Asü'de "Özgür Toplumun İlkeleri" Semineri Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

Asü'de "Özgür Toplumun İlkeleri" Semineri Düzenlendi

Aksaray Üniversitesi'nde (ASÜ) Liberal Düşünce Topluluğu (LDT) tarafından "Özgür Toplumun İlkeleri" konulu seminer düzenlendi.

25.11.2013 15:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aksaray Üniversitesi'nde (ASÜ) Liberal Düşünce Topluluğu (LDT) tarafından "Özgür Toplumun İlkeleri" konulu seminer düzenlendi.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, seminerde yaptığı konuşmada, serbest piyasa ekonomisinin çok tartışmalı bir konu olduğunu söyledi.

Merkez sağda, merkez solda, basında, medyada ve sosyal medyada bu hususun çokça tartışıldığını aktaran Acar, "Bir kısmı serbest piyasa ekonomisinin erdemlerinden bahseder, bir kısmı da serbest piyasaya 'vahşi kapitalizmdir' der. İnsan hak ve özgürlükleriyle bağdaşmayan, onu patronların kulu, kölesi yapan bir sistemin adıymış gibi lanse eder" dedi.

"Barış içinde, bir arada yaşamak iyi bir şey mi?" diye soran ve bu soruya makul olan, aklıselim sahibi, dünya nimetlerinden istifade etmek isteyen her rasyonel bireyin "evet" cevabını vereceğini belirten Acar, şunları anlattı:

"Barış içinde yaşamak önemli ama bunu nasıl sağlayacağız? Genellikle bu işin iktisadi, felsefi, sosyolojik, psikolojik, toplumsal, kültürel ve siyasal ayakları var. İşin ekonomik boyutuna bakarsak; anahtar mesele zenginleşmedir. Dünyanın genellikle, kişi başına gelir yönünden belirli bir eşiğini aşmış olan bölgelerinde daha fazla barış hakim. İktisadi, ticari ve sanatsal faaliyetler buralarda ön planda. Bazı bölgelerde ise daha fazla kavga, gürültü, kabile ve sınır kavgaları, iç ve dış savaş, paylaşım savaşı söz konusu."

Avrupa Birliği'nde (AB) kişi başına gelirin 35 bin dolar olduğunu ve İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra AB'nin içerdiği alanda savaş olmadığını dile getiren Acar, şöyle devam etti:

" Afrika'da her gün sınır kavgası, kabile kavgası, toplu katliamlar yaşanıyor. Bu bölgenin kişi başına geliri 300-800 dolar arasında değişiyor. Bangladeş'in, Asya'nın geri kalmış bölgelerinin en belirgin özelliği; fakirlik ve yoksulluk. O halde zenginleşmek, herkesin halinin vaktinin yerinde olması, kişi başına gelirin artması iyi bir şey. Yani zenginleşmemizde fayda var. Peki, bu zenginleşmeyi nasıl oluşturacağız? ya başkalarının elindekine savaş ve talan yoluyla el koyacağız, yahut bu işi barışçıl yollardan halledeceğiz. Meseleyi barışçı yollardan halletmenin siyasi formülü, çoğulcu ve özgürlükçü demokrasiden geçiyor. Ekonomik formül ise serbest piyasa ekonomisinden geçiyor."

Konuşmanın ardından Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Arda Akçiçek "Sivil Toplum", ASÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Melih Yürüşen "Klasik Liberalizm", Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük "Hukuk Devleti ve İfade Hürriyeti", ASÜ Rektör Yardımcısı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Şahin ise "Liberal Demokrasi ve Yerel Yönetimler" konusunda sunum yaptı. - Aksaray

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Asü'de 'Özgür Toplumun İlkeleri' Semineri Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement