İsmihan Özgüven - Hatay Açık Ceza İnfaz Kurumundaki hükümlüler tarafından cezaevinde oluşturulan serada yetiştirilen organik sebzeler, vatandaşların sofralarını süslüyor.
Hatay Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Recep Göğüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tekel'e ait atıl durumdaki binanın açık cezaevine dönüştürülmesinin ardından 143 hükümlünün kaldığı cezaevinde, farklı iş kollarında kurslar açtıklarını söyledi.
Hükümlüleri topluma kazandırmak ve farklı iş kollarında sertifika sahibi yapmak amacıyla açılan kurslarda, seracılıktan mobilyacılığa kadar birçok branşta eğitim verildiğini vurgulayan Göğüş, bu kapsamda cezaevi bahçesindeki üç dönümlük arazide seracılık faaliyeti yürütüldüğünü ifade etti.
Göğüş, seracılık iş kolunda 15 hükümlünün görev aldığını ve Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi öncülüğünde, İŞKUR İl Müdürlüğü desteği ile oluşturulan üç serada hükümlülerin organik sebze yetiştiriciliği konusunda bilgilendirildiğini dile getirdi.
Eğitimlerini tamamlayan hükümlülerin, daha sonra seralarda sebze yetiştirmeye başladığını ve her biri bir dönüm büyüklüğündeki üç serada domates, fasulye ve marul yetiştirildiğini anlatan Göğüş, seralardan geçen yıl 16 ton domates, 24 ton salatalık, 3 ton patlıcan, 800 kilo da Samandağ biberi elde edildiğini kaydetti.
Göğüş, serada kış ve yaz mevsimlerinde farklı ürünler yetiştirildiğini bildirerek, tamamen organik olan sebzeleri kentteki cezaevleri başta olmak üzere adliye personeline ve sebze haline sattıklarını belirtti.
Kentteki manavlarda bulunan ürünler arasında hükümlülerin yetiştirdiği sebzelerin de yer aldığını belirten Göğüş, "Geçtiğimiz yıl seramızdan 65 bin lira gelir elde ettik" dedi.
Göğüş, seracılık iş kolunda çalışan 15 hükümlünün hem meslek öğrendiğini hem de maddi kazanç elde ettiğini vurgulayarak, hükümlülerin kendilerini meslek sahibi yapan ve para kazandıran uygulamadan çok memnun olduğunu bildirdi.
-Cezaevlerinin yatakları da hükümlülerden-
Cezaevi bünyesinde oluşturdukları yatak atölyesinde de Kasım ayından bu yana 6 hükümlüyle çalışma yürüttüklerine dikkati çeken Göğüş, aldıkları sipariş üzerine İzmir Ceza İnfaz Kurumunun yataklarını Hatay'daki hükümlülerin yaptığını söyledi.
İzmir'deki cezaevine 4 bin 900 adet yatak göndereceklerini belirten Göğüş, günde 50-60 dolayında yatağın yapıldığı atölyelerinde, kamu, kurum misafirhaneleri için de yatak yapmayı planladıklarını ifade etti.
Ürettikleri yatakların, Hatay Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğünün kısaltması olan "Hacim" adını alması için de çalışma yapacaklarını anlatan Göğüş, hükümlülerin ürettiği yatakların piyasada üretilen yataklardan hiçbir farkının olmadığını sözlerine ekledi.
- HATAY
Son Dakika › Yerel › Cezaevinde Organik Üretim - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?