Bilim İnsanı Modernizmin Sıkıntılarına Işık Tuttu - Son Dakika
Yerel

Bilim İnsanı Modernizmin Sıkıntılarına Işık Tuttu

Bilim İnsanı Modernizmin Sıkıntılarına Işık Tuttu

İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi ve 'İktisadın Unuttuğu İnsan' kitabının yazarı Doç.Dr.Ester Biton Ruben, modern insanın yaşadığı ruhsal sıkıntıların temelinde 'kapitalizm'...

14.02.2012 16:44

İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi ve 'İktisadın Unuttuğu İnsan' kitabının yazarı Doç. Dr. Ester Biton Ruben, modern insanın yaşadığı ruhsal sıkıntıların temelinde 'kapitalizm' sisteminin yattığını söyledi.

ERÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi konferans salonunda düzenlenen 'Modern Yaşamda Kapitalizmin Psikolojik Etkileri' konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi ve 'İktisadın Unuttuğu İnsan' kitabının yazarı Doç. Dr. Ester Biton Ruben, son zamanlarda çok duyulan intihar vakalarının, yalnızlaşma ve toplumsal güvensizlik olgusunun, sistemi reddetme eğilimlerinin, nedenlerini, kapitalizm ve insan ilişkisi olgusuyla açıkladı.

Kapitalizmin insanlığı unutturan, kaygı, bencillik, güvensizlik, hırs, öfke, huzursuzluk duygularını öne çıkardığını ve bu duygulardan beslendiğini ifade eden Ruben, tetiklenen bu duygularla insanlığın giderek yalnızlaştığını ve depresyona açık hale geldiğini dile getirdi.

Ruben, söz konusu duygular içinde en temel olan kaygı duygusunu kullanarak, kapitalist sistemin insanlığı avladığını vurguladı. Kaygıyı, tehlike ya da talihsizlik korkusunun yarattığı beklenti olarak tanımlayan Ruben, kaygının doğası gereği korku ürettiğini ve korkudan beslendiğini kaydetti. Ruben "Kaygı ile karşımızdaki insanın sürekli bize zarar verebileceğini, bizi aldatabileceğini düşünür, insanlara düşman gözüyle bakmaya başlarız. Çevredeki herkes bizim için korku üretir hale gelir. Ama kapitalizmin en yoğun hissettirdiği kaygı başarı kaygısıdır. Başarı hayatın en temel amaçlarından biri haline getirilir. Bir süre sonra başkasının başarısızlığı bizim başarımız anlamı taşımaya başlar. İlişkiler bu şekilde oluştuğunda da kıskançlık, hasetlik ve düşmanlık duyguları ortaya çıkar. Bunlar da korku ve kaygıyı tetikler." diye konuştu.

Ruben, konferansın sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı. - KAYSERİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bilim İnsanı Modernizmin Sıkıntılarına Işık Tuttu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement