Aydın'da Ahilik Haftası Kutlamaları - Son Dakika
Yerel

Aydın'da Ahilik Haftası Kutlamaları

Aydın\'da Ahilik Haftası Kutlamaları

Aydın'da Ahilik Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

23.09.2013 14:18

Aydın'da Ahilik Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Sabah saatlerinde Aydın Valisi Erol Ayyıldız'ı ziyaret eden bir grup, Atatürk anıtına çelenk bırakıp Aydın sokaklarında mehteran marşlarıyla dolaştı.

Aydın'daki Ahilik Haftası kutlamalarına Aydın Vali Yardımcısı Halis Peker, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hulsi Akşit, Aydın Ticaret Odası Meclis Başkanı Sefa Yüksel, Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve Aydın Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü'ünde bulunan Atatürk anıtına çelenk bıraktı.

Törende konuşan Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hulsi Akşit, mesleki eğitimdeki temel amacın, "Ahilik" geleneğine uygun gençleri yetiştirirken, aynı zamanda usta-çırak ilişkisi ile gençlerin icra ettikleri meslekleri uygulayarak yetiştirmek olduğunu belirtti. Türkiye'de esnaf sayısının arttığını fakat sanatkar sayısının ise her geçen gün düştüğünü dikkat çeken Akşit, "Bugün maalesef liseyi bitiren öğrenci mühendis olabilir gözüyle bakılıyor. Eli sadece evdeki elektriğin açma kapama düğmelerine basmış bir kişiden elektrik mühendisi adayı olabiliyor ama bizim meslek eğitim merkezinden ustalık belgesi almış kişi halen ilkokul mezunu gözüyle bakılıyor. Bugün elinde ustalık belgesi olan bir tek işsiz yok. Fakat elinde diplomasıyla iş arayan çok mühendis var. Çıraklıktan yetişen ustalar Ahi Evran geleneklerine göre işe atılır ve etrafına faydalı bir sanatkar olur" dedi.

Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken ise Ahiliğin ticaret odalarının temelini oluşturan lonca teşkilatının temeli olduğunu söyledi. Ahilik haftası kutlamalarının sadece bir haftayla kısıtlanmaması gerektiğini dikkat çeken Ülken, Ahilik gelenekleriyle yıl boyunca esnaf ve tacirlerin sorunlarının çözüme kavuşturulması gerektiğini kaydetti.

Valilik önündeki törenin ardından mehteran eşliğinde Aydın sokaklarında dolaşan grup Aydın hasırcılar Pazarı'ndaki Ahilik Meydanındaki mehteran ve halk oyunları gösterilerini izleyerek esnafın Ahilik haftasını kutladı. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aydın'da Ahilik Haftası Kutlamaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement