"2023'te İhracatımızın Yüzde 15'ini Yüksek Teknolojik Ürünler Olacak" - Son Dakika
Yerel

"2023'te İhracatımızın Yüzde 15'ini Yüksek Teknolojik Ürünler Olacak"

"2023\'te İhracatımızın Yüzde 15\'ini Yüksek Teknolojik Ürünler Olacak"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Hedefimizde, 2023'te ihracatımızın en az yüzde 15'ini yüksek teknolojik ürünler olacak." dedi.

24.09.2014 21:31  Güncelleme: 21:54

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Hedefimizde, 2023'te ihracatımızın en az yüzde 15'ini yüksek teknolojik ürünler olacak. Bunu başarmak için de mutlaka Ar-Ge ve inovasyonu üretimimizin merkezine oturtmak durumundayız" dedi.

Ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Tekirdağ'a gelen Bakan Işık, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yeni Yönetim Binası ve Kongre Merkezi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, 2008 krizinde, dünyada güçlü bir ekonomi için üretimin ne kadar önemli olduğunun daha iyi anlaşıldığını söyledi.

Ekonomisi üretime dayanmayan, sadece finansman enstrümanlarıyla ekonomi yönetmeye kalkanlar veya ekonomide üretime ağırlık vermeyen ülkelerin 2008 kriziyle çok ciddi sıkıntıya girdiklerini belirten Işık, "Sadece hizmet sektörüne yatırım yapmanın, bir ülkede sürdürülebilir büyüme için yeterli olmayacağını, finansman sektörüne yatırım yapmanın bir ülkenin kalkınması için yeterli olmayacağını hepimiz çok net gördük" diye konuştu.

Işık, eğer bir ülkenin ekonomisi üretime dayanmıyorsa, o ülkenin sürdürülebilir büyüme yakalayamayacağını belirterek, AK Parti'nin iktidara geldiği günden beri, Türkiye'de reel ekonomiye yatırım yaptığı için, Türkiye'nin 2008 krizini çok hafif sıyrıklarla atlattığını ifade etti.

2008 krizinin, Avrupa'da bir ayrışma ortaya koyduğunu vurgulayan Işık, "Almanya gibi üretim altyapısı güçlü olan ülkeler bu krizden hiç etkilenmedi neredeyse ama İspanya gibi, Yunanistan gibi ülkelerin de çok ciddi derecede etkilendiğini ortaya koydu. Türkiye de bu krizden hemen hemen hiç etkilenmeyen ülkeler arasında" şeklinde konuştu.

Işık, Türkiye'de en önemli yapılması gerekenlerden birinin de üretimde katma değeri yükseltmek olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu:

"İktidara geldiğimizde 36 milyar dolardan almıştık ihracatı, 152 milyar dolara çıkardık ama 2023 hedefimiz, mal ihracatımızı 500 milyar doların üzerine çıkarmak, hizmet ihracatını da 150 milyar doların üzerine çıkarmak. Bunu da sadece sürümden kazanarak başaramayız. Daha fazla kilogram mal satarak bunu elde edemeyiz. O zaman yapmamız gereken şey, daha değerli mal satmak. Yükte daha az, pahada daha değerli mal satmak. Bu başarıyı elde etmek için de mutlaka teknoloji düzeyimizi yükseltmemiz gerekiyor."

"Ar-Ge ve inovasyonu üretimimizin merkezine oturtmalıyız"

"Türkiye, biz iktidara geldiğimizde düşük teknoloji seviyesinde üretim yaparken, şu anda tam orta teknoloji seviyesinde üretim yapıyor. İnşallah 2023'te, orta yüksek ve yüksek teknolojik ürünlere geçmiş olacağız" ifadesini kullanan Işık, şöyle devam etti:

"Hedefimizde, 2023'te ihracatımızın en az yüzde 15'ini yüksek teknolojik ürünler olacak. Bunu başarmak için de mutlaka Ar-Ge ve inovasyonu üretimimizin merkezine oturtmak durumundayız. Bazen paranızla dahi size teknolojiyi vermiyorlar. O zaman yapılması gereken Türkiye'nin teknoloji düzeyini yükseltmek."

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde faaliyete geçen girişimci bilgi sistemi ile pek çok veriyi birleştirerek anlamlı setleri oluşturduktan sonra yaptıkları analizlerle bir temel gerçekle karşılaştıklarını belirten Işık, şu ifadeleri kullandı:

"Bir şirketin ölçeği büyüyorsa, karı artıyor. Bir şirketin teknoloji düzeyi artıyorsa karı artıyor. Bir şirketin ihracatı artıyorsa karı artıyor, bir şirket tasarım yapıyorsa karı artıyor. Bu da aslında bizim sanayide, üretimde gitmemiz gereken yeri gösteriyor. Biz de bu noktada yoğun bir çalışmayı yürütüyoruz."

Türkiye'deki organize sanayi bölgesi modelinin dünyaya örnek bir model olduğunu dile getiren Işık, şunları kaydetti:

"Fakat bir eksiğimiz var, arazi fiyatlarımız çok pahalandı. Yatırım açısından artık yeni yatırımcıların gözünü korkutan, ürküten noktalara geldi. Bir yatırımcı, sermayesinin önemli bir kısmını arsaya, binaya yatırmamalı. Kendi fabrikasına makine, teçhizat olarak veya işletme sermayesi olarak kalması gereken bu parayı, biz arsaya ve araziye yatırtmamalıyız Bununla ilgili şimdi çalışmalar yürütüyoruz. Arzu ediyoruz ki organize sanayi bölgeleri arazi rant bölgeleri olmasın. Bunu da hiçbir şekilde taviz vermeden, kararlılıkla gereken tüm adımları atıyoruz ve bundan sonra da atacağız."

Konuşmaların ardından Işık, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ve Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu ile Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yeni Yönetim Binası ve Kongre Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi.

Açılışın ardından, Işık, sanayici ve iş adamları ile Organize Sanayi Bölgeleri Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. - Tekirdağ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel '2023'te İhracatımızın Yüzde 15'ini Yüksek Teknolojik Ürünler Olacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement