Cizre Tso Heyeti Habur Sınır Kapısında Temaslarda Bulundu - Son Dakika
Yerel

Cizre Tso Heyeti Habur Sınır Kapısında Temaslarda Bulundu

Cizre TSO Başkanı Çağlı: "Habur Sınır Kapısının kapasitesi artırılmalıdır. Böylece gerçekleştirilen ihracatın iki katına çıkması mümkün olacaktır"

27.09.2013 14:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cizre Ticaret ve Sanayi Odası  (TSO) Başkanı Süleyman Çağlı, "Habur Sınır Kapısının kapasitesi artırılmalıdır. Böylece gerçekleştirilen ihracatın iki katına çıkması mümkün olacaktır" dedi.

Çağlı beraberinde yönetim kurulu üyeleri ile Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'nı ziyaret ederek, Şırnak Vali Yardımcısı ve Habur Mülki İdare Amiri Turgay İlhan ile İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Hasan Eken ile görüştü.

İlhan, Habur Sınır Kapısından günde yaklaşık 6 bin aracın giriş - çıkış yaptığını belirterek, zaman zaman yaşanan sorunların sona ermesi için çalıştıklarını söyledi.

Gündemde 3. köprü projesinin bulunduğunu ifade eden İlhan, "Bu proje hayata geçtiği zaman kapıda fazla bekleme olmayacak. Elimizden gelen çabayı titizlikle sürdürmekteyiz. Tır parkı ve çevre yolu çalışmaları da en kısa sürede tamamlandığında Habur Sınır Kapısı çok rahat bir nefes alacak. Bu kapsamda Irak'tan yurda girişleri 6, Türkiye'den Irak'a girişleri 12 saate düşürmek için yoğun mesai harcıyoruz" diye konuştu.

Çağlı ise, iş adamları ve ihracatçıların Habur Sınır Kapısı'ndaki sıkıntılardan dolayı ihracat yapamayacak hale geldiğini ileri sürerek, sorunların halledilmesi halinde ihracatta yükseliş olacağını belirtti.

Yaşanan sıkıntılardan dolayı iş adamlarının kapıdan geçmemek için ekonomik kayıpları dahi göze aldığını savunan Çağlı, şöyle dedi:

"Küresel krizin dünyayı sarstığı ve ülkemizin de döviz girişine ciddi şekilde ihtiyaç duyduğu bugünlerde bu sorunların aşılması son derece önemlidir. Şerafettin Elçi Hava Limanı'nın günlük seferlere başlaması de yaşanacak yolcu taşımacılığında Habur Sınır Kapısı'nda daha büyük önem arz edecektir. Çünkü Irak ihracattaki yerini her gün biraz daha üst seviyelere çıkarmaktadır. Irak'a ihracatın yapıldığı tek gümrük kapısının Habur Sınır Kapısı'dır. Ancak tırların günlerce kapıda beklemesinden dolayı bu hem maddi ve hem de zaman kaybına neden olmaktadır. Habur Sınır Kapısının kapasitesi artırılmalıdır. Böylece gerçekleştirilen ihracatın iki katına çıkması mümkün olacaktır. İhracat yaptığımız ülkelerin başında Irak bulunuyor. 10 milyar dolarlık ihracat sorunların giderilmesi ile 20 milyar dolara çıkabilir."

Çağlı, ilgili bakanlıklara ve yetkililere Habur Sınır Kapısından araç giriş ve çıkışlarının kolaylaştırılması çağrısında bulunduklarını ifade ederek, 3. köprünün acilen hayata geçirilmesini beklediklerini söyledi. - Şırnak

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Cizre Tso Heyeti Habur Sınır Kapısında Temaslarda Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement