Akil İnsanlar Heyetinde yer alanlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır ziyaretinin çok anlamlı olduğunu, çözüm sürecine yeni bir ivme kazandırdığı görüşünde.
Başbakan Erdoğan'ın, özel davetlisi olarak Diyarbakır'a gelen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ve sanaçı Şivan Perwer'in kentte 2 süren ziyaretlerinin yankısı sürüyor. Özellikle Başbakan Erdoğan'ın, Diyarbakır merkez, Ergani ve Bismil ilçelerinde düzenlenen mitinglerde yaptığı konuşmaların bölgede büyük bir heyecan uyandırırken, Barzani ve Perwer'in de çözüm sürecine yönelik destek açıklamaları ve barışa vurgu yapmaları taktirle karşılandı.
Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır ziyaretinin çok anlamlı olduğunu kaydeden Akil İnsanlar Heyetinde yer alanlar, Diyarbakır ziyaretinin çözüm sürecine yeni bir ivme kazandırdığı ve sürecin hızla geliştiği yönünde görüş paylaştı.
Süreç hızla gelişiyor
Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkan Vekili Kezban Hatemi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır ziyaretinin barış sürecinin önemli bir aşamaya geldiğini, demokratikleşmenin de ne kadar hızlı bir gelişme kaydettiğini gösterdiğini söyledi.
Diyarbakır ziyaretinin çok önemli olduğunu, sürecin hızlı bir şekilde geliştiğini vurgulayan Hatemi, batıdaki veya diğer ülkelerdeki barış sürecine göre daha hızlı geliştiğine dikkati çekti.
Diyarbakır'da dünyaya çok önemli bir mesaj verildiğini dile getiren Hatemi, şöyle konuştu:
"Batıda da bu sorunun çözülmesinden kaygılı devletler var. Bizim içimizde de kaygılı çevrelere rağmen toplumun büyük bir çoğunluğunun daha önce hiç olmadığı kadar umutlu olduğu bir süreç yaşanıyor. Kürt meselesinin barışçıl çözümünün hem Türkiye'nin demokratik düzeyini, ekonomik performansını doğrudan etkileyeceği açıkça anlaşılmıştır. Bu tarihi sorunun çözümü merkezi hükümetle ve çevre arasındaki ayrışmanın giderilmesi açısından büyük bir ilerleme ve tarihi bir fırsattır. Raporlarımızda vurguladığımız gibi KCK operasyonlarının durdurulması ve siyasi suçlularının serbest bırakılması önerilerimizde, nefret suçlarının ceza hukukuna girmesi, anayasal değişiklik yapılamadığı için anadilde eğitim serbest hale gelmedi ama bunun altyapısının hazırlanmasından sonra serbest olacağı gibi gelişmeleri görüyoruz. Yani aklı ve gözü olan anlar. Başbakan şunu yaptı aslında, oranın yerel akillerine 'sahip çıkın bu sürece. Siz sahip sahip çıkarsanız, kimse artık bize bir şey yapamaz' dedi. Asıl önemli olan bu mesaj."
Süreç devam ediyor
Türkiye'de binlerce akil insanın bulunduğunu, önemli olanın bölgenin akilleri ve sivil toplum kuruluşlarının bu sürece destek vermesi olduğunu anlatan Hatemi, sürecin devam ettiğini, bu konuda sivil toplum örgütlerinin harıl harıl çalıştığını kaydetti.
Hatemi, barışın tesisin de Hükümete, BDP'ye ve sivil toplum örgütlerine önemli görevler düştüğünü aktararak, bölgede farklı kimlik ve kültürlerin bulunduğunu, bunların sivil toplum örgütlerinin çalışmalarıyla bu süreçte yer alacaklarını sözlerine ekledi.
Bütün Kürtler ziyaretten memnun
Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu Genel Sekreteri Mehmet Emin Ekmen ise Diyarbakır ziyaretinin sembolik değeri yüksek bir ziyaret olduğunu, Başbakan Erdoğan'ın olağanüstü bir ev sahipliği ile Barzani'yi kendi geçmişine ve işgal ettiği makama uygun bir şekilde ağırladığını belirtti.
Sadece Başbakan Erdoğan ve Barzani'nin değil bütün Kürtlerin bu ziyaretten olağanüstü memnun olduğunu ve heyecan duyduğunu kaydeden Ekmen, "Barzani ve Şivan Perwer'in de Başkanımızın programlarında ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaretinde verdiği barışa destek mesajlarının önemli ve anlamlı olduğunu düşünüyorum. Bu ziyaret sürece yeni bir ivme kazandırmıştır" diye konuştu.
Semboller üzerinde tabular yıkıldı
Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu'nda yer alan Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem de ilk kez Kürtler açısından sembolik değeri yüksek olan siyasi bir aktörün devletin davetlisi olarak Kürtlerin bakımından önemli olan Diyarbakır gibi bir kentte geldiğini belirterek, "Diyarbakır'da gerçekleşen tarihi buluşma aslında Kürt meselesinin çözümü ve meselenin normalleşmesi doğrultusunda atılmış önemli bir adımdır. Özellikle semboller üzerinde tabuların kırılması noktasında çok önemli bir gelişme yaşandı" dedi.
Erdem, Başbakan Erdoğan'ın Barzani'yi en üst düzeyde karşılaması, Kürt kimliğinden dolayı kendi öz vatanını terk etmek durumunda kalan Şivan Perwer gibi bir ismin bu buluşmaya iştirak etmesi, aynı şekilde Başbakanın bir anlamda protokol tahammüllerini bir tarafa iterek Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanını ziyaretle başlamasının semboller üzerindeki tabuların kırılmasını gösteren önemli adımlar olduğunu vurguladı.
Diyarbakır'da yaşanan gelişmelerin Kürt meselesinin normalleşmesi ve bu meselenin çözülebilmesi için atılmış önemli adım olduğunu kaydeden Erdem, Başbakanın yaptığı konuşmanın da aslında içeriği itibariyle gayet anlamlı ve önemli olduğunu dile getirdi.
Parantez kapandı
Erdem, şöyle devam etti:
"Başbakan, konuşmasında Molla Mustafa Barzani'den söz etmesi, Mahabad Kürt Cumhuriyeti'nin Başkanı Gazi Muhammed'e atıfta bulunması ve Ahmet Kaya'dan söz etmesi; bütün bunlardan çok daha önemlisi dağdaki silahlı unsurların ineceği ve cezaevlerinin boşalacağı bir Türkiye'den söz etmesi yani üstü kapalı bir siyasi aftan söz etmesi konuşmasına anlam ve değer katan konulardır. Konuşmasında 1920 ruhuna da referansta bulunması çok önemli. 1920 yılında da Türkler ve Kürtler ortak bir vatan inşa etme konusunda mücadele etmişlerdi. Ama mücadele başarıya ulaştıktan sonra maalesef yaşanan gelişmeler Kürtlerin aleyhine oldu. Bir yüzyıllık bir parantez oluştu. Bu konuşma ile bu parantezin artık kapandığını, yeni bir birliktelik ruhunun inşa edileceğini ifade etmek istedi. Sadece Kürtler açısından değil, Türkiye'de yaşayan bütün farklılıkların saygıdeğer, birinci sınıf vatandaş olduğunu, bunu söylemek suretiyle bütün farklılıkları kuşatan bir yaklaşım sergiledi. Bütün bunlar Sayın Başbakanın konuşmasında dikkate alınması gereken önemli ve anlamlı unsurlardı."
Türk-Kürt nikahı tazelendi
Toplu nikah töreninin de sembolik bir değerinin bulunduğunu anlatan Erdem, bir anlamda yüzyıl önce gerçekleştirilen Türk-Kürt nikahının yeniden tazelenmesini ifade ettiğini, yüzyıl önce o nikahın gerekleri yerine getirilmediğini, bu nedenle çok büyük sorunlar ve mağduriyetlerin yaşandığını aktardı.
Erdem, şöyle konuştu:
"Bu nikahı da böyle okumak gerekiyor. İleriye dönük olarak büyük Türk ve Kürt buluşmasına yönelik bir mesajdır. Geleceğe yönelik Türk ve Kürt birlikteliğinin önemli ve anlamlı bir mesajı olarak okumak mümkündür."
Sürece kalıcı hale geldi
Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölgesi Grubu'nda yer alan Dicle Üniversitesi (DÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun ise Diyarbakır buluşmasının en önemli sonucunun hükümetin ve Barzani'nin, yürümekte olan barış sürecini desteklerini çok açık bir şekilde ortaya koymaları ve bunu teyit etmeleri olduğunu bildirdi.
"Barzani, 'Biz burada barış için bulunuyoruz' dedi. Bunu hem mitingde hem de Baydemir'in onuruna verdiği yemekte ifade etti. Başbakan da yaptığı konuşmalarda süreci halkın desteğinin ve hükümetin kendi iradesinin tam olduğunu söyledi. Sürece yönelik bir takım provokatif eylemlerin olabileceğini ancak halkın bunları boşa çıkarması gerektiğini belirtti. Bence en önemli vurgu da yeni bir Türkiye yaratılacağı ve bu yeni bir Türkiye'de insanların dağdan ineceğini, cezaevlerinin de boşalacağına ilişkin sözleriydi" diyen Coşkun, bunun çok açık bir şekilde sürece ilişkin söylediği en önemli sözlerden biri olduğunu vurguladı.
Bu sözlerin hem Türk hem de Kürt kamuoyuna yönelik sözler olduğuna işaret eden Coşkun, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Kürt kamuoyuna sürecin devamı halinde bunun hangi aşamaları kapsayacağını açık bir şekilde belirtiyor. Türk kamuoyuna da sürecin devam etmesi durumunda böyle bir sonucun ortaya çıkacağını yani bir toplumsal uzlaşmaya gerek olduğu söylüyor. Şimdiden bunu hazırlamaya çalışıyor. O nedenle Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır ziyareti sürecin arkasındaki iradenin hem tam olduğunu gösterdi hem de süreci kalıcı bir hale getirdi." - Diyarbakır
Son Dakika › Yerel › Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır Ziyareti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?