Düzce Ovası Sulama Birliği Başkanı Necmettin Kavak, İl Genel Meclisine katılarak yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Birlik Başkanı Necmettin Kavak yaptığı açıklamada, "Düzce Ovasında bulunan sulama kanallarının inşaatı 1968 yılında Hasanlar Barajı inşaatıyla başlamış ve sırasıyla sulama şebekesi yapılmıştır. 800 kilometre olarak inşa edilen sulama şebekesi 1975 yılında aktif olarak hizmet vermeye başlamıştır. Kurulduğu yıldan bu yana birçok doğal afete maruz kalmasına rağmen tarımsal sulamaya hizmet vermeye devam etmektedir. Ancak kanalların beton ömrünün tükendiği, doğal afetlerden zarar gördüğü sulama kanallarının Düzce'deki yerleşik alanların genişlemesinden dolayı mücavir alanda kaldığı, Dünya'daki küresel ısınmadan dolayı suyun daha çok önem kazandığı bu sebeple tasarrufa gidilmesi gerektiği, İstanbul'un içme suyu havzası oluştu ve suyun temiz olması amacıyla Düzce'de 11 bin Hektarlık sulama sahası 29 Mart 2013 tarihinde Sepa DDR Mühendislik tarafından Rehabilitasyon çalışması yapılması için kapalı sistem projesi kapsamına alındı. Projenin yapımını üstlenen Sepa DDR Mühendislik tarafından 500 gün süre zarfında bitirilip inşaat ihalesi yapılacaktır. Yapılacak bu projenin maliyetinin yüzde 80'ini DSİ yüzde 20'sini de Sulama birliğimiz karşılayacaktır. Birliğin karşılayacak olduğu yüzde 20'lik kısmın binde 5'i 100 bin TL'ye tekamül etmektedir. Bu paranın yıl sonuna kadar DSİ'nin hesabına yatırılması istenmektedir. Ancak Birliğimizin bu parayı karşılayacak mali durumu yetersizdir" dedi.
Kavak Düzce'de şu anda vahşi sulama yapıldığını yapılacak olan sistem ile kapalı sistem sulamaya geçileceği ve yılın 12 ayı borularda su olacağını belirterek yapılacak olan rehabilitasyonun faydalarını aktardı. Kavak, "Yüzde 70 oranında su tasarrufu sağlayacak. Suyun kirlenmesi önlenecek. Temiz su ile ürün yetiştirilecek. Canlı sağlığı için tehlike kalkacak. Arazilerdeki su taşkınları önlenecek. Yerleşik alanlardaki su kaçağı zararları önlenecek. Vahşi sulamadan doğan toprak zararı önlenecek. Arazi kullanım alanları artacak. Arazi üzerindeki görüntü kirliliği kalkacak. Arazilerde damlama ve yağmurlama sistemi kurulacak. İş gücü maliyeti azalacak ve Daha verimli ve hızlı hizmet sağlanacak" diye konuştu.
Kavak, son olarak Hasanlar Barajında ki suyun durumu hakkında bilgiler vererek, "Barajda yeterli miktarda suyumuz var. Fakat geçen yıl mayıs ayında 26 bin metreküp suyumuz varken bu yıl mayıs ayında 16 bin metreküp suyumuz var. Geçen yıl mayıs ayına göre yaklaşık 10 bin metreküp su kaybımız var" şeklinde konuştu. - DÜZCE
Son Dakika › Yerel › Düzce'de 10 Bin Metreküp Su Kaybı Var - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?