Batman Valisi Azmi Çelik, kentte son 10 yılda yerli turist sayısının yüzde 250, yabancı turist sayısının ise yüzde 650 arttığını söyledi.
Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Batman Şubesi'nce, "Turizm Haftası" etkinlikleri kapsamında Batman Kültür Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen, "Çözüm Sürecinin Turizme Etkisi" konulu panelde konuşan Vali Çelik, çözüm sürecinde turizm konulu bir panelin düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Çelik, çözüm sürecinin önemine değinerek, "Hiç şüphesiz ilimiz son yıllarda sanayi, ulaşım, altyapı, eğitim ve sanatta büyük aşamalar kaydetti. Bacasız sanayi olan turizm noktasında ilimiz çözüm süreciyle çok büyük ilerleme katetti" dedi.
Batman'daki turist sayısında son 10 yılda önemli oranda artış sağlandığına işaret eden Çelik, son 10 yıl içerisinde yerli turist sayısının yüzde 250, yabancı turist sayısının ise yüzde 650 oranında arttığını vurguladı.
"Barış ve kardeşlik ortamı büyük gelişmelere sebebiyet veriyor"
"İlimizde 2010 yılında yerli turist sayısı 55 bin civarındayken 2013 yılında bu sayı 128 bine, 2014 yılında da 143 bine çıktı. Yabancı turist sayısı 2010 yılında 550 civarındayken 2013 yılında 4 bin 500'e, 2014 yılında da 11 bine yükseldi" diyen Çelik, şöyle devam etti:
"Buna paralel olarak turizm belgeli işletme sayımızda da ciddi anlamda artış meydana geldi. 2010 sonrasındaki rakamlara dikkati çekmemin sebebi çözüm süreciyle gelinen aşamayı daha iyi vurgulamak için. Tüm bunlar herkesin kendisini huzur ve barış içerisinde hissetmesi, yarınına umutla bakabilmesi açısından son derece üzerinde durulması gereken önemli hususlar. Huzur, barış, güven ve kardeşlik ortamı hakikaten çok büyük gelişmelere sebebiyet veriyor."
"Terör olmasaydı ülke olarak çağ atlamış olacaktık"
MÜSİAD Sektör Kurulları ve İş Geliştirme Komisyonu 4. Grup Başkanı Mehmet Ünal da terör olaylarının ülkeye verdiği zarara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Dernek olarak paneli çözüm sürecine katkıda bulunmak amacıyla düzenlediklerini dile getiren Ünal, "Binlerce insan maalesef bu süreçte öldü. İşkenceler, yargısız infazlar, köy boşaltmalar tarihimize kara leke olarak geçti" diye konuştu.
"Bölge halkı terör örgütü ile karanlık odaklar arasında sıkıştı. Toplumla devlet arasındaki güven duygusu zedelendi. Toplumsal bütünlük zedelendi" ifadelerini kullanan Ünal, şunları dile getirdi:
"1986-2012 yılları arasında Türkiye toplam 600 milyar turizm geliri elde etti ancak bu gelir teröre gitti. Terör olmasaydı ülke olarak çağ atlamış olacaktık. Eğer bu olaylar yaşanmasa ve Türkiye'nin turizm geliri her yıl yüzde 20 daha fazla olsaydı Türkiye 120,6 milyar lira ek gelir elde edecekti. Biz bunu elde edemezken, silah üretenler bu parayı ülkemiz yerine kazanmış oldular. Eğer bu süreç yaşanmasaydı uluslararası ayarda 5 petrol şirketimiz, 19 uluslararası araba fabrikamız olabilir, Türkiye'nin 20 yıllık enerji ithalatı karşılanabilir, Marmaray düzeyinde 339 proje yapılabilir, Ankara- İstanbul Hızlı Tren Projesi gibi 300 proje gerçekleştirilebilirdi."
MÜSİAD Şube Başkanı Suat Özdemir ise, panele ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını aktararak, kentin gelişimi için çalışmayı sürdüreceklerini belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi.
Son Dakika › Yerel › Çözüm Sürecinin Turizme Etkisi' Paneli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?