Beü Arkeoloji Bölümü, Yörenin Tarihi Aydınlatacak - Son Dakika
Yerel

Beü Arkeoloji Bölümü, Yörenin Tarihi Aydınlatacak

Bitlis Eren Üniversitesi'nde, İngilizce hazırlık sınıfı sonrası, eğitim almaya başlayacak olan Arkeoloji Bölümü öğrencileri, olabildiğince geniş bir yelpazede, arkeolojinin farklı alt dallarında eğitim alacak.

16.02.2012 13:00

Bitlis Eren Üniversitesi'nde, İngilizce hazırlık sınıfı sonrası, eğitim almaya başlayacak olan Arkeoloji Bölümü öğrencileri, olabildiğince geniş bir yelpazede, arkeolojinin farklı alt dallarında eğitim alacak.

BEÜ internet sayfasından alınan bilgiye göre, Arkeoloji Bölümü öğrencilerine, eski kültürler üzerine verilen temel dersler haricinde, en yeni kazı ve araştırma teknikleri, alandaki en yeni fikri akımları, Akadca, Latince gibi bazı ölü diller de öğretilecek.

Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tevfik Emre Şerifoğlu, yaptığı açıklamada, üniversite bünyesinde kurulan Arkeoloji Bölümü'nün, bölgesel ortaklıklara büyük önem vereceğini, komşu ülkelerin bilim insanlarıyla gerçekleştirilecek çalışmaların, uzun vadede büyük fayda sağlayacağına inanıldığını belirtti.

Bu amaçla, 2012 yaz sezonuyla, Bitlis sınırlarında, Selçuklu öncesi dönemlere ait mimari kalıntı ve küçük buluntuların tespiti için yeni bir yüzey araştırması başlatılacağını ifade eden Şerifoğlu, birkaç yıl sürecek bu çalışmaya, başta İngiltere olmak üzere birçok ülkeden bilim insanının katılacağını duyurdu.

Geçmiş kültürleri, bunlara mensup insanların yaşam biçimlerini anlamaya çalışan Arkeoloji Bilimi'nin, en önemli veri kaynağının eski yerleşim yerlerindeki topraklar olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Şerifoğlu, şunları ifade etti:

"Bu toprak, kademe kademe, sistematik olarak kazılarak, farklı dönemlerdeki mimari yapılar ve bunların içindeki organik (kemik, tohum, iskelet vs.) ya da insan imalatı buluntulara ulaşılır. Yani hedef buluntu ya da tarihi eser değildir. Bunlar bilgiye ulaşmada sadece araçtır. Eserden çok eserin nereden çıktığı önemlidir. Arkeoloji ve Biyoloji Bölümü başta olmak üzere, birkaç bölümle, üniversite bünyesinde bir müze kurulması konusunda da çalışmalar başlattık. Söz konusu müze sadece bir Arkeoloji Müzesi olmayacak, aynı zamanda yöremizin biyolojik, jeolojik ve etnografik yapısını yansıtan örneklerin muhafaza edildiği, laboratuvarların bulunduğu, düzenli sergilerin gerçekleştirildiği bir mekan olacak. Bu konuda rektörlüğümüz, tüm birimleriyle gerekli çalışmaları yürütmekte. Arkeoloji Bölümü bünyesinde yörede yapılan çalışmalarda, toplanan eski eserler, müzemizin en büyük koleksiyonu olacak."

Arkeoloji bölümünün amacının, Ortadoğu başta olmak üzere, dünyadaki bütün kültürlerin ve bunlardan geriye kalan kültürel materyalin tüm yönleriyle incelenmesi olduğunu anlatan Şerifoğlu, bu konuda üniversitenin her türlü çalışmaya destek vereceğini bildirdi.

- BİTLİS

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Beü Arkeoloji Bölümü, Yörenin Tarihi Aydınlatacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement