Başbakan Yardımcısı Arınç Açıklaması - Son Dakika
Son Dakika Logo

Başbakan Yardımcısı Arınç Açıklaması

22.12.2012 16:19

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 32 yıl içinde anayasanın en az 70 maddesinin değiştiğini ve birbirinden kopuk hale geldiğini, geri kalanın da darbenin izini veya gölgesini taşıyan şekle dönüştüğünü belirterek, "Yapacağımız tek şey, hangi"...

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 32 yıl içinde anayasanın en az 70 maddesinin değiştiğini ve birbirinden kopuk hale geldiğini, geri kalanın da darbenin izini veya gölgesini taşıyan şekle dönüştüğünü belirterek, "Yapacağımız tek şey, hangi partiden olursak olalım, halkın taleplerini, çağdaş ilkeleri, demokrasi ve hukuk standardını yükseltecek yeni bir anayasa yapımını başarmalıyız" dedi.

Arınç, Çanakkale Düşünce Platformu'nun açılışındaki konuşmasında, siyasetin hayatın her safhasında bulunduğunu belirterek, ülkenin daha iyi nasıl yönetileceğini düşünmenin siyaseti düşünmek olduğunu söyledi.

Ülkede "Başkanlık Sistemi" tartışmaları varsa, buna kulakları tıkamanın, gözleri kapamanın çare olmadığını dile getiren Arınç, şöyle konuştu:

"Bu sistem nedir, ne değildir artıları eksileri nedir, faydalı mı zararlı mı, iyi kötü mü, doğru mu yanlış mı, az mı çok mu, bunları tartışmak beynin işidir, fikri düşüncesi olan insanların işidir. Tartışmak yerine kavga etmek, konuşmak yerine küfretmek, birileri için cazip olabilir ama bizim amacımız, insanların düşünebilmesi, okuyabilmesi, incelemesi, araştırması, bilgi sahibi olması, ondan sonra da fikir sahibi olmasıdır. Türkiye'de çarpıklıklardan birisi de şudur ki, bilgisi olmayan insanlar fikri varmış gibi konuşabiliyorlar. Önce bilgiye ulaşacağız. Bilgi hikmetle eş anlamlıdır. Mutlaka onu Çin'de bile olsa arayıp bulacağız ki, bilgiye ulaşmak için Çin'e gitmeye de artık gerek yok..."

-Yeni anayasa çalışmaları-

Arınç, yıl sonuna yaklaşıldığını belirterek, geçen yıl ekim ayında TBMM'de bütün siyasi partilerden eşit üyenin temsil edildiği Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulduğunu ve çalışmalarının sürdüğünü hatırlattı.

Hedefin, bu yılın sonuna kadar Türkiye'nin yeni bir anayasaya kavuşması olduğuna dikkati çeken Arınç, "Bu konuda bütün partiler, aynı samimiyetleri ifade ettiler, 'masadan kalkmayacağız, yıl sonunda Türkiye mümkün olursa yeni, çağdaş, daha demokratik anayasaya kavuşacak' dediler" ifadelerini kullandı. Yılın sonuna doğru gelindiğini dile getiren Arınç, şöyle devam etti:

"Henüz işin yarısında gibi görünüyor, belki de yüzde 30 ya da 40'ında. Ama gelinen noktayı ben şahsen önemsiyorum. Dolayısıyla Meclis Başkanımız, bu çalışmaların devam etmesi konusunda inisiyatif ortaya koyar ve siyasi partiler de bu anlayışta olursa işi bitirene kadar komisyonun çalışmasında fayda var. Türkiye, 2012 yılın sonunda, aradan yıllar geçtikten sonra kendi meclisinde, yani milletin iradesiyle tecelli etmiş olan, millet iradesinin tecelligahı olan parlamentoda, parlamenterlerin sivil düşünceleriyle yeni, çağdaş, demokratik anayasaya kavuşmalıdır. Buna her zamandan çok ihtiyacımız var."

-"32 yıl içinde anayasanın en az 70 maddesi değişti"-

Arınç, Türk siyasi hayatına bakıldığında, 23 Nisan 1920'den bugüne, ilk olarak 1921'de yapılmış bir anayasa bulunduğunu anlatarak, bunun, az maddeli ama mecliste yapılmış bir anayasa olduğunu bildirdi.

Daha sonra 1924 anayasası yapıldığını anımsatan Arınç, şunları söyledi:

"Bu 1960'a kadar devam etti. O da çağdaş, o dönem için demokratik usulleri içeren anayasaydı. 1960'ta askeri darbe oldu. Darbenin iradesiyle yeni anayasa yapıldı. Sonra 1980'de yine darbe oldu. O, 1982 anayasasını getirdi. Elimizde bu anayasa halen var. 175 artı geçici maddeleriyle bir anayasa. 32 yıl içinde anayasanın en az 70 maddesi değişti ve birbirinden kopuk hale geldi. Geri kalanı da darbenin izini veya gölgesini taşıyan şekle dönüştü."

Başbakan Yardımcısı Arınç, Türk siyasi hayatında en önemli noktalardan birisinin, son yıllarda en önemli olanın, 12 Eylül 2010'da yapılan Anayasa Referandumu olduğunu vurgulayarak, bu Anayasa Referandumu'nda, anayasanın en önemli 26 maddesinin halkın oylamasına sunulduğunu anımsattı.

Halkın yüzde 58'sinin bu oylamada "evet" dediğini belirten Arınç,

"Çanakkale 'hayır'da fazla çıktı ama Türkiye yüzde 58'le evet dedi. Türkiye'nin yüzde 58'le 'evet' dediğine Çanakkale niye 'hayır' der aklım henüz almadı ama önemli olan, halkın yüzde 58'le her şeye rağmen, referandum öncesi yaşananları hepimiz biliyoruz, yeni değişikliklere 'evet' dedi" diye konuştu.

Arınç, referandumla yapılan en önemli madde değişikliği ile darbecilik ruhunu içinde taşıyan, darbe yapanları ilelebet korumayı amaçlayan geçici maddenin tamamen ortadan kaldırıldığını ifade ederek, o madde ortadan kalktığı için şimdi 12 Eylül darbesini yapanların, yataklarında bile olsa sanık olarak yargılanabildiğini söyledi.

-"O anayasanın da tamamen yürürlükten kaldırılması gerekiyor"-

Bülent Arınç, Meclis'in darbeler ve muhtıralar dönemini ciddi araştırmaya tabi tuttuğunu belirterek, bazı dönemler için yeni davalar açıldığını, sorgulamalar yapıldığını bildirdi.

En önemli komisyonlardan birisinin de Dilekçe Komisyonu olduğunu vurgulayan Arınç, "Dilekçe Komisyonu da kendine ulaşan halkın taleplerini önemle dikkate aldı, bu konuda ciddi raporlar yayınladı. Hatta bazı raporları hayata geçirildi, insanlar huzursuzluktan kurtulmuş oldular" dedi.

Arınç, Anayasa'nın değiştirilen o maddesiyle darbe yapmanın, darbeyi düşünmenin, cuntacılık faaliyetlerinin, sivil hükümetleri devirmenin, millet iradesine karşı çıkmanın ve durumdan vazife çıkarmanın mümkün olmayacağını dile getirerek, "Ama bunu kabul ettiğimize göre, 1980 darbesinin sonunda kabul edilmiş olan o anayasanın da tamamen yürürlükten kaldırılması gerekiyor" dedi.

TBMM'nin, siyasetin kalbi olarak, millet iradesinin tecelli ettiği yer olarak çok güçlü noktaya geldiğini belirten Arınç, şöyle devam etti:

"Millet, sorunlarının çözümünü Meclis'ten bekliyor. Gözünü başka yere dikmiyor. Dolayısıyla 1982 Anayasası'nın birbiriyle ilişkisi bile kalmamış maddeleriyle ayakta durması mümkün değil. Yapacağımız tek şey, hangi partiden olursak olalım, halkın taleplerini, çağdaş ilkeleri, demokrasi ve hukuk standardını yükseltecek yeni bir anayasa yapımını başarmalıyız. Ben bu konuda siyasi partilerin samimiyetle çalıştıklarına inanıyorum, inanmak zorundayım. Çünkü böyle bir şeyin akamete uğraması, elbette siyasi partileri de meclisi de yaralar."

-"Halk, meclisten yeni bir anayasa bekliyor"-

Arınç, halkın, meclisten yeni bir anayasa beklediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Mevcut partilerin üyelerinin, Meclis Başkanımızın başkanlığında işe ciddi sarılmalarını, işlerini daha fazla yoğunlaştırmalarını, biraz daha gayretle sonuca ulaşmalarını bekliyoruz. Çünkü anayasalar, toplumun temel belgeleridir, mutabakat belgeleridir. Halkın, siyasi, toplumsal, sosyal, gelenekleriyle, örf ve adetleriyle ortak değerleriyle inançlarıyla birlikte paylaştığı temel bir belgedir. Herkesin kendine göre kabulleri olabilir ama toplumun, 'işte bu benim anayasam ne kadar da güzel oldu, ben de böyle istiyordum' diyeceği, temel haklar görevler, ödevler neyse, insanların insanlık hakkı olarak ezelden gelen ve bugün tüm anayasaların kabul ettiği bir takım prensipleri içinde barındıran, ansiklopedi gibi olmayan, daha az maddeli, daha öz, bir edebiyat şaheseri olarak yazılabilecek, herkesin bir lastik gibi oraya buraya çekmeyeceği, farklı farklı yorumlamayacağı, iki kere ikinin dört edeceği, herkesin rahatlıkla 'bu anayasa şunu söylüyor' diyebileceği, bir anayasaya kavuşmayı diliyorum."

(Bitti)

Muhabir: Zafer Akpınar

Yayıncı: Doğan Sarıtaş - ÇANAKKALE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Başbakan Yardımcısı Arınç Açıklaması - Son Dakika


Advertisement