SEYFİ ÇELİKKAYA
Hava körüğü ile çalınan, keman, saksafon, kavalsen sesi gibi farklı sesler çıkarabilen 4 ayrı seçici tuşu bulunan ve 1980 yılından itibaren Yozgat Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen piyanonun bakımının yapılıp, çalışır hale getirilmesi için usta aranıyor. Yozgat Müze Müdürü Cihat Çakır, "Piyano ahşaptan yapılma, şu an çalışır vaziyette değil ama maharetli eller maharetli ustalar piyanoyu tekrar çalıştırılabilir" dedi.
Yozgat'ta sular altında kalan höyükten parçalanmış olarak bulunan ve restore edilen Demeter heykeli, 19. yüzyılın en büyük hattatlarından Yesarizade Mustafa İzzet Efendi'ye ait hat levha gibi önemli eserlerinde yer aldığı Yozgat Arkeoloji Müzesi'ndeki, tamamen ahşap olan asırlık müzik aleti Piyano ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. 1980 yılından itibaren müzede sergilenmeye başlanılan piyanonun çalışır hale getirilmesi için usta aranıyor.
"MAHARETLİ USTALAR PİYANOYU TEKRAR ÇALIŞTIRILABİLİR"
Yozgat'ta 1895 yılında II. Abdülhamit döneminde beş yıllık 'rüştiye' denilen ortaokullardan sonra yüksekokullara hazırlayıcı okul olarak açılan ve günümüzde Yozgat Lisesi olarak kullanılmaya devam eden okulda müzik eğitiminde kullanılan tamamen ahşap piyanonun Anadolu'ya batıdan gelen klavyeli çalgılardan biri olduğu kaydedildi. İleri tekniğe sahip piyanonun yaklaşık 100 yıla yakın zaman önce müzik eğitiminde kullanıldığı, hava körüğü ile çalınan, keman, saksafon, kavalsen sesi gibi farklı sesler çıkarabilecek 4 seçici tuşunun yer aldığı kaydedildi.
Yozgat Müze Müdürü Cihat Çakır, Nizamoğlu konağındaki Yozgat Arkeoloji Müzesi'nin üst katında sergiledikleri piyanonun Fransa'dan Türkiye'ye gelen ilk müzik aletlerinden biri olduğunu söyledi. Çakır, "Piyano 1930'lı yıllarda Yozgat Lisesi'nde olduğunu biliyoruz. Yozgat Lisesi'nin restorasyonu sırasında deposunda bulunmuş, 1980'li yıllarda. Akabinde de piyano müzemize getirmiş ve kazandırılmış. Piyano ahşaptan yapılma, şu an çalışır vaziyette değil ama maharetli eller maharetli ustalar piyanoyu tekrar çalıştırılabilir" dedi.
DEMETER HEYKELİ ÖZEL ODADA SERGİLENİYOR
Yozgat Arkeoloji Müzesi'ndeki dikkat çeken diğer parça ise 19. yüzyılın en büyük hattatlarından Yesarizade Mustafa İzzet Efendi'ye ait hat levha. Müze deposunda 2009 yılında yapılan temizlik sonrasında bulunup, İstanbul Dolmabahçe Sarayı Restorasyon ve Konservasyon Atölyesi'nde tamiri yapılarak, sergilenmeye başlanılan hat levhanın dünyada sadece iki tane olduğu, aynı kalıptan alınan diğer nüshasının da Konya Mevlana Müzesi'nde olduğu öğrenildi. Levha üzerinde 'Ya Hazreti Mevlana' yazılı olduğu, yaklaşık 14 ay süren bir çalışma sonucunda bakım ve onarımın yapıldığı bilgisi verildi.
Yozgat'ın Gelingüllü Barajı sular altında kalan Cemallı höyüğünden 1990 yılında yapılan kurtarma kazıları sonucunda parçaları bulunan Demeter heykeli de, 2013 yılında 1,5 ay süren titiz bir çalışma sonucunda birleştirilerek müzede oluşturulan bir odada sergilenmeye başlanıldı. 50x45 santim ebadında suntadan yapılan atlık üzerine oturtturulan Demeter Heykeli 146 santim uzunluğunda.
Son Dakika › Yerel › Asırlık Piyano, Yozgat Müzesi'nde - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?