Aydın 1. Gıda Tarım ve Hayvancılık Zirvesi Sonuç Bildirgesi Yayımlandı - Son Dakika
Yerel

Aydın 1. Gıda Tarım ve Hayvancılık Zirvesi Sonuç Bildirgesi Yayımlandı

Aydın 1. Gıda Tarım ve Hayvancılık Zirvesi Sonuç Bildirgesi Yayımlandı

Aydın’ın Kuşadası İlçesi’nde 20-23 Mart 2014 tarihleri arasında düzenlenen 1.Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Zirvesi’nin sonuç bildirgesi yayımlandı.

02.06.2014 13:04

Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde 20- 23 Mart 2014 tarihleri arasında düzenlenen 1.Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Zirvesi'nin sonuç bildirgesi yayımlandı. Aydın'da düzenlenen toplantı ile Zirveyi değerlendiren komite üyeleri, zirvenin çok verimli geçtiğini ve Aydın'da ilk defa düzenlenen bu zirvenin bundan sonra geleneksel hale getirilerek 'Eylem Planı'na dönüştürülmesi gerektiği konusunda görüş birliğine varıldı.

Aydın Muğla Yolu üzerinde bulunan bir tesiste düzenlenen toplantıya Tarım İl Müdürü Salih Köksal, Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, Aydın Eski Milletvekillerinden Ahmet Ertürk, Ziraat Odası Başkanları, Yetiştirici Birlikleri'nin temsilcileri ve dav4etliler katıldı.

Toplantıda 20-23 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen 1. Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Zirvesi'nin sonuç bildirgesine ait kitapçığın dağıtımı yapılırken, üyelerin tamamı bundan sonraki aşamada 'Eylem Planı' oluşturulması yönünde ortak görüş bildirdiler.

Bilindiği gibi; 20-23 Mart tarihleri arasında Kuşadası'nda yapılan ve üç gün süren zirvede, Bitkisel Üretim Komitesi'nin başkanlığını Aydın Ziraat Odası, Hayvansal Üretim Komitesi'nin başkanlığını Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, Gıda Komitesi'nin Başkanlığını Aydın Gıda Mühendisleri Odası üstlenmişti.

Komiteler zirve sonunda yayınladıkları bildirgeler ile Aydın'ın sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaştı. Hayvancılıkla ilgili 8 adet sorunun ön plana çıktığına vurgu yapan ADSYB (AYDIN Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği) Başkanı M. Sedat Güngör, Bunların; "Kamunun Kurumsal Altyapı Eksikliği, Üretici Örgütlerinin Kurumsal Yapılanmaları, Pazara Erişimde Görülen Sorunlar, İşletme Yapılarının Güçlendirilmesi, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi, Yetiştirici - Üniversite - Kamu - Sanayici Koordinasyonun Sağlanması, Markalaşma - Ticarileşme, Çevresel Sorunlar ve Atık Yönetimi" olduğunu belirtti.

"AYDIN'DA HAYVANSAL ÜRETİM ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR"

Hayvansal Üretim Komitesi olarak yürüttükleri çalışma neticesinde, Aydın'da hayvancılıkla ilgili bütün detayları incelemeye çalıştıklarını kaydeden Komite Başkanı Sedat Güngör, Aydın'ın hayvansal üretimde avantajlı bir il olduğunu dile getirerek "Aydın ili gerek coğrafi gerek iklim yapısı açısından hayvansal üretime oldukça elverişlidir ve hayvancılığın hemen tüm alt sektörlerinde üretim potansiyeli yüksektir. Bölgenin sosyo-ekonomik yapısında önemli yer tutan alt üretim alanlarının başında süt sığırcılığı, su ürünleri yetiştiriciliği ve arıcılık gelmektedir. İl genelinde giderek önem kazanan koyun ve keçi yetiştiriciliği de hem kırmızı et hem süt üretimindeki katkısını yıllar itibariyle artırma eğilimindedir" dedi

"AYDIN BİLİNÇ VE İSTEK SEVİYESİ YÜKSEK BİR İL"

Aydın'da özellikle hayvan refahı, çevre, sürdürülebilir ve sağlıklı üretim konusunda bilinç ve istek seviyesinin oldukça yüksek olduğunu vurgulayan ADSYB Başkanı Mehmet Sedat Güngör, "İlimizde hayvancılık sektörünün paydaşları ortak çalışma, proje oluşturma ve işbirliği yapma konusunda oldukça isteklidir. Sonuçta, kaliteli üretim potansiyeli yüksek olduğu kadar ihracat potansiyeline de sahip Aydın'ın, tüm tarafların katılımı ile önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin hayvansal üretimindeki gelişmelerde de önemli bir paya sahip olacağı beklenmektedir" dedi.

Aydın'ın Türkiye hayvan varlığının yüzde 2,4'ünü barındırdığını belirten Komite Başkanı Sedat Güngör, "İlimizde TÜRKVET kayıtlarında mevcut hayvancılık işletme sayısı 65 bindir ve bu değer Türkiye toplamının yüzde 2'sine denk gelmektedir. Aydın'ın toplam sığır varlığı 2012 yılı itibariyle 321 bin baştır ve Türkiye sığır popülasyonunda yüzde 2'den fazla paya sahiptir. Kültür ırkı sığırlar toplam popülasyonun yüzde 75'ini oluşturmaktadır. Türkiye'nin kültür ırkı sığır varlığında yüzde 4'den fazla paya sahiptir. Aydın'ın küçükbaş hayvan varlığının Türkiye'deki payı oldukça düşüktür. Toplam 190 bin koyun, 100 bine yakın keçi yetiştirilen Aydın'da yerli koyun ırkları çoğunluğu oluşturmaktadır. Kanatlılara baktığımızda, il genelinde 66 adet işletme, 12 kümesli ve 2 milyon 536 bin adet kapasiteli broiler kanatlı işletmesi ile 21 adet işletme, 36 kümesli ve ortalama 520 bin adet kapasiteli yumurtacı kanatlı işletmesi mevcuttur. Yine ilimizde, bin 366 arı işletmesi bulunmaktadır ve bu işletmelerin 4 tanesi ana, 171'i sabit, 1147'si gezginci ve 45'i kombine arı işletmesidir. Yine ilimizde 1 adet kara salyangozu işletme tesisi, 3 adet balık işleme tesisi, 24 adet iç su ürünleri yetiştiriciliği tesisi, 4 adet yavru balık üretim tesisi, 7 adet deniz, 4 adet içsu ürünleri kooperatifi bulunmaktadır" dedi.

Zirve sonunda oluşturulan kitapçık ile ciddi bir çalışma yapıldığını belirten Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı da, yaşanan sorunların çözümü için tüm birliklerin hak arayışlarını aynı kulvarda sürdürmesini istedi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aydın 1. Gıda Tarım ve Hayvancılık Zirvesi Sonuç Bildirgesi Yayımlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement