Bademli Kiraz Festivali, 43. Kez Aynı Coşkuyla; Zara Coşturdu - Son Dakika
Yerel

Bademli Kiraz Festivali, 43. Kez Aynı Coşkuyla; Zara Coşturdu

Bademli Kiraz Festivali, 43. Kez Aynı Coşkuyla; Zara Coşturdu

İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Bademli beldesinde geleneksel hale gelen Kiraz Festivalinin 43.'sü, Fidancılık Festivalinin de 10.'su coşkuyla gerçekleştirildi.

11.06.2012 12:36

İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Bademli beldesinde geleneksel hale gelen Kiraz Festivalinin 43.'sü, Fidancılık Festivalinin de 10.'su coşkuyla gerçekleştirildi.

Festivale İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, Ödemiş Kaymakamı Abdurrahman Koçoğlu, Beydağ Kaymakamı Ali Cergibozan, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, İl Tarım Müdürü Ahmet Güldal, İlçe Tarım Müdürü İbrahim Altıntaş, Jandarma Bölük Komutanı Jan. Üsteğmen Furkan Altıntaş, Ak Parti İlçe Başkanı Ali Hadim ve yönetim kurulu üyeleri, CHP İlçe Başkanı Mehmet Eriş ve yönetim kurulu üyeleri, Kaymakçı Belediye Başkanı Halil Güler, Çaylı Belediye Başkanı Rıfat Önder, Kayaköy Belediye Başkanı Ali Akkaşlı, Gölcük Belediye Başkanı Mustafa Zeybek, muhtarlar ve çok sayıda davetli ile festival alanını dolduran binlerce vatandaş katıldı.

Festivalin açılış konuşmasını Bademli Belediye Başkanı Selahattin Kundak yaptı. Kundak konuşmasında şunları söyledi: "Doğası, suyu ve iklim koşulları ile yeryüzü cenneti olan Bademli beldemizde 43 yıldır geleneksel olarak kutladığımız Kiraz festivali ve 10 yıldır kutladığımız Fidancılık festivali ile beldemizi ve bölgemizi en iyi şekilde tanıttığımız inancındayım.

Bahçelerimizden fidan olarak yetiştirdiğimiz meyve ve süs fidanlarımızın ülke genelinde pazar payının yurt içinde ve yurt dışında yüzde 60'a ulaşmasında üreticilerimizin ve kooperatiflerimizin ciddi şekilde sürdürdükleri çalışmaların sonucudur.

Ülke ekonomisine de büyük katma değer sağlıyoruz. Üretimlerimiz AB kriterlerine uygun, ari ve sertifikalı olup bu üretimi artırmak içinde bahçe tesisi projelerini hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Sulama en büyük derdimizdi, Bunu da Bademli Barajı ile çözüme kavuşturacağız"

Başkan Kundak konuşmasına şöyle devam etti: "Üreticilerimiz artık 2013 yılından itibaren suya kavuşmasında başta Orman ve Su Bakanımız Veysel Eroğlu, Denizcilik Haberleşme ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve DSİ yetkililerine teşekkür ediyorum. Beldemiz tarımdan teknik olarak üreticilerimizin daha fazla yararlanabilmesi için Pazar payının güçlendirilmesinde destek bekliyoruz"

TURİZM VADİSİ OLUŞTURUYORUZ

Bademli'de Turizm Bakanlığının destekleriyle turizm vadisi kuracaklarını dile getiren Kundak, "Günü birlik piknik, yürüyüş parkurları ile de dağcılık alanında söz sahibi olmaya başladık.

Bu nedenle beldemizde 2 katlı pansiyon da yaparak, belde halkımıza pansiyonculuğu tıpkı fidancılıkta olduğu gibi teşvik edeceğiz. Bu alanda Turizm Bakanlığımızdan da teşvik isteyeceğiz" şeklinde konuştu.

Yeşil Bademli Kooperatif Başkanı Hasan Girgin de konuşmasında, "Hedefimiz kaliteli fidan üretimini 40 yıldır sürdüğümüz beldemizde, Bakanlığımızın da desteği ile damızlık parsellerini artırarak katkı sağlamak olacak" ifadelerini kullandı.

İl Tarım Müdürü Ahmet Güldal ise bakanlık olarak fidan üreticisine verdikleri desteklerin 162 milyon lira olduğunu bunun 32 milyon lirasının da Ödemiş ve Bademli'nin aldığını ifade ederek, tarımda 18 milyon liralık ihracatın 3'te 1'inin de Bademli'den gerçekleştiğini söyledi.

Güldal daha sonra şöyle konuştu: "40 yıldır üretim yapılan Bademli'nin fidancılıkta Türkiye'nin yüzde 60'lık kısmında söz sahibi olduğunu ve Türkiye'nin lideridir dersek bu ifade haklı bir sözdür.

2023 yılındaki her dört fidandan bir tanesi artık Bademli ve Ödemiş'in markasını taşıyacak. Ödemiş, Bademli ve Türkiye daha çok kazanacak ve kazandıracaktır."

DOKU KÜLTÜRÜ LABORATUVARI KURULDU

Ödemiş Kaymakamı Abdurrahman Koçoğlu da konuşmasında öncelikle marka şehir gibi, marka fidancılık için çalışmaların bu yönde geliştirilmesinin daha yararlı olacağını dile getirdi. Koçoğlu, "Bizim üretim yönünden bir sıkıntımız yok. Bizim sıkıntımız, ürettiğimize daha fazla pazar bulmak. Bademli'nin daha fazla adım atması gerektiğini söylediğimizde, yeni bir adım atmıştır ve bu adım da Bademli kooperatifimiz tarafından doku kültürü laboratuarı kuruldu. Bu laboratuarda artık aynı kalite ve standartta yüz binlerce fidan yetiştirilerek kalitenin standartlarının yükseltilmesinin adımını atmış oldu. Bu çok büyük bir gelişme. Devletimiz ve hükümetimiz, valimize teşekkür ediyoruz. Barajlarımız ve yollarımız da yapılıyor" dedi.

Konuşmaların ardından Bademli beldesinde en iyi kiraz yetiştiren üreticilere çeşitli ödüller ve plaketler verildi. En iyi Kiraz yetiştiriciliği dalında birinci Osman Küçüktan olurken, ikinci Hakan Kale, üçüncü Berkan Cezayerli oldu.

En iyi fidan yetiştiriciliği dalında da dereceye giren üreticilere yine çeşitli ödüller ve plaket verildi. Fidancılık dalında birinci Adnan Urtimur, ikinci Ahmet Döner ve üçüncü de Ali Kapı oldu.

KİRAZ GÜZELLERİ

43 yıldır aralıksız olarak Kiraz güzellik yarışmasında üç tane kiraz güzelini de jüri seçmekte zorlandı. Kiraz güzellik yarışmasında birinciliği Burçin Kırca elde ederken, ikinciliği Esra Öztürk ve üçüncülüğü de Derya Kara aldı.

Güzellerin taçlarını da protokol üyelerinin eşleri taktılar.

ZARA COŞTURDU

Festival daha sonra konserle devam etti.

Sunuculuğunu Güler Esen'in yaptığı konserde Pop müzik'te Melis, Pop star Belgin, Erdener&Seda şov, Arabesk'te Ahmet Durmuş ve Türk Halk Müziği'nin ünlü isimlerinden Zara birbirinden güzel türkülerle festival alanını dolduran 10 bin kişiyi coşturdu. Konser geç saatlere kadar devam etti. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bademli Kiraz Festivali, 43. Kez Aynı Coşkuyla; Zara Coşturdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement