Antalya İl Genel Meclisi Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Antalya İl Genel Meclisi Toplantısı

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, görev yaptığı 2 yıl boyunca Türkiye'nin ismini her kesimde duyurduklarını bildirdi.

02.01.2012 18:20

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, görev yaptığı 2 yıl boyunca Türkiye'nin ismini her kesimde duyurduklarını bildirdi.

Antalya İl Genel Meclisi Ocak ayı meclis toplantısına katılan Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi'ndeki çalışmaları hakkında meclis üyelerine bilgi verdi. İki yıldan bu yana başarılı çalışmalara imza attıklarını ifade eden Çavuşoğlu, özellikle komşu ve ihmal edilmiş ülkeleri Avrupa Konseyi çatısı altına almak için çaba gösterdiklerini söyledi.

Azerbaycan, Bosna Hersek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başta olmak üzere, birçok ülkenin desteklendiğini vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Demokratik açıdan gelişmekte olan birçok ülkeyi destekledik. Bu ülkelere yardımcı olduk. Parlamenter diplomasiyi işlettik. Karabağ sorununun çözümü için çaba gösterdik. Konseyin tarihinde üye olmayan bir ülkeyi, Fas'ı Avrupa Konseyi'ne üye yaptık. Konseyin tüm haklarından yararlanıyorlar ama sadece oy kullanamıyorlar. Bunun yanı sıra Filistin Ulusal Meclisi'ni üye yaptık. Artık Filistinli milletvekilleri AKPM çatısı altında olacak. Bunu takiben bazı kardeş Türk Cumhuriyetlerinden başvurular var. Tunus'taki seçimlere konsey olarak yardımcı olduk. Tunus'un da AKPM'ye talebini bekliyoruz. Bunu Mısır, Libya ve Cezayir takip edecek. İki yıl boyunca Avrupa ülkelerini ve sıkıntıdaki ülkeleri AKPM Başkanı sıfatıyla gezdik. 90'dan fazla resmi veya çalışma ziyareti gerçekleştirdik."

AKPM'yi daha iyi işletebilmek için reformlar gerçekleştirdiklerini ifade eden Çavuşoğlu, AKPM'nin iç tüzüğünü değiştirdiklerini de belirtti. Çavuşoğlu,

"Zaman zaman TBMM'deki arkadaşlarla şakalaşırken Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin iç tüzüğünün değiştirilemediğini ifade ediyorum. Şaka bir yana TBMM iç tüzüğü milletin beklentilerini karşılamayacak durumda. Bir an önce bunun da değişmesi gerekiyor. Bunu bir Türk başkan olarak AKPM'de gerçekleştirdik. Bir Türk olarak Avrupa Konseyi'ne bıraktığımız en iyi hizmet bu oldu" dedi.

-"Gözümüz arkada kalmayacak"-

Avrupa'daki ekonomik sorunların siyasi mekanizmaları sarstığını ifade eden Çavuşoğlu, birbiri ardına yaşanan hükümet değişikliklerinin bunun en iyi göstergesi olduğunu vurguladı. Ekonomik sorunların sağlık, kültür, ekonomi başta olmak üzere sosyal güvenliği etkilediğine işaret eden Çavuşoğlu, "Maalesef temel insan haklarını etkileyen olumsuz gelişmeler yaşanıyor" dedi.

Avrupa'da ırkçılığın arttığına da dikkati çeken Çavuşoğlu, AKPM olarak bu aşırılıkların önlenmesi için Avrupa ülkelerinde çalışmalar yaptıklarını kaydetti. 23 Ocak'ta görevi devredeceğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Başarılı bir şekilde görevimizi yaptığımıza inanıyorum. Gözümüz arkada kalmayacak. Uluslararası alanda Türkiye'nin ismini her alanda duyurduk. Dış politikada aktif olabilmemiz için üst yönetimlerdeki karar mekanizmalarında yer almalıyız. Bu şekilde ülkemizin ve zayıf ülkelerin önüne çıkartılan engelleri aşabiliriz. Bu nedenle görevimize üye olarak devam edeceğiz" diye konuştu.

- Milletvekili maaşları-

Çavuşoğlu, kentin en ücra köşesindeki sorunların çözülebilmesi için yerel yönetimlerin önemine de dikkati çekti. İl Genel Meclisi üyelerinin seçildikleri bölgelerin sorunlarını çözmek için büyük çabalar gösterdiğini anlatan Çavuşoğlu,

"Siz sadece yol, köprü gibi sorunlarla değil yaşadığınız bölgenin bütün sorunlarıyla ilgileniyorsunuz. Nasıl TBMM Türkiye'yi temsil ediyorsa, İl Genel Meclisi de Antalya'yı temsil ediyor. Zaman zaman ailenizden ve işlerinizden fedakarlık ederek hizmet etmeye çalışıyorsunuz" dedi.

Bir İl Genel Meclisi üyesinin özlük haklarında düzenleme yapılmasını talep etmesi üzerine Çavuşoğlu, "Umarım bizim milletvekili olarak başımıza gelen sizin de başınıza gelmez" diye espri yaptı.

Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sizlerin de özlük haklarınızın olması gerekiyor. Sizler de vatandaşlar tarafından seçilmiş insanlarsınız. Ama inşallah bizim milletvekili olarak başımıza gelen, sizin de başınıza gelmez. Ama şunu söylemek isterim ki bunlar çok görülmemeli. Milletvekili maaşına çok ihtiyacı olmayan bir arkadaşınız olarak söylüyorum, hizmet eden insanlar mağdur edilmemeli. Son düzenlemede biraz fazla oldu ama belli bir düzeyde de olması lazım. Değişik partiden geçen dönem milletvekili olup da bu dönem olmayan arkadaşlarımızın son altı ayda arabalarını ve gayrimenkullerini sattıklarına şahit oluyoruz. Emekli olamamış. Kendi işine de dönemiyor. Doktor veya avukatsa o işine dönemiyor. Toplum bunu tolere etmiyor. Avrupa'da diş hekimi hem milletvekilliğini yapıyor hem de diş hekimliğini yapıyor. Türkiye'de serbest işi olanlar işine devam ediyor ancak bunun dışındakiler mesleğini sürdüremiyorlar. Milletvekilliği de bitince ortada kalıyorlar. İktidar partisindeyseniz bazı yerlerde müşavirlik gibi iş bulabiliyorsunuz ama muhalefet partisindeki arkadaş ne yapacak- Onun işi hepten zor. Tanıdığım eski milletvekilleri var, her ay bir bankadan kredi çekerek ödemelerini yapan. Milletvekilliği gerçekten çok masraflı bir iş. Bir milletvekilinin maaşının yarısı yol ve benzine gidiyor. Bunları çok görmemek lazım. Hizmetin kalitesini sorgulamak lazım. Aynı şekilde İl Genel Meclisi üyelerinin de özlük hakları olmalı ve imkanları artırılmalı. Türkiye'nin ekonomik imkanları öncelere göre çok iyi durumda. Türk ekonomisi dünyada ya birinci büyüyor ya ikinci. Ama burada da 'Fırsatçılık yapalım' demiyoruz ama hak edene de hakkını vermek lazım. Toplumun her aşamasındaki insanın hizmet alma kalitesini artırmak lazım."

-Taş ve maden ocakları-

Taş ve maden ocaklarıyla ilgili meclis üyelerinin taleplerini de dinleyen Çavuşoğlu, "Bu konuda iktidar olarak bizim de hatamız oldu" dedi.

Madenciliği teşvik etmek amacıyla çıkarılan yasa ile Ankara'dan ruhsat alan bir kişinin yerel yönetimlere sormadan ocak açabildiğini belirten Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Hatta maden arama adı altında ormanlardaki toprakları götürdüler, sonra maden yokmuş diyerek devlete iade ettiler. Bu çok suistimal edildi. Antalya'nın dağlarının her yerini maden arama bahanesiyle kapatmışlar. Biz bu gördüğümüz olumsuzlukları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımıza anlattık. Son çıkan düzenlemeyle artık bu konuda yerel yönetimlerin görüşlerinin alınması gerektiğine karar verildi. Kurum görüşleri uygun olmazsa maden arama ruhsatı alınamıyor ve açılamıyor. Dere yataklarına izin verilmiyor mesela. Dünyanın birçok ülkesinde de durum böyle. Bir ülke büyüyorsa inşaat sektörü de büyüyor. Bu nedenle taş ocakları da olacak, kum ocakları da olacak. Ama bunun toplumu rahatsız edecek boyutta olmaması gerekiyor. Bunun orta yolunun bulunması gerekiyor. Dereyi, ormanı tahrip etmeden yapılacak yerler de var."

-Antalya'ya stadyum yapılması-

Antalya'ya yeni bir stadyum için çalışmaların yapıldığını da anlatan Çavuşolu, stadyumun eski Yüzüncü Yıl Spor Tesislerinin bulunduğu alana yapılmasıyla ilgili bir kanı oluştuğunu, ancak henüz tam bir karar verilmediğini bildirdi.

Çavuşoğlu, belediye başkanları ve sivil toplum örgütleri üyeleriyle konuyu görüştüklerini anlatarak, bu konuda uzman görüşü de alındığını açıkladı. Bu konuda farklı görüşler olabileceğine değinen Çavuşoğlu, "AK Parti içinden bazı arkadaşlarımız da bazı konularda eleştirilerde bulunuyorlar. Azami konsensüs sağlandığı yere yapılmalıdır. Son yapılan toplantıda, bütün partilerin yetkililerinin katıldığı toplantıda yüzde 75 oranında Yüzüncü Yıl'a stadın yapılması kararı var. Herkesin oy birliğiyle bu konuda birleşmesini bekleyemeyiz. İktidar olarak 'Bu konuda sadece biz karar verelim' demedik, herkesin görüşünün alınmasını istedik. Gençlik Hizmetleri ve Spor Genel Müdürlüğü'nün 2012 yılı yatırım planına Antalya dahil edildi. Yer belirlendikten sonra hemen başlanacak" dedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Antalya İl Genel Meclisi Başkanı Cavit Arı da Çavuşoğlu'nun iki yıl boyunca Avrupa Parlamentosu'nda başarılı çalışmalara imza attığını söyledi. Çavuşoğlu'nun dolu dolu iki yıl geçirdiğini ifade eden Arı, İl Özel İdarelerinin genel bütçeden aldıkları payların artırılmasını ve özlük haklarının düzeltilmesini istedi.

- ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Antalya İl Genel Meclisi Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement