Çavdarhisar'daki Dünyanın İlk Borsasına Ziyaretçi Akını - Son Dakika
Yerel

Çavdarhisar'daki Dünyanın İlk Borsasına Ziyaretçi Akını

Çavdarhisar\'daki Dünyanın İlk Borsasına Ziyaretçi Akını

Kütahya'nın Çavdarhisar İlçesindeki Dünyanın İlk Borsası Ziyaretçi Akınına Uğruyor. Belediye Başkanı İsmail Tanrıverdi, Roma İmparatorluğu Döneminde Önemli Bir Şehir Olan Kütahya'ya 54 Kilometre Uzaklıktaki Aizonai'da, Bugünkü Adıyla Çavdarhisar İlçesi'ne Dünyanın İlk Borsasının Kurulduğunu İfade Etti.

26.06.2008 12:35

Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki dünyanın ilk borsası ziyaretçi akınına uğruyor. Belediye Başkanı İsmail Tanrıverdi, Roma İmparatorluğu döneminde önemli bir şehir olan Kütahya'ya 54 kilometre uzaklıktaki Aizonai'da, bugünkü adıyla Çavdarhisar İlçesi'ne dünyanın ilk borsasının kurulduğunu ifade etti.

Tarihi borsanın Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından literatüre geçirildiğini belirten Tanrıverdi, "Aizonai'daki agorada (borsa binası), mermer sütunlar üzerine yiyecek fiyatları kazınarak halka ilan ediliyordu. İşçi ücretleri ile borsa görevlilerinin komisyonları da tespit edilip, bugün bile silinmeyen yazılarla halka duyuruluyordu. İmparator Hadrianus böylece fiyat kontrolü yaparak, enflasyonu önlemeye çalışıyordu" dedi.

Başkan İsmail Tanrıverdi, dünyanın ilk borsası olan yapının çevre düzenlemesiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini ifade ederek, "İlçemiz tam anlamıyla bir tarih ve kültür şehri. Son yıllarda yapılan çevre düzenlemesinden sonra ilçemize gelen turist sayısında artış var. Ama bu arzu edilen seviyede değil. Gerek ilçemizi, gerekse dünyanın ilk borsasını dünyaya tanıtmak için elimizden ne geliyorsa yapacağız" diye konuştu.

DÜNYANIN İLK BORSASI Adının mitolojik kahraman 'Azan'dan geldiği sanılan Aizonai'de ortaya çıkarılan Zeus Tapınağı'nın çevresinde M.Ö. 3000 yıllarına ait yerleşim tabakaları bulundu. Aizanoi, 1824 yılında Avrupalı gezginlerce keşfedildi, 1830-1840 yılları arasında da tanımlandı. M.Schede ve D.Krencher başkanlığında Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün başlattığı kazı çalışmalarına 1970 yılından bu yana devam ediliyor. Ancak kentte, son 5 yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ayırdığı ödenek sayesinde Alman arkeologların yerine Türk erkeologlar kazı yapıyor. Antik kentte, zamanında 120 bin civarında insanın yaşadığı tahmin ediliyor. Antik kentte yıllardır yürütülen kazılarda, dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınağı, 20 bin kapasiteli tiyatro ve ona bitişik 13 bin 500 kişilik stadyum, 2 hamam, dünyanın ilk borsa yapısı, sütunlu cadde, Kocaçay üzerinde 5 köprü, Meter Steunene kutsal alanı, nekropoller, bir bent, su yolları gün ışığına çıkarıldı.

(EFE) 26.06.2008 12:11 TSİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çavdarhisar'daki Dünyanın İlk Borsasına Ziyaretçi Akını - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement