Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Eylül ayını dolu dolu geçirdi.
Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2013 yılı Eylül ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Bitkisel faaliyetler alanında Eylül ayında 2 bin 549 çiftçiye Çiftçi Kayıt Sistemine kaydedilmiş olup, 2013 yılı Eylül ayı sonu itibariyle il genelinde Çiftçi Kayıt Sistemine 10 bin 616 adet çiftçinin kaydı yapıldığı bildirildi.
Kabaoğlu, "Mera Islah ve Amenajman Projesi uygulamasına başlanılan Çilimli İlçesi Alacamescid ve Sarımeşe, Gölyaka İlçesi Açma Köyü ile Gümüşova İlçesi Yakabaşı Köylerinde İhaleyi alan firma tarafından; Alacamescid Köyü ve Yakabaşı Köylerinde diri örtü temizliği yapılmış, Sarımeşe ve Alacamescid Köylerinde sundurmaların temelleri atılmış, sınır ihatası ve otlatma parselleri için direk yerlerinin açılmasına başlanmıştır. İlimizde son yıllarda ekilişi hızla artan silajlık mısırın hasadına üreticilerimiz tarafından devam edilmekte olup, Eylül ayı sonu itibariyle 638 adet çiftçimiz yem bitkileri destekleme başvurusunda bulunmuş ve bu çiftçilerimizin hasat kontrolleri de devam etmektedir.
Meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında yüzde 50 İl özel idare kaynaklı 3 dekar elma, 7 dekar armut, 154 dekar ceviz olmak üzere toplam 164 dekar alanda kapama meyve bahçesi tesis edilecek olup, fidan temin işlemleri devam etmektedir. 2013 yılında gerçekleştirilen Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Yarışmasında Türkiye ikincisi olan bayan çiftçimize kurulacak olan 1 dekarlık seranın araziye montaj çalışmalarına başlanmıştır. Fındık Entegre Mücadelesi kapsamında, üreticilerimize fındık bahçelerinde budama ve gübreleme uygulamaları gösterilmiştir" dedi.
Kabaoğlu, hayvancılık ve su ürünleri faaliyetleri kapsamında ise "Eylül ayında 12 bin 242 büyükbaş hayvana şap aşısı yapılmış bin 333 adet kulak küpesi takılmış, 2 işletmeye ceza kesilmiştir. Hayvan hastalıkları ile mücadele kapsamında aşılama ve yol kontrolü faaliyetleri artırılmıştır. Hayvan hastalıkları ile mücadele kapsamında il genelinde 61 bin şap aşısı yapılması planlanmaktadır. Eylül ayında 82 köyde 12 bin 242 büyükbaş hayvana şap aşısı yapılmıştır. Hayvan pazarının açık olduğu günlerde Emniyet Müdürlüğü ile koordineli şekilde 2 adet yol kontrolü yapılmış ve herhangi bir olumsuz duruma rastlanılmamıştır. Kurban komisyonu görevlileri ile birlikte İl Müdürlüğümüz Veteriner Hekimleri tarafından denetimleri yapılmak üzere toplu olarak kurbanlık hayvan kesimi yapacak 72 adet işletme tespit edilmiş ve işletmelere sağlıklı kesim yapılmasının sağlanması için bilgilendirme yapılmıştır. Tazminatlı hayvan hastalıkları kapsamında şartlı kestirilen 174 adet büyükbaş hayvan için 497 bin 171 TL'lik hak ediş düzenlenmiş olup, ödemeye esas belgeler Bakanlığımıza gönderilmiştir. Daha önce gönderilen 10 büyükbaşa ait 20 bin 166 TL hak ediş işletmelerin hesaplarına yatırılmıştır. İlimizdeki bin 333 adet büyükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır. Büyükbaş hayvanlarına küpe taktırmadığı için 1 işletmeye 639 TL idari para cezası verilmiştir. Yarış atları ile ilgili olarak tay tescil işlemini zamanında yaptırmayan 1 işletmeye 6 bin 400 TL idari para cezası uygulanmıştır. İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 70 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir. 2 bin 603 ton hayvan maddesi ihracatı gerçekleştirilmiştir. İlimizden 76 adet Veteriner Sağlık Sertifikası ile 2 bin 603 ton hayvan maddesi ihracatı yapılarak, başka il ve ilçelere 2 bin 331 kg sığır eti ile 492 adet büyükbaş, 345 arılı kovan, 4 milyon yavru balık ve 3 milyon 490 bin 605 adet Broiler hayvan sevki yapılmıştır. İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 862 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 184.173 kg etin tüketime sunulması sağlanmıştır. Yapılan 5 su ürünleri satış yeri ve 1 alabalık işletmesi denetimi sonucunda işletmelerde su ürünleri mevzuatı ile ilgili uygunsuz bir duruma rastlanılmamıştır" dedi.
Kabaoğlu, kalıntı izleme programı çerçevesinde ise "8 kanatlı, 5 balık, 3 bal, 1 süt ve 1 yumurta işletmesinden numune alınarak laboratuara gönderilmiştir. Ağustos ayında kalıntı izleme programı çerçevesinde 1 adet yumurta işletmesinde çıkan antibiyotik kalıntısı sonucu işletmeden numune alımı sıklaştırılmış, gönderilen şahit numune ve diğer numunelerde kalıntıya rastlanılmadığından işletme ile ilgili cezai işlem yapılmamıştır" dedi.
BALIKLAR OKSİJENSİZLİKTEN ÖLMÜŞ
İl Müdürü Kabaoğlu, Melen çayı içmeler köyü civarında meydana gelen balık ölümleri ile ilgili olarak ise "Alınan balık ve su numuneleri sonucunda patolojik ve toksikolojik bir bulguya rastlanılmamış, balıkların çayın 2-3 kilometrelik alanında meydana gelen organik faaliyet artışına bağlı oksijen seviyesinin düşmesinden kaynaklandığı tespit edilmiştir" dedi.
"Arılı kovan desteklemesi için 491 işletmede 43 bin 211 kovan tespiti yapıldığını bildiren Kabaoğlu, "2013 yılı hayvancılık desteklemeleri kapsamında arılı kovan desteklemesi için başvuru yapan 491 işletmede kontroller yapılmıştır. Yapılan kontrollerde destekleme şartlarına sahip 43.211 arılı kovan tespit edilmiştir. Süt ve besi desteği için 528.082 TL destekleme ödemesi yapılmıştır. 2013 yılı ilk 6 aylık dönemde çiğ sütlerini onaylı işletmelere satan 519 işletmeye 268 bin 582 TL, besilik hayvanlarını ruhsatlı kesimhanelerde kestiren 186 besi sığırı yetiştiricisine 957 büyükbaş hayvan için 259 bin 500 TL destekleme ödemesi yapılmıştır" dedi.
Kabaoğlu, eylül ayında Gıda ve Yem faaliyetleri kapsamında ise "344 adet gıda denetimi yapılmış ve 2 işletmeye 7 bin 680 TL ceza kesilmiştir. Eylül ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 323 yem satışı yapan işyerlerinde 21 olmak üzere toplam 344 adet denetim yapılmış olup, 1 firmaya alınan numune sonucu olumsuz olduğundan 6 bin 400TL. 1 firmaya da son kullanım tarihi geçmiş ürün satmaktan bin 280 TL. olmak üzere toplam 2 firmaya 7 bin 680 TL. idari para cezası uygulanmıştır. Alo Gıda 174 hattına gelen 9 şikayet incelenmiş olup olumsuzluğa rastlanmamıştır. Gıda izleme programı kapsamında 14 adet numune alınmıştır. Yaptırılan analiz sonucu olumsuz olan 3 adet işletmeye idari para cezası uygulanacaktır" dedi.
"Eylül ayı içerisinde 6 bin 98 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir" dilen Kabaoğlu, "İlimizde faaliyet gösteren ihracatçı firmaların başvurusu üzerine Eylül ayı içerisinde Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilen 6 bin 98 ton iç fındık için 287. AB dışı ülkelere ihraç edilen 572 ton diğer gıda maddeleri için 21 adet olmak üzere toplam 308 adet sertifika düzenlenmiştir. Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 119'üne kayıt belgesi verilmiştir" dedi.
KIRSAL KALKINMA VE TARIMSAL ALTYAPI FAALİYETLERİ
"473 çiftçiye yüzde 50 hibe destekli makine ve ekipman teslimi yapılmıştır" diyen Kabaoğlu, "Makine Ekipman desteklemeleri kapsamında hibe sözleşmesi imzalamış olan yatırımcıların uygulama sözleşmelerine onay verildi. Satın alma evrakları kabul edildi ve toplam 473 yatırımcıya makineleri teslim edilerek yerinde tespitleri yapıldı. Makine teslimatları ekim ayında da devam edecektir. İlçe Müdürlüklerimizin yaptıkları işlemler kontrol edilerek, İlçelerdeki çiftçilerimize makine teslimatları yapılmıştır. Makine ekipman hibe desteklemesine hak kazanan yatırımcılara İl müdürlüğümüz bahçesinde düzenlenen törenle makineleri teslim edildi. 194 çiftçi daha ek bütçeyle makine ekipman almaya hak kazandı. Makine ve ekipman alımı 2013 yılı ek bütçe dağılımı sonucunda ilimize 589 bin 568 TL ödeme gelmiş olup, 194 çiftçimiz daha makine ekipman almaya hak kazanmıştır. Çilimli-Pırpır Tarımsal Kalkınma kooperatifinin gebe düve temininde damızlık belgeleri eksikliğiyle kesilen 205 bin TL, eksiklerin giderilmesi sonucunda Kooperatife ödenmiştir. Kooperatifin aylık kontrolleri yapılmış olup, İşletme sermayesi talebi için tahsis inceleme raporları düzenlenerek Bakanlığa gönderilmiştir. Çınardüzü ve Uğur köyü Tarımsal kalkınma kooperatiflerinde şikayet üzerine yönetim kurulu üyeleri ve ilgili kişinin ifadeleri alındı ve şikayetler sonuçlandırıldı. Eylül ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında, 11 adet hisseli satış, 3 adet tarımsal amaçlı yapı izinlendirilmesi, 4 adet vasıf değişikliği ve 1 adet ifraz işlemi sonuçlandırılmıştır" dedi.
339 ÇİFTÇİ BORÇ ERTELEMESİNDEN YARARLANDI
Kabaoğlu son olarak "İlimiz Merkez İlçesinden dolu afetinden zarar gören çiftçilerin başvuruları değerlendirilerek bu kapsamda Ziraat Bankası ve Tarım Kedi Kooperatiflerinden kredi kullanan 339 çiftçinin borç erteleme talebi uygun görülmüştür. Borç erteleme talebi uygun görülen çiftçilerin bilgileri ilgili banka şubelerine intikal ettirilecektir" dedi. - DÜZCE
Son Dakika › Yerel › Düzce'de Tarımda Eylül Ayı Faaliyetleri Açıklandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?