Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, üretimden gelen güçlerini kurumsal olarak da kullanabilmeleri gerektiğini söyledi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Çınar Ziraat Odası Başkanı Cevat Delil başkanlığındaki 9 ilçe ziraat odası başkanından oluşan heyet, Vali Toprak'ı makamında ziyaret ederek, Diyarbakır tarımının ve çiftçisinin sorunlarını iletti.
Vali Toprak, görüşmede, Diyarbakır'ın sahip olduğu mümbit tarım arazileri ile diğer illeri geride bıraktığını, bölgede yetişen pamuğun ise kendine has özellikleri ile büyük bir kazanç olduğunu vurgulayarak, üretimden gelen gücün kurumsal olarak kullanılması gerektiğini belirtti.
Diyarbakır'da 700 bin hektar alanın tarıma elverişli, ama nitelikli tarım yapılabilecek tarım arazisinin ise 470 bin hektar alan olduğunu kaydeden Toprak, çoğu ilin yüzölçümüne bakıldığında böyle bir alanın bulunmadığını kaydetti.
Bölgede havası, suyu ve güneşi alma biçimi ile kaliteli hububat ürünlerinin yetiştiğini, pamuğun beyazlığı, lif uzunluğu gibi özellikleri ile diğer pamuklara göre daha kaliteli olduğunu anlatan Toprak, son zamanlarda bölgede meyvecilik ve seracılığının da geliştiğini aktardı.
Son yıllarda devletin teşviklerle kayda değer ödemeler yaptığını ifade eden Toprak, şöyle dedi:
"Zaman zaman zirai üretimde hava şartları ve iklime göre değişiklikler olduğu için bazen dalgalanmalar olabiliyor. Tarım sektörü öyle bir sektör ki devamlı kontrol altında tutulması gerekiyor. Dikkatle, özenle desteklenmesi gerekiyor. Bu üretimin içinde alın teri, gayret, meşakkat, müşkülat var, ama üretim olduğu için sevinç, bereket ve bolluk da var. Diyarbakır'da sulama projeleri ve toplulaştırma çalışmaları hakkında yaptığımız toplantımız oldukça yararlı geçti. 2008-2012 yılları arasındaki hedeflenen ve bitmesi gereken çalışmaları masaya yatırdık."
GAP Eylem Planı çerçevesinde bölgede yüzde 70 oranında toprakların cazibeli olarak sulanacağı, bunun büyük oranda enerji tasarrufunu da beraberinde getireceğini belirten Toprak, 2012 yılı sonuna kadar planlanan yaklaşık 220 kilometre ana sulama kanallarının zamanında bitirilmesi için çalıştıklarını bildirdi.
Delil de Diyarbakır'ın da içinde bulunduğu GAP bölgesinde toplamda 6 milyon 950 bin hektar kullanılabilir tarım arazisi bulunduğunu, ülkede hububat ve pamuk ihtiyacının büyük ölçüde bu bölgeden karşılandığını belirtti.
- DİYARBAKIR
Son Dakika › Yerel › Diyarbakır Valisi Toprak: 'Üretimden Gelen Gücümüzü Kurumsal Olarak Kullanabilmeliyiz' - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?