Bilekten Yapılan Anjio, Kasıktan Yapılan ile Aynı Nitelikte - Son Dakika
Yerel

Bilekten Yapılan Anjio, Kasıktan Yapılan ile Aynı Nitelikte

Bilekten Yapılan Anjio, Kasıktan Yapılan ile Aynı Nitelikte

Medical Park Uşak Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erdem Türkyılmaz, anjiyo ve radial anjiyo hakkında bilgler verdi.

27.12.2013 09:34  Güncelleme: 09:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Medical Park Uşak Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erdem Türkyılmaz, anjiyo ve radial anjiyo hakkında bilgler verdi.

Dr. Erdem Türkyılmaz, yaptığı açıklamada; "Kalp damar hastalıklarının teşhisinde koroner anjiyografi, hala altın standart olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu tanı yöntemi genellikle 'femoral arter' olarak adlandırılan kasık bölgesindeki bir atar damardan gerçekleştirilmektedir. Radial anjiyografi ise el bileğinde bulunan radial arter olarak adlandırılan ince bir atar damardan gerçekleştirilmektedir. Günümüzde popülaritesi yüksek el bileğinden anjiyo kararını ise hastanın durumuna göre doktoru verir.

Kasık bölgesinden girilerek anjiyo yapılması yönteminin yaygın olmasının en önemli sebeplerinden biri geliştirilen malzemelerin bu yoldan kullanıma uygun olması ve bu damarın geniş yapıda olması nedeniyle işlemi yapan hekime uygulama kolaylığı sağlamasıdır.

Anjiyografi yapılmasına karar verilen bir hastada kasık ve el bileği damarlarını ve hastanın fizyonomik bazı özelliklerini hesaba katarak hangi yöntemin daha uygun olacağı konusunda hastaya bilgi verecektir.Ancak kronik böbrek hastalığı olan diyaliz hastaları ve diyaliz adayı olan hastalarda, kollarında ortopedik ve anatomik problem olanlarda bu yöntem uygun görülmeyebilirler. Bunun yanı sıra; minyon tipli ve el bilekleri belirgin derecede ince olanlarda da bu yöntem uygun olmayabilecektir" dedi.

Bilekten anjiyografi ile kasıktan yapılan anjiyografinin aynı nitelikte olduğuna işaret eden Dr. Erdem Türkyılmaz, "Radial anjiyografinin el bileğinde birbirine paralel seyreden iki atardamardan biri kullanılır. El bileğinden yapılan anjiyoda daha ince çaplı kateterler kullanılır. Yüzeysel atardamarlardan girilerek işlem yapıldığı için, şişlik, balonlaşma gibi komplikasyonlar daha az görülmektedir. Kasıktan yapılan tüm girişimlerde, işlem sonrası kanamayı kontrol altına alabilmek için en az 6 saat ağırlık kullanılması gerekirken radial anjiyografide ağırlık uygulamasına gerek kalmıyor, hasta 3 saat gibi daha kısa sürede taburcu olabiliyor. El bileğinden anjiyodan sonra bilek bölgesine bant uygulanarak kanama kontrol altına alınıyor. Damarın altında kemik olduğu için anjiyo sonrasında kullanılan bileklik benzeri bir materyal sayesinde kanama kısa sürede duruyor ve deliğin kısa sürede kapanması sağlanıyor. El bileğinden anjiyo yaklaşık 2 milimetrelik çok küçük bir kesiden yapılıyor. Hasta uygulama sonrasında ayağa kalkabiliyor, tuvalete gitme, yemek yeme gibi tüm ihtiyaçlarını kendi başına giderebiliyor"diye konuştu.

Anjiyonun ne tür durumlarda yapıldığı ve sonuçları hakkında da bilgiler veren Dr. Erdem Türkyılmaz, şunları söyledi: "Anjiyo, kalbi besleyen, koroner damar adı verilen damarların görüntülenmesi olarak özetlenebilir. Halk arasında damar sertliği olarak bilinen koroner arter hastalığından şüphe duyulduğunda ya da hastalığın belirtileri ortaya çıktığında bu damarları görüntülemek için kullandığımız bir yöntemdir. En sık görülen, hastalığı işaret eden belirti göğüs ağrısıdır. Hastalara iki farklı yaklaşımla koroner anjiyografinin yapılmasını öneriyoruz. Hekim, hastada durumun ciddiyetini gösteren şikayetleri tespit ederse bazı testlere gerek duymadan, doğrudan anjiyografi yapar. Akut kalp krizi sırasında da doğrudan anjiyografi yapılmalıdır. Buradaki amaç, kalp damarlarının görüntülenmesinin ötesinde tıkalı damarı anında tespit ederek kalp krizini durdurmaya yönelik, damarın açılması işleminin yapılmasıdır ve çok büyük oranda hayat kurtarıcıdır. Kalp krizi geçirirken müdahalede bulunduğumuz hasta da, balon anjiyo plasti ve stendleme işlemini de anjiyografiyle birlikte yaparak kalp krizini başladıktan sonra ilk iki saat içinde durdurabiliyoruz. Bu şekilde hem ölüm riskini azaltmış hem de kalp krizinin uzun dönemde göstereceği olumsuz etkilerden hastayı kurtarmış oluyoruz. Diğer bir anjiyo yapılması sebebi ise; hasta şikayetleri göz önüne alınarak efor testi, sintigrafi gibi bazı ön testlerle korner anjiyografi kararını değerlendiriyoruz. Bunlar temel olarak anjiyografi yapılmasına gerek olmadığını doğrulatan testlerdir. Bu testlerde kalpte kanlanma yetersizliğine ait bulgular varsa bu hastalara anjiyografi öneriyoruz" - UŞAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bilekten Yapılan Anjio, Kasıktan Yapılan ile Aynı Nitelikte - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement