Batı Akdeniz Bölgesi'nde Enflasyon Rakamları - Son Dakika
Yerel

Batı Akdeniz Bölgesi'nde Enflasyon Rakamları

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya, Isparta ve Burdur'u kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi'nde TÜFE oranının aylık yüzde 0,39, iki aylık yüzde 0,90 ve yıllık bazda yüzde 9,73 olarak gerçekleştiğini belirterek,...

06.03.2012 13:27

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya, Isparta ve Burdur'u kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi'nde TÜFE oranının aylık yüzde 0,39, iki aylık yüzde 0,90 ve yıllık bazda yüzde 9,73 olarak gerçekleştiğini belirterek, bölge enflasyonunun Türkiye rakamlarının altında olduğunu bildirdi.

ATSO Başkanı Budak, yaptığı açıklamada, 2012 Şubat ayı enflasyonunun bir önceki aya göre tüketici fiyatları endeksinde (TÜFE) yüzde 0,56, üretici fiyatları endeksinde (ÜFE) yüzde eksi 0,09 olarak gerçekleştiğini, yıllık enflasyonun ise tüketici fiyatlarında yüzde 10,43, üretici fiyatlarında yüzde 9,15 olarak artış gösterdiğini kaydetti.

Gerek TÜFE'de gerekse ÜFE'de aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeleri özellikle sebze ve meyve ürünlerinin oluşturduğunu ifade eden Budak, aylık enflasyonda en yüksek artışın gıda ve alkolsüz içecekler ana harcama grubunda görüldüğünü belirtti.

Sezon sonu indirimler nedeniyle de giyim ve ayakkabı grubunda enflasyonun yüzde 5,64'e gerilediğini kaydeden Budak, yıllık bazda enflasyonun, yüzde 59,01'lik ağırlığa sahip alkollü içecekler ve tütün, çeşitli mal ve hizmetler, ev eşyası, ulaştırma, gıda ve alkolsüz içecekler gruplarında daha yoğun gerçekleştiği ifade etti.

Budak, "Bölgemizdeki TÜFE oranı aylık yüzde 0,39, iki aylık yüzde 0,90 ve yıllık bazda yüzde 9,73 olarak gerçekleşmiştir. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi, aylık, iki aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında kalmıştır" dedi.

Batı Akdeniz Bölgesi'nin Türkiye geneline göre 26 bölge arasında enflasyon bakımından aylık bazda 18'inci, iki aylık bazda 21'inci olduğunu belirten Budak, yıllık bazda ise en düşük enflasyonun bu bölgede gerçekleştiğini söyledi.

Ekonomideki yatay seyrin enflasyona da yansıdığını aktaran Budak,

"Yavaşlama eğilimi beklenenden daha önce görülmüş, ancak çift haneli enflasyon devam etmiştir. Şubat ayı enflasyonunun büyük oranda gıda enflasyonu olduğu, olumsuz hava koşullarının gıda fiyatlarındaki etkisine rağmen giyimdeki mevsimlik indirimlerin gıda enflasyonunu yarı yarıya telafi ettiği görülmektedir" dedi.

Budak, üretici fiyatları, sanayi sektörü fiyatları ve özellikle de enerji fiyatlarına bağlı düşüşün olumlu bir sürpriz olduğunu belirterek, döviz kurundaki düşüşün, sanayi ve enerji fiyatlarını düşürerek, tarım sektörü fiyatlarındaki 1,85 puanlık aylık artışa rağmen, üretici fiyatlarında gerilemeye izin verdiğini ifade etti.

Bölgedeki enflasyon oranının düşük kalmasında gıda, giyim ve ulaştırma fiyatlarının rol oynadığına dikkati çeken Budak, buna karşın eğitim, eğlence, kültür, lokanta ve otel grupları fiyatlarındaki artışın Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu vurguladı.

Giyim fiyatlarında geçmiş yıllarda görülen yükseklik eğiliminin sona ermiş olmasının bölge enflasyonu için olumlu bir gelişme olduğunu belirten Budak,

"Gıda ve giyim fiyatlarındaki bu eğilimin yapısal bir özellik kazanıp kazanmadığını söylemek için erkendir. Ancak böyle bir durumun bölgemiz ekonomisi için olumlu bir eğilim olacağı açıktır" diye konuştu.

- ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Batı Akdeniz Bölgesi'nde Enflasyon Rakamları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement