İsmihan Özgüven - Türkiye'deki defne yaprağı ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayan Hatay'da, orman köylüleri geçen yıl defneden 14 milyon lira gelir elde etti.
İlaç ve kozmetik sanayinin yanı sıra tat ve aromasıyla yemeklerin de vazgeçilmez baharatları arasında yer alan defne, köylüler için önemli bir gelir kapısı oldu.
Antakya Orman İşletme Müdürü Mehmet Harbi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent genelinde 5 bin 200 hektar defne ormanının bulunduğunu belirterek, Hatay'ın Türkiye'deki defne yaprağı ihtiyacının yüzde 70'ini karşıladığını söyledi.
Orman İşletme Müdürlüğü olarak defne ağaçlarının bulunduğu alanlarda her yıl planlama yaptıklarını anlatan Harbi, bu planlama kapsamında köylülerin ürün toplayacağı alanları belirlediklerini ve kendilerine müracaat eden köylülerle sözleşme imzaladıklarını ifade etti.
Sözleşme imzalayan köylülerin, geçen yıl kentteki ormanlardan 4 bin ton defne yaprağı, 2,5 ton da tohum topladığını vurgulayan Harbi, toplanan tohumlardan 600 ton yağ elde edildiğini dile getirdi.
Harbi, köylülerin, defne yaprağının kilosunu 50 kuruştan, tohum yağının litresini ise 20 liradan firmalara sattığını belirterek, şöyle konuştu:
"Bizimle sözleşme imzalayan köylüleri, ormanlık alanlarda yapacakları çalışma öncesinde ağaçlara fazla zarar vermemeleri amacıyla eğitime tabi tutuyoruz. Eğitimin ardından köylüler, Ağustos ve Kasım ayları arasında ormanlık alanlarda defne yaprağı ve tohumu topluyor. Ormanlık alanlarda yapacakları çalışma için de müdürlüğümüze belli bir ücret ödeyerek çalışmalarını sürdürüyorlar."
Topladıkları defne yaprağı ile tohumundan çıkardıkları yağı firmalara satan köylülerin, her yıl önemli gelir elde ettiğini vurgulayan Harbi, "Defne ticaretiyle uğraşan köylülerimiz, geçen yıl defne yaprağından 2 milyon, tohum yağından ise 12 milyon lira gelir elde etti" dedi.
Sektörün gayrisafi milli hasılaya katkısının ise 47 milyon lira olduğuna dikkati çeken Harbi, kentte toplanan ürünlerin tamamına yakının İzmir'deki fabrikalara gönderilerek işlendiğini ve buradan da yurt dışına ihraç edildiğini kaydetti.
Harbi, Hatay'da defne yaprağını işleyerek sabun ya da yağ elde eden küçük ve orta ölçekli 25 işletme bulunduğunun altını çizerek, kentteki bazı köylülerin de kendi imkanlarıyla sabun yapıp satışa sunduğunu belirtti.
Doğada kendiliğinden yetişen ve köylüler için önemli bir gelir kapısı olan defne ormanlarını artırmaya çalıştıklarını bildiren Harbi, bu kapsamda, geçen yıl 33 hektarlık alana defne fidanı diktiklerini sözlerine ekledi.
- HATAY
Son Dakika › Yerel › Defne Yaprağı Köylüye 14 Milyon Lira Kazandırdı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?