Bitlis Baro Başkanlığı, Danıştay 8. Dairesi'nin,
"Başörtüsü düzenlemesinin yürütmesini durdurma" kararı hakkında basın açıklaması yaptı.
Bitlis Baro Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, din ve vicdan özgürlüğünün bir tezahürü olan başörtüsünün, yıllardır siyasal bir simge olarak nitelendirildiği belirtildi.
Başörtüsünün, kamusal hayatta kişi özgürlüğünün, çalışma hürriyetinin ve kamu hizmetleri alma hakkının kullanımına engel görüldüğü ve bu nitelemeyle bir soruna dönüştürüldüğü bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bu hakkın kullanımına ilişkin kısıtlamalar kimi zaman yasal ve idari düzenlemelere dayandırılmış, kimi zamanda fiilen uygulanmıştır. Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları'nda da bu kısıtlayıcı anlayışın ürünü olan ve avukatların başları açık bir şekilde görev yapamayacaklarına ilişkin düzenlemenin yürütmesi, Danıştay 8. Dairesi'nce bir meslektaşımızın yaptığı başvuru üzerine durdurulmuştur. Danıştay'ın ilgili dairesinin bireyin temel hak ve hürriyetlerine açıkça aykırı olan bu düzenlemenin, yürütmesini durdurmuş olmasını olumlu buluyoruz ve destekliyoruz."
Kamu hizmeti alma ya da vermek için inançlardan, düşüncelerden, değerlerden arındırılmış, renksiz, kokusuz, tatsız bir alan yaratma çabasının yersiz ve imkansız olduğu belirtilen açıklamada, kamusal alanın olabildiğince siyasal olduğu ifade edildi.
Bu alanda sınırlanan her bireysel hakkın boşluğunu, daha güçlü olan birey ve anlayışların dolduracağı ifade edilen açıklamada, bu durumun eşitsizliğin kaynağı olduğu kaydedildi.
Açıklamada, şunlar aktarıldı:
"Danıştay'ın konuya ilişkin kararının gerekçesinde ve bu karar etrafında yapılan avukatlık mesleğinin, kamu hizmeti veya serbest meslek olması tartışmasının hiçbir temel hakkın kullanımının önünde bir engel teşkil etmeyeceğini, bireylerin inanç ve inanmama hürriyeti ile çalışma hürriyeti arasında seçim yapmaya zorlanamayacağını düşünmekteyiz. Verilecek kamu hizmetini ve hizmetin verilme biçimini niteleyen objektifliği, tarafsızlığı ve kişi hürriyetini sınırlayacak şekilde yorumlamanın, günümüz dünyasında bir karşılığı kalmamıştır. Bu nedenle başörtüsü dahil, dil, ırk ve cinsiyete dayalı bireyin insan olmaktan kaynaklanan hiçbir inanç, değer ve hakkının kamusal alan gerekçesiyle sınırlanamayacağını bir kez daha yineliyoruz."
Meslektaşlarının yargılama faaliyetlerinin her alanında başörtüsüyle çalışabilmelerinin önünü açan bu kararı destekledikleri ifade edilen açıklamada, bu kararı Bitlis, Muş, Van, Ağrı, Hakkari, Siirt, Bingöl, Mardin, Şırnak, Adıyaman, Diyarbakır, Erzurum, Kars, Iğdır, Batman, Tunceli, Malatya, ve Elazığ baro başkanlıklarının da desteklediği kaydedildi.
Muhabir: Şener Toktaş
Yayıncı: Berin Arslan Çetin - BİTLİS
Son Dakika › Yerel › Bitlis Barosu'ndan Başörtüsü Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?