Ayvalık, Dünya Hafıza Şampiyonunu Ağırladı - Son Dakika
Yerel

Ayvalık, Dünya Hafıza Şampiyonunu Ağırladı

Ayvalık, Dünya Hafıza Şampiyonunu Ağırladı

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, özel bir dershanenin düzenlediği konferansa; Dünya Hafıza Şampiyonu Melik Duyar konuşmacı olarak katıldı.

13.03.2013 17:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, özel bir dershanenin düzenlediği konferansa; Dünya Hafıza Şampiyonu Melik Duyar konuşmacı olarak katıldı.

Ayvalık Uğur Dershanesi tarafından; Ayvalık Belediyesi'ne ait İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta, Dünya Hafıza Şampiyonu Melik Duyar hafıza eğitimi, zeka geliştirme ve mental aritmetik konularında katılımcıları bilgilendirdi. Ayvalık Uğur Dershanesi'nin genç kurucusu Ali Gür, Dershane Müdürü Kenan Saygın, Müdür Yardımcısı Enis Fuat Göral, dershane öğretmenleri, öğrenciler ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı. Konferansa, İsmet İnönü Kültür Merkezini dolduranlara 5 soruluk bir testle başlayan Melik Duyar, doğru cevap verenlere kendisine ait kitapları hediye etti. İnsan beyninin sağ ve sol loblarının orta kısmının hafıza kaydında oldukça büyük bir önem taşıdığına dikkat çeken Melih Duyar, öğrenmenin içinde duyguların çok önemli olduğuna dikkat çekti. Duyguların orta beyinde kayıtların yapıldığı hipokampusü çalıştırdığını ve ardından da bilgilerin beyne kaydedildiğini anlatan Dünya Hafıza Şampiyonu Duyar, beynin sol tarafının Matematik, mantık sayılar, konuşma, lineer, analiz, diziler, detay konularını iyi kavradığını; sağ bölümünün ise hayal, şekil, boyut, müzik, sanat, renk ve bütün gibi konuları iyi algıladığının altını çizdi.

Konferansta; Albert Einstein'ın, 'Ben hayal gücümü sizden daha çok kullanıyorum' sözünü örnek göstererek, insan beyninin doğru yönlendirilmesinde hayal gücünün önemini vurgulayan Melik Duyar, her insanın beyninin iki yarım küresini aynı şekilde kullanamadığını, ancak dahi insanları beyninin iki yarısını dengeli bir şekilde ortak kullanabileceğini belirtti. Dahilerin normal insanlardan daha farklı ve üstün düşündüklerin dile getiren Duyar, " İnsanlar ancak 5 ile 12 yaş arasında beyinlerinin iki yarım küresi arasında bağlantı kurabilirler. Ergenlik çağından sonra bunu gerçekleştirebilmek hemen hemen mümkün değildir. 12 yaşa kadar çocuklar beyinlerinin sağ ve sol kısımları ile aynı anda işlem yapabilirler. 12 yaşından sonra bunu yapabilmek oldukça zorlaşır" dedi.

MELİK DUYAR, MUHABİRİMİZİN SORULARINI YANITLADI

Soruları yanıtlayan Dünya Hafıza Şampiyonu Melik Duyar, Mega Aritmetik olarak nitelendirdikleri sistemin, 5 ile 12 yaş arasındaki çocukların özellikle hafıza, zeka, sayılar ve matematiği araç olarak kullanıp, bu çocukların beyin gelişimini hedefleyen bir programdır. Bize göre özellikle 5 yaş gurubu bu eğitimin başlaması gerektiği dönemdir. İnsan hayatında telafisi mümkün olan zamanlar vardır, olmayan zamanlar vardır. Bunlardan bir tanesi de mesela çocuğun anne sütüyle 12 aydan daha fazla beslenmesidir. Anne sütüyle 12 aydan fazla beslenen çocukların, 12 aydan daha az beslenen çocuklara göre IQ puanları 5 puan daha fazladır. O dönemi kaçırmışsanız. Zaten kaçırmışsınızdır. Bunun geriye dönük telafisi mümkün değildir. İnsan hayatında ikinci telafisi olmayan zamanda 5 ile 12 yaş arasındaki dönemdir. Çünkü 5 yaş hafıza ve zekanın gelişimin yüzde 90 tamamlandığı bir yaştır. Bilim adamları, 5 yaşın altında yapılan IQ testleri güvenilir değildir. 5 yaşın üzerindeki çocuğa IQ testi uygulanırsa bunun güvenilir olduğunu söylemektedirler. Bu yüzden de 5 yaşında beyin eğitimi başlamalıdır. Bunun üst sınırı da 12 yaştır. 12 yaşında üzerinde yapılacak beyin eğitimleri çok fazla faydalı olmaz" ifadelerini kullandı.

1990 yılından itibaren beyin ve hafıza gelişimine yönelik teknikleri kendisinin geliştirdiğinin altını çizen Dünya Hafıza Şampiyonu Melik Duyar, "Bu alanda dünyada söz sahibiyiz. Bu yüzden de ülkemiz bu konuda geride değil. Ben şu anda; Dünya Hafıza, Mert Aritmetik, Hızlı Okuma Olimpiyatları Memorial'in de uluslararası başkanlığını yürütüyorum. Yani Türkiye olarak bu konuda dünyaya öncülük eden bir ülkeyiz" dedi. Beynin sağ ve sol yarımkürelerini çok iyi ve dengeli kullanmanın hafıza gelişiminde son derece önemli olduğunu kaydeden Melik Duyar, "Bunun yanı sıra insanlar aile ve toplumun bireye 'çok fazla hayal kurma' şeklindeki telkinlerinin yanı sıra baskılarıyla hayal gücünü kullanmaktan genelde vazgeçiyorlar. Oysa hayal kurmak beyni geliştiren ve çok sayıda beyin hücreleri arasında sinafs bağlantıları kurabilen bir özelliğe sahiptir. İnsanın yaratıcı problem çözmesi yada farklı düşünebilmesini sağlayabilmek içinde beyinde çok sayıda bağlantı kurmak gerekiyor. Yani sadece çok işlem yapmakla, bir şeyi yapmak arasında beyinde bir sürü sinafs bağlantıları kurarak, hayal gücünü kullanarak, beynin sağ ve sol yarımkürelerini birlikte kullanmayı sağlayarak yapılan arasında çok ciddi bir fark var. Ben bunu şuna benzetiyorum; beynin bir yarım küresini kullanan adamı, tek bacak ve tek kol ile yaşayan bir insana benzetiyorum. Beynin iki yarısını kullananları ise; iki bacak ve iki elle yürüyenler olduğunu düşünüyorum. Hatta tek bacak ve tek elle yürüyemezsiniz. Ama öteki yürür hatta koşar. Beynin iki lobunu birden kullananlar bu yüzden dahi olurlar. Beyinlerinin her iki lobunu kullandıkları için dahiler koşan bir beyne sahiptirler. Tek yarım küreyi kullananlar ise aslında sürmen bir beyne sahiptirler" diye konuştu.

"İSTEYEN HERKES BİRER DAHİ OLABİLİR"

Melik Duyar, her insanın kendisi gibi Dünya Hafıza Şampiyonu olma şansının olabileceğini kaydederek, "Ben 5-12 yaş arasında beynin gelişimin oldukça kritik bir dönem olduğunu söylüyorum ama 12 yaşından sonra beynin gelişimini sürdürmeyeceğini savunmuyorum. Çünkü beyin gelişimini sürekli sağlar. Beyin hücreleri kullanıldıkça gelişirler. Kullanılmayan beyin hücreleri ölürler. Ölen hücrelerin yerine de yenisi gelmez" şeklinde konuşarak, söz konusu eğitimleri bugüne kadar Ankara, İzmir, İstanbul gibi metropol kentlerde verdiklerini belirterek, bir ilçede ilk kez bu eğitimi Ayvalık'ta verdiklerinin de altını çizdi. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ayvalık, Dünya Hafıza Şampiyonunu Ağırladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement