BİTLİS (İHA) – Bitlisli tekstilci Emirhan Uludil, yaklaşık 15 ay önce İstanbul'dan gelerek memleketinde açtığı tekstil fabrikasında ürettiği ürünleri başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Fransa ve İngiltere gibi ülkelere ihraç ediyor.
Aslen Bitlisli olduğunu ifade eden Uludil, uzun yıllar İstanbul'da tekstil sektöründe çalıştığını ve son yıllarda sağlanan çözüm süreci ile birlikte kendi memleketine yatırım yapmak için geri döndüğünü belirtti. 200 personelin çalıştığı tekstil atölyesinde hedeflerinin bin kişi çalıştırmak olduğunu dile getiren Uludil, Bingöllü ortağı ile birlikte Bitlis'e böyle bir yatırım getirmekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Emirhan Uludil, 15 aylık süreçte birçok masrafı da kendi bütçelerinden karşıladıklarını söyleyerek, "İstanbul'da yaklaşık 22 yıldır tekstil mesleğiyle uğraşıyorum. Memleketimize dönerek burada da yatırım yapmak istedik. Bu yatırımlarımızdan insanlarımızda faydalansın dedik. Hedefimiz yüksektir. Şu anda atölyemizde 200 kişi çalışıyor. Sadece buraya kurduğumuz tezgahlarla 450 kişiyi çalıştırabilecek kapasitedeyiz. Yalnız bununla sınırlı kalmayı düşünmüyoruz. Bu da bir nebze de olsa insanlarımızın bakış açısı, çalışma şekline bağlı. Amacımız 500-1000 kişi kapasiteye ulaşmaktır" dedi.
Uludil, atölyede çeşitli sıkıntılar da yaşadıklarını belirterek, "200 kişi çalıştırdığımız bu yerde sıkıntılar da yaşamıyor değiliz. İnsanlarımız özel sektörde çalışmanın ne olduğunu halen bilmiyor. Çeşitli nedenler göstererek işe gelmeyenler oluyor. Biz işlerimiz yürüsün diye bunları da idare ediyoruz. En önemli sorunlarımızın başında enerji kesintileri geliyor. 450 makinenin bulunduğu atölyemizde sık sık elektrik kesintileri yaşıyoruz. Bu da bize hem üretim zararı veriyor hem de makinelerimize zarar veriyor" şeklinde konuştu.
Yaklaşık 5 bin metrekare alanda çalışma yaptıklarını, günlük üretimlerinin de yaklaşık 11 bin parça olduğunu ifade eden Uludil, ürettikleri malları gerek yurtiçine gerekse yurtdışına ihraç ettiklerini söyledi. Uludil, "Hedefimizde günlük en az 20 bin iş koli yapıp gitmesidir. Bu hedeflerle geldik buraya. Hedefimiz sadece biz yapalım değil. Küçük esnafı da burada desteklemek istiyoruz. Kendisine 20-30 makine alan küçük işletmelere de iş verebilecek konuma gelebileceğiz. Kendi bünyemizde 300-400 kişi çalıştırıp onunla sınırlı kalmak istemiyoruz. Kendimizle birlikte 5-10 atölyeciyi de çalıştırmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
"BATIDAKİ YATIRMCILARI DA BURAYA DAVET EDİYORUZ"
Batıdaki yatırımcıları da kente davet eden Uludil, "Buraya ilk geldiğimde çok da iç açıcı şeyler duymadım. Ancak biraz araştırınca potansiyelin olduğuna karar vererek işletmemizi kurduk. 15 aydır çalışıyoruz. Burada iş anlamında herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Batıdaki yatırımcılara seslenmek istiyorum. Gelin buralarda çalışma alanı oluşturun. İstiyoruz ki, bizim gibi en az 10 tane atölye daha açılsın. Bu benim faydama olur. Çünkü herkes işi öğrenmiş olacak. Üretim artacak. Üretim artıkça kalite artacak. Müşteri memnuniyeti artacak. Şu an Avrupa'da, İngiltere'de Bitlis merkezde de Yedi Başak Tekstili'nin böyle bir fabrikası olduğunu biliyor. Allah'ın izniyle daha iyi olacağız. İnsanlarımız daha iyisine alışacak. Sektörde yaşanan krizleri aşmak için buralara gelinmelidir. İstanbul artık bu sorunları taşımıyor. Bu bölgedeki teşviklerden de faydalanarak çok ciddi tesisler kurulabilir. Gelsinler sadece tekstil alanında değil, kundura ve benzeri alanlarda iş ortamları oluştursunlar. İstanbul'daki fabrikamın sahibini de davet ettim. Hepimiz elimizi taşın altına koymamız lazım. İnsanlarımıza anlatmamız lazım. Son 3 yıldır var olan barış ve çözüm süreciyle birlikte yatırımcı buralara gelmeye başladı. Süreç devam eder ve barış olursa göreceksiniz doğu bir fabrika mıntıkası olacak her yönüyle. Nasıl İzmir, Çorlu gibi yerlerde büyük fabrikalar varsa buralarda oluşması için bir engel yok. Bunların olması için sürecin başarıyla gitmesi, insanların ölmemesi, anaların ağlamaması gerekiyor. Bunlar oluşursa bölgede daha güzel şeyler olacak" şeklinde konuştu. - BİTLİS
Son Dakika › Yerel › Bitlis'ten Yurtdışına Tekstil İhracatı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?