Artvin'de "Doğu Karadeniz Bölgesi Düzey–2 AB Yerel Kalkınma Gruplar Hibe Programları" Toplahtısı - Son Dakika
Yerel

Artvin'de "Doğu Karadeniz Bölgesi Düzey–2 AB Yerel Kalkınma Gruplar Hibe Programları" Toplahtısı

Artvin\'de "Doğu Karadeniz Bölgesi Düzey–2 AB Yerel Kalkınma Gruplar Hibe Programları" Toplahtısı

Artvin'de, "Doğu Karadeniz Bölgesi Düzey–2 AB Yerel Kalkınma Gruplar Hibe Programları" Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi.

06.06.2007 17:13

Artvin’de, “Doğu Karadeniz Bölgesi Düzey–2 AB Yerel Kalkınma Gruplar Hibe Programları” bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Artvin Valiliği toplantı salonunda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nca organize edilen bilgilendirme toplantısına Artvin Vali Vekili Necmi Akman, Dünya Bankası Kırsal Kalkınma Yürütme Birimi Direktör Yardımcısı T. Deniz Şensoy, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kurtul Özel, tarım ilçe müdürleri, ilçe ziraat odaları başkanları ve ilçelerden üretici birlikleri başkanları katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Dünya Bankası Kırsal Kalkınma Yürütme Birimi Direktör Yardımcısı T. Deniz Şensoy, şunları kaydetti:“Herkesin kalkınma ile ilgili bir tanımı var. Bilimsel tanımlar var, biz bu tanımı biraz sadeleştirirsek iki önemli unsuru ön plana çıkıyor. Birincisi bir bölgede havza bazında kalkınma planı yapılır. Yani yöresel açıdan iller, ilçeler olmasına rağmen, kalkınma açısından biz oraya havza, yani bir vadi bazında biraz daha anlaşılabilir bir anlayışla yaklaşırsak vadi bazında bakarız. Kalkınma ancak ve ancak bir vadi içerisinde planlanırsa birkaç ili, ilçeyi gerekirse kapsayacak bir şekilde faydalı olur. Çünkü üste yaşayan iller, altta yaşayan illerin doğal kaynaklarını, su kaynaklarını ve belirli şeylerini tüketerek bir kalkınma sürecine girerlerse, aşağıda yaşayan illerin kalkınmasının maliyeti, yukarıda yaşayan illerin kalkınmasının bir noktada sağlanması sonucunda artabilir. Bunun için kalkınmaya birincisi, havza bazında yaklaşmak lazım. İkincisi, kalkınmanın amacı basit olarak halkın yaşam ve gelir düzeyini sürdürebilir bir şekilde artırmaktır. Niye kalkınmak istiyoruz? Biz sonuçta o yörede, o havzada yaşayan insanların yaşam düzeyini geliştirmek istiyoruz, sadece gelir düzeyini değil. Bunu da sürdürülebilir bir şekilde yapmak istiyoruz. Yani, bugün kaynakları tüketerek bir kalkınma yaptığınız zaman bunlar geçerli değil. Onun için sizden proje istendiği zaman projelerinizin hepsinde bu özellikleri bir şekilde nasıl karşıladığınız ve nasıl karşılayacağınız konusunda çok detaylı bilgiler istenir.”

Bir havzada bulunan doğal, kültürel ve insan kaynaklarını en etkin ve verimli kullanarak o havza dışına satılarak gelir elde etmeden sürdürülebilir bir kalkınma sağlanmasının çok olduğunu kaydeden Şensoy, konuşmasının ardından katılımcılara, Kalkınma ve Hibe fonları finansmanı, Hibe kaynakları hakkında bir sunum yaptı.

(ZA-İRT-Y)

06.06.2007 17:01 TSİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Artvin'de 'Doğu Karadeniz Bölgesi Düzey–2 AB Yerel Kalkınma Gruplar Hibe Programları' Toplahtısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement