SGK Mersin İl Müdürü Mehmet Gülpak, emekli olup da çalışmaya devam edenlerden kesilen destek primleri borçlarının yapılandırmasına ilişkin 6385 sayılı kanunun 10 Ocak 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğini belirterek, kanundan yararlanmak isteyen çalışan emeklilerin 1 Şubat-31 Mayıs 2013 tarihleri arasında başvuru yapmaları gerektiği uyarısında bulundu.
Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nde (ESOB), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında aylık alan ve vergi kaydı devam eden çalışan emeklilerin çeşitli nedenlerle ödenmeyen destek primlerine kolaylık getiren yapılandırmayla ilgili basın toplantısı düzenlendi. Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, SGK Mersin İl Müdürü Mehmet Gülpak ve Türkiye Emekliler Derneği Mersin Şube Başkanı Semiha Tokadlı'nın düzenlediği toplantıda, yapılandırmaya ilişkin bilgiler verilerek, emeklilere çağrıda bulunuldu.
Toplantıda, çalışan emeklilerden destek pirimi kesilmesine kurum olarak temelden karşı olduklarını belirten ESOB Başkanı Dinçer, uzun mücadeleler sonucu destek primi oranlarının yüzde 33'lerden yüzde 15'e düşürülmesini sağladıklarını anımsattı. Destek primi uygulamasında 4-B kapsamındaki Bağ-Kur'luların birçoğunda kesintilerin zamanında yapıldığını ifade eden Dinçer, "Ama özellikle 4-A kapsamındaki SSK emeklilerinde kesintiler zamanında yapılmadı. Çünkü tespit edilemedi veya birçok çalışan emekli konudan habersizdi. Bu yapılandırma çıkmadan önce bir emekliye 12-15 bin lira destek primi kesintisi geldi. Zaten emeklinin maaşı geçimini sağlayacak nitelikte değil, bir de bu destek primi kesintisi gelince insanlar çok zor durumda kaldı" dedi.
Çözüme kavuşturulması için konuyu sürekli Ankara'ya taşıdıklarını ifade eden Dinçer, sonuçta 10 Ocak 2013 tarihinde 6385 sayılı kanunla bir yapılandırma getirildiğini kaydetti. 1 Şubat'ta başlayıp 31 Mayıs'ta son bulacak yapılandırmadan destek prim borcu bulunan tüm emeklilerin yararlanmalarını arzu ettiklerini vurgulayan Dinçer, "Yapılandırmayla peşin ve taksitli olmak üzere borçlara ödeme kolaylıkları getirildi. Taksitli ödemelerde 6 aylıkta yüzde 1,5, 9 aylıkta 1,7, 12 aylıkta 1,10 ve 18 aylıkta yüzde 1,15 faiz uygulanacak. Tüm çalışan emeklilerimizin daha fazla rakamlarla karşı karşıya kalmamak adına bu yapılandırmadan süresi içerisinde yararlanmalarını istiyoruz" diye konuştu.
Yapılandırmaya faiz uygulaması getirilmesini eleştiren Dinçer, Bakanlığın faiz uygulaması yapmaması gerektiğini dile getirdi. Dinçer, konuyla ilgili hem Birlik bünyesinde hem de Türkiye Emekliler Derneği Mersin Şubesi'nde danışmanlık hizmeti verileceğini de bildirdi.
Türkiye Emekliler Derneği Şube Başkanı Tokadlı da emeklilerin çok zor durumda olduklarını belirtti. Destek primi borçları nedeniyle emeklilerin kendilerine ağlayarak geldiklerinin altını çizen Tokadlı, "Emeklilerimiz 15-20 bin lira ödeme geldiğinden bahsediyorlar. Bu açıdan bu yapılandırma bizler için çok önemli. 10 milyon emeklinin içinde 1 milyonu destek pirimi ödemeleri nedeniyle borçlu. Ancak, hükümet bu emeklilerimizi bir defaya mahsus affetseydi ne olurdu?" diye konuştu.
Yapılandırmaya ilişkin ayrıntılı bilgi veren SGK İl Müdürü Gülpak ise emekli olup da çeşitli nedenlerle kendi adına işyeri açanlardan Sosyal Güvenlik Destek Primi kesildiğini anımsattı. Gerek vergi dairesi kayıtlarından geç intikal etmesi gerekse kayıtların zamanında güncellenmemesi nedeniyle bazı emeklilerin geriye dönük destek prim borçları çıktığını aktaran Gülpak, "Emeklilerimizin ödeyeceği sınırların üzerinde borçlar çıktı. Bu amaçla destekleme primine yapılandırma getirildi. Yeni yapılandırma sadece SGK destek primi alacakları için geçerli. Başvurular 1 Şubat-31 Mayıs 2013 arasındadır. Lütfen tüm emeklilerimiz bize başvursunlar" ifadelerini kullandı.
Mersin genelinde 10-12 bin arasında borçlu olduğunu tahmin ettiklerini söyleyen Gülpak, emeklilerin başvurularını il genelindeki tüm merkez müdürlüklerinde yapabilecekleri bilgisini verdi. Mersin merkezde ise 4-B'lilerin Toroslar Sosyal Güvenlik Merkezi'ne, 4-A'lıların Akdeniz Sosyal Güvenlik Merkezi'ne, 4-C'liler ise Ankara'da Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı'na başvurmaları gerektiğini anlatan Gülpak, şunları söyledi: "Başvuru talep formlarını merkez müdürlüklerimizden temin edebilirler. Peşin ödeme olduğu gibi taksit seçenekleri de mümkün. Peşin ödemede herhangi bir faiz söz konusu değil. Ayrıca gecikme zammı yerine TEFE ve ÜFE oranlarına göre yeniden yapılandırma yapılacak. 6-9-12 ve 18 taksit halinde ödeme yapılacak. 3 ayrı başvuru formumuz var, bunları doldurup en yakın merkezimize verdikleri takdirde işlemleri çok seri şekilde neticelendirilerek, ödeme planları kendilerine sunulacak. Taksitle ödeme yapmak isteyenlerin mutlaka formda bu seçeneği işaretlemeleri gerekiyor. İşaretlemedikleri takdirde 18 taksit üzerinden değerlendireceğiz. Ödemeler banka veya aylıktan kesme şeklinde yapılacak." - MERSİN
Son Dakika › Yerel › Çalışan Emeklilere Yapılandırma Uyarısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?