Dijital Ortamda Çok Kısa Sürede Diş Protezi Yapımı - Son Dakika
Son Dakika Logo

Dijital Ortamda Çok Kısa Sürede Diş Protezi Yapımı

08.10.2014 10:41

DPÜ bünyesinde kurulan Dental Tasarım Merkezi'ndeki dijital ortamlarda üretilen diş protezleri, hastalara birkaç saat içerinde takılabilecek Doç. Dr. Pekkan: "Klasik laboratuvar işletmeciliği çerçevesinde düşündüğümüzde bir hafta içerinde yapılabilecek protezi biz burada 1,5 günde veya yerine göre 3.

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) bünyesinde kurulan Dental Tasarım Merkezi'nde, tamamen dijital ortamda insan ağız yapısına uygun diş protezi tasarlanıp, 3-4 saat gibi kısa bir sürede hazırlanarak hastaya takılabilecek.

DPÜ İleri Teknoloji Merkezi'nin (İLTEM) alt birimi olan merkezde, bilgisayarlar eşliğinde ağız taraması yapılarak, çene yapısına en uygun dişin, renk ayarına kadar belirlenmesinin ardından tamamen el değmeden lazerlerle protez ve metal kromlar çok kısa sürede üretilip hastaya takılabiliyor. DPÜ Diş Hekimliği Dekan Yardımcısı ve Merkez Sorumlusu Doç. Dr. Gürel Pekkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dental Tasarım Merkezi'nin ülkedeki ender konsepte sahip bir yer olduğunu söyledi.

Merkezin, uzun yıllar yapılan çalışmalar sonucu faaliyete geçirildiğini anlatan Pekkan, "Burada, lazer sinterizasyon yöntemiyle metal tozlarının katman katman sinterlenmesi sonucu krom ve köprülerinin alt yapıları üretilecek. Aynı zamanda elimizde bulunan CAD-CAM sitemiyle zirkonyumdan metal desteksiz porselen diye nitelendirdiğimiz tam seramik krom ve köprüler üretilecek. Merkezimiz, ayrıca hareketli bölüm protezlerinin başlangıçtan bitim aşamasına kadar üretimi yapacak alt yapıya sahip" diye konuştu.

Pekkan, merkezdeki çalışan ve diş teknisyenleri ile birlikte tam anlamıyla faaliyete geçtiklerinde çok amaçlı bir diş laboratuvarı olacaklarını dile getirdi.

Laboratuvarın, birinci aşamada diş hekimliği fakültesinin alt yapısını oluşturacağını belirten Pekkan, "Diş hekimliği polikliniği faaliyetleri sonucu alınan ölçülerden, son model teknoloji kullanılarak dijital ortamda bio uyumlu protezlerin üretimi sağlamaktadır. İkinci amacımız, burada protetip diş hekimliği alanında yapılan araştırmaların ülkemizin değişik kurumlarından gelecek olan talepler çerçevesinde, araştırmalara destek amacıyla gerek metal, gerekse porselen üretiminde iddialı olmak" diye konuştu.

Kapasitelerinin üzerinde bir üretim olduğu takdirde bunu diğer ağız ve diş sağlığı hizmeti sunan kurumlar ile iletişim içerisinde bulunarak işbirliği yapmayı hedeflediklerini bildiren Pekkan, "Bu merkezimizde halk arasında kancalı protezler, takma dişler ve kaplama denen protezlerin en üst kalitede ve en kısa sürede yapımı mümkün olacaktır. Klasik laboratuvar işletmeciliği çerçevesinde düşündüğümüzde bir hafta içerinde yapılabilecek protezi biz burada 1,5 günde veya yerine göre 3-4 saat içerisinde yapabilme ve hastaya bu imkanlardan faydalanma imkanı sağlayacağız. Klasik yöntemlerden farklı olarak direkt ağız içerisinden ölçü alan ağız içi tarayıcımız mevcut" ifadesini kullandı. - Kütahya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Dijital Ortamda Çok Kısa Sürede Diş Protezi Yapımı - Son Dakika


Advertisement