Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Muş Milletvekili Demir Çelik, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in cevaplamaları istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne iki soru önergesi verdi.
Birinci önergesinde Ankilozan Spondilit hastalığına değinen Demir Çelik, hastalıkla ilgili bilgilere yer verdi. Hastalığın kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Çelik, "Ankilozan Spondilit (AS), bel kemiğiyle kalça kemiği arasındaki eklemin iltihaplanmasını ifade eden, kronik romatizmal bir hastalıktır. Bu hastalıkta iltihaplanma sonucu iki kemik birleşerek tek bir kemik halini almıştır. Bu durum başta bel bölgesinde olmak üzere hareket kısıtlılığına yol açmaktadır" dedi. AS'in, bundan başka göz, barsak, böbrek, kalp ve akciğerler gibi yumuşak dokularda da görüldüğünü anlatan Çelik, şöyle konuştu: "AS, omurga ve sakroiliyak eklemlerde kronik inflamasyona yol açarak yoğun ağrı ve tutukluğa neden olmaktadır. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülen bir hastalık olan AS'de; erkeklerde sıklıkla omurga ve leğen kemiğinde, daha az oranda kalça, omuz ve göğüs kafesinde iltihaplanma meydana gelmektedir. Kadınlarda ise daha az görülmekte ve hastalık nispeten daha hafif seyretmektedir. Ankilozan Spondilit'in nedeni henüz tam olarak bilinmemekle birlikte kalıtsal faktörlerin bu hastalıkta önemli rol oynadığını bilimsel araştırmalar göstermiştir. AS hastalarının çok büyük bir kısmında HLA-B27 adı verilen genetik bir yapı (HLA-B27 doku antijeni) mevcuttur. Yapılan tespitler doğrultusunda; bu yapının bulunması AS riskini artırmaktadır."
Çelik, önergesinde hastalıkla ilgili Türkiye'de herhangi bir bilimsel çalışma olup olmadığını sorarak şu sualleri yöneltti: "Hastalıkla ilgili Türkiye'de yapılan herhangi bir bilimsel çalışma mevcut mudur? Varsa sonuçları nelerdir? Türkiye'de Ankilozan Spondilit teşhisi konulan kaç hasta vardır? Bu hastaların kaçı çocuk, kaçı kadın, kaçı erkektir? Hastalığın belirtileri genellikle hangi yaşlarda ortaya çıkmakta ve hangi yaş aralığında yoğunlaşmaktadır? Hastalık kişilerin yaşam kalitesini nasıl ve hangi düzeyde etkilemektedir? Hastalığın bölgelere ya da illere göre istatistiki verileri ne düzeydedir? Hastalığın diğerlerine kıyasla daha yoğun görüldüğü bölge ya da iller hangileridir? Kalıtsal faktörlerle birleşerek hastalığın ortaya çıkmasına sebep olan çevresel faktörlerden hangisi ya da hangileri Türkiye de daha çok saptanmıştır? Hastalığın tedavisi mümkün müdür? Hastalara nasıl bir tedavi kürü uygulanmaktadır? Bakanlığınızın Ankilozan Spondilit hastalığına yönelik (bilinçlendirme-erken tanı yollarının saptanması ve benzeri amaçlara ulaşmak açısından) yaptığı bir çalışma, proje mevcut mudur? Varsa açıklayınız?"
Çelik, ikinci önergesinde iç turizme dikkat çekti. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in cevaplaması istemiyle sunulan soru önergesinde şunlar kaydedildi:
"Her ekonomik faaliyette olduğu gibi, turizmde de sadece yabancı talebe dayalı bir gelişme sağlıklı değildir. Bu yüzden yurt içi turizmin gelişmesi, ülkedeki tüm turistik faaliyetlerin gelişmesi açısından çok önemlidir. Ülkemizde kökeni 1930'lu yıllara dayanan iç turizm hareketleri, halkın gelir, refah ve kültürel düzeyinin artmasıyla kısmen gelişme göstermiş fakat istenilen düzeye henüz ulaşamamıştır. Bunda sektörün iç turizmi hep bir dolgu maddesi olarak görüp, gereken önemi vermemesinin de büyük payı bulunmaktadır. Her ülkede iç turizm, ulusal gelirin yeniden bölüşülmesini sağlayarak ulusal ekonominin daha dengeli bir duruma gelmesine katkıda bulunur. Bu bağlamda; Türkiye'de yurt içi seyahate katılım oranı en yüksek olan iller hangileridir? Bakanlığınızca Türkiye'de iç turizmin gelişmesi için ne gibi çalışma yapılmaktadır? Yerli ile yabancı müşteriye uygulanan farklı fiyat politikaları hakkında Bakanlığınızca bir çalışma yapılacak mıdır?" - MUŞ
Son Dakika › Yerel › BDP'li Demir Çelik'ten İki Önerge - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?