Bakış Beldesinde Büyükşehir Referandumu - Son Dakika
Yerel

Bakış Beldesinde Büyükşehir Referandumu

Bakış Beldesinde Büyükşehir Referandumu

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesine bağlı Bakış beldesinde, hükümet tarafından hazırlanarak TBMM'ye sunulan Büyükşehir Yasa Tasarısı'nda yer alan, belde belediyelerinin kapatılıp kapatılmaması konusunda gayri resmi referandum yapıldı.

13.10.2012 17:27

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesine bağlı Bakış beldesinde, hükümet tarafından hazırlanarak TBMM'ye sunulan Büyükşehir Yasa Tasarısı'nda yer alan, belde belediyelerinin kapatılıp kapatılmaması konusunda gayri resmi referandum yapıldı. Bin 231 kişinin sandık başına gidip oy kullandığı referandumda, bin 230 kişi belde belediyesinin kapatılmaması yönünde oy kullandı.

13 ilin büyükşehir belediyesi yapılması amacıyla hazırlanarak TBMM'ye sunulan Büyükşehir Yasa Tasarısı ile bu illerde bulunan belde belediyeleri kapanarak, bağlı bulundukları ilçelerin mahallesi olacak.

Yasa Tasarısı ile belde belediyelerinin kapatılması konusunda, Elbistan'a bağlı Bakış Beldesinde farklı bir uygulama yapılarak, belde halkından fikrinin sorulması için referandum yapıldı.

Belediye binası önüne bırakılan sandıklara görüşlerini aktaran belde halkı, Bakış Beldesi'nin kapatılıp veya kapatılmaması konusunda oy kullandılar.

Yapılan referandumun ardından sandıklar açılırken, oy kullanan bin 231 kişiden 1 kişi belediyenin kapatılması yönünde, bin 230 kişi ise Bakış Belediyesi'nin kapatılmaması yönünde oy kullandı.

Yapılan referandum sonrası açıklama yapan Bakış Belde Belediye Başkanı Kamber Yurdakurban, Türkiye'nin 30 ilinden büyük Elbistan'ın il olmasının şart olduğunu ifade ederek, sağduyu çağrısında bulundu.

Yurkurban, beldelerinin kapatılmasını istemediklerini ifade ederek, "Türkiye'nin içinde barındırdığı siyasi, sosyal yapı, maddi kaynakların kullanılmasındaki denetimsizlik ve getirilmeye çalışılan büyük şehir modeli birlikte düşünüldüğünde bizi ciddi problemlerin beklediği aşikardır. Daha önceki açıklamalarımızda büyükşehir belediyeciliğinin beraberinde getireceği siyasi, sosyo kültürel, yönetsel ve idari yapıda yaratacağı etkilere değinmiştik. Getirilen büyükşehir yasa tasarısı ile yerelleşme söylemiyle otoriter merkeziyetçilik amaçlanmaktadır. Büyükşehir olunduğu takdirde tüm sorunlarımız çözülecek, hiçbir problemimiz kalmayacakmış gibi dayatmacı bir politika izlenmektedir. Sadece Bakış Kasabası halkı olarak değil, yıllardır il olma umudunu taşıyan Elbistan ilçesinde yaşayan tüm hemşerilerimizin bu konuda sağduyulu olması gerekmektedir" dedi.

Yurdakurban, konuşmasının devamında ise, "Kahramanmaraş'ın büyükşehir olması ile yıllardır il olma umudu taşıyan Elbistan, Kahramanmaraş'ın bir mahallesi konumuna gelecektir. Elbistan tarihi, coğrafi ve ekonomik yapısı nedeniyle, il olmayı hak eden bir ilçedir. Elbistan İlçesi Türkiye'nin 30 ilinden büyük bir ilçe olmanın yanı sıra birçok yönüyle de ön plana çıkmaktadır. Örneğin; Elbistan, yakınında doğan ve ortasından geçen Ceyhan ve Söğütlü Nehri ile ünlüdür. Türkiye'nin 4. büyük ovasına sahip olması nedeniyle Elbistan'da tarım ve hayvancılık gelişmiştir. Türkiye'nin en büyük şeker fabrikalarından biri olan Elbistan Şeker Fabrikası, Türkiye'nin şeker üretimine ciddi katkılar sağlamaktadır. Afşin-Elbistan Havzası Türkiye'nin en büyük Linyit rezervlerine sahiptir. İki termik santralinden üretilen elektrik ile Türkiye'nin elektrik ihtiyacına önemli katkılar sunmaktadır. Gölbaşı-Nurhak yolu bittiği takdirde, Elbistan güneydoğu illerinin batıya açılan kapsı olacaktır. Oysa büyükşehir yasa tasarısı ile Elbistan, belde ve köylerinin hizmet alımında ciddi sorunlarla karşılaşacağı kaçınılmaz bir gerçektir. Büyükşehir ile kapatılan belde belediyelerinde yaşayan halkımız ciddi hayal kırıklıkları yaşayacaktır. Belde belediyelerinin kapatılmasında belde sakinlerinin görüşlerinin alınması kanaatindeyiz. Hiçbir siyasi amaç veya menfaat gözetmeksizin Bakış Belediyesinin kapatılıp kapatılmaması hususunda yaptığımız referandum ile belde halkının bu hususta ne düşündüğünü tespit etmeye çalıştık. Bakış Belediyesinin kapatılıp kapatılmaması hususunu belde seçmenine sorduk. Anketimize bin 231 kişi katılmıştır. Bin 230 kişi belediyenin kapatılmaması gerektiğini, 1 kişi ise kapatılması gerektiği yönünde görüş beyan etmiştir. Belde halkımız yapmış olduğumuz çalışmaya yoğun ilgi göstererek bizimle aynı fikirde olduğunu görüşleri ile yansıtmıştır. Bizde belde halkımızın görüşleri doğrultusunda, belediyemizin kapatılmaması yönünde mücadelemize devam edeceğiz" ifadeleri yer verdi. - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bakış Beldesinde Büyükşehir Referandumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement