MEHMET BAYER - Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, denizlerde gösterdikleri başarılarla vatandaşların ve kurtardıkları canların takdirini topluyor.
Türkiye'nin sahillerini ve karasularını koruyan, güvenliğini sağlayan, denizlerdeki can ve mal emniyeti için zaman kavramı gözetmeksizin çalışan sahil güvenlik ekipleri, her an göreve çıkılacak gibi hazır kıta bekliyor.
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesindeki Sahil Güvenlik Komutanlığında iki "Kaan" sınıfı hızlı bot ile bir Sahil Güvenlik Emniyet Timi (SAGET) de günün 24 saati görev alıyor.
Türk karasularında belirli aralıklarla yapılan rutin kontrollerle güvenlikte sürekliliği esas kılan bir çalışma yürüten ekipler, özellikle son aylarda Ege Denizi'nde artış gösteren göçmen kaçaklığı olaylarında gösterdikleri başarılarla isimlerinden sıkça söz ettiriyor.
Her operasyonda önce kendi güvenlikleri
Sığınmacılarla ilgili olumsuz bir durumda, Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı Harekat Merkezindeki "158 Sahil Güvenlik İhbar Hattı"na düşen ihbar, kısa sürede Küçükkuyu'daki birime ulaştırılıyor.
Yaklaşık 15 dakikalık bir hazırlığın ardından, limandan hareket etme aşamasına gelen bot personeli, önce kendi güvenlik önlemlerini alıyor, sonra Ege Denizi'nin derin sularına açılıyor.
Elverişli hava şartlarının yanında, rüzgar hızının saatte 70-80 kilometreye ulaştığı, dev dalgaların ortaya çıktığı hallerde bile görevlerini icra etmek için hiçbir bir fedakarlıktan kaçınmayan ve güvenliği elden bırakmayan ekipler, denizin durumuna ve mesafeye göre belirli süre sonra ihbar bölgesine ulaşıyor.
Şişme botlarla Ayvacık sahillerinden ayrılıp, Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçmeye çalışan kaçakların çoğu, ekiplerin uyarılarını dikkate alarak botlarını durduruyor.
Sahil güvenlik ekiplerinin botlardan aldıkları kaçaklar, her türlü yaşamsal desteğin ardından Küçükkuyu'da karaya çıkarılarak işlemlerinin tamamlanmasının ardından Ayvacık'taki Yabancıları Geri Gönderme Merkezine sevk ediliyor.
Ekipler, ihbar olmadığı dönemlerde ise zamanlarını Küçükkuyu Limanı'nda bulunan komutanlığa ait tesislerde geçiriyor. Günün ilk ışıklarıyla yataklarından kalkan ve tıraşlarını olduktan sonra kıyafetlerini giyen subay, astsubay ve uzman çavuşlar, her an ihbar gelecekmiş gibi teyakkuzda bekliyor.
Yabancı uyrukluların limana getirildiği durumlarda da tüm personel görev paylaşımı yapıyor. Bazı görevliler sığınmacıların kimlik tespitini yaparken, bazıları bu kişilerin giyecek, içecek ve yiyecek ihtiyacını karşılamak için çaba gösteriyor.
Son Dakika › Yerel › Derin Suların Yılmaz Bekçileri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?