takıma hizmet ediyor. Şu anda da Ömer Onan, Hidayet Türkoğlu ve Kerem Tunçeri eski jenerasyonun son temsilcileri. Uzun yıllar bu jenerasyon mili takım için ter döktü. Tarihimizdeki en büyük başarıları da bu jenerasyon döneminde elde ettik" dedi.

Erdenay, önümüzdeki yıllarda da yetenekli oyuncuların yetişeceğini ve daha büyük başarılar alınacağına inandığını ifade etti.

Türkiye'nin alt yapı konusunda başarılı olduğunu belirten Erdenay, "Yarın Hidayet'in ya da Kerem'in açığını bu gençler kapatmaya çalışacak. İnşallah gelecek yıllarda daha iyi başarılar elde edeceğiz. Alttan gelen genç ve çok yetenekli bir jenerasyonumuz var. Şimdi çocuklarımızın genç yaşta basketbola tanışması için taramalar yapıyoruz. Her yıl taramalarımız devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Erdanay, Türkiye'nin tesisleşme konusunda iyi bir gelişim sağladığını da vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Son 10 yılda gerçekten ilerleme kaydettik. Eskiden bizim dönemimizde spor salonları ya da takımlar yoktu, çok şansızdık. Şu anda ülkemizde gerek spor tesisleri olsun gerekse de salonlar olsun son 12 yılda inanılmaz bir tesisleşme var. Bu da yeni neslin küçük yaşlarda sporla tanışmasını sağlıyor. Artık yeterli gücümüz de tesisimiz de var ve bütün gençlere basketbolcu olma şansını veriyoruz. Mesela Enes Kanter, Van'dan çıktı. Bütün Türkiye'ye yayıyoruz bu taramaları. Bu çalışma sayesinde yeteneğe sahip gençleri kaçırmıyoruz."

- SAKARYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Altyapı Yatırımlarının Meyvesi Bol Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement