Edirne haber! Edirne'nin Subaşı Beldesinde Çiftçiler, Orman Vasfını Yitirmiş Arazinin 49 Yıllığına Bir Firmaya Kiralanmasına Tepki Gösterdi - Son Dakika
Yerel

Edirne haber! Edirne'nin Subaşı Beldesinde Çiftçiler, Orman Vasfını Yitirmiş Arazinin 49 Yıllığına Bir Firmaya Kiralanmasına Tepki Gösterdi

Edirne gelişmesine göre Edirne’de Meriç ilçesine bağlı Subaşı beldesinde çiftçiler, orman vasfını yitirmiş arazinin ceviz ve badem ekimi için bir firmaya 49 yıllığına kiralanmasına tepki gösterdi. CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu’nun ziyaret ettiği çiftçiler, "Tarlalarınızı bize satın" denilerek rahatsız edildiklerini öne sürdü. Çiftçi Mahmut Yakut Kılıç, "Burası vatandaşlarımıza verilebilir. Kendi ormanımızı kendimiz yapabilirdik. Ceviz ve bademimizi kendimiz ekebilirdik. Lakin bunlar bize teklif edilmedi. İlan panosunda bunun bilgisi yok. Biz, mağdur olduk" dedi.

18.10.2022 12:34  Güncelleme: 12:56

Edirne'de Meriç ilçesine bağlı Subaşı beldesinde çiftçiler, orman vasfını yitirmiş arazinin ceviz ve badem ekimi için bir firmaya 49 yıllığına kiralanmasına tepki gösterdi. CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu'nun ziyaret ettiği çiftçiler, "Tarlalarınızı bize satın" denilerek rahatsız edildiklerini öne sürdü. Çiftçi Mahmut Yakut Kılıç, "Burası vatandaşlarımıza verilebilir. Kendi ormanımızı kendimiz yapabilirdik. Ceviz ve bademimizi kendimiz ekebilirdik. Lakin bunlar bize teklif edilmedi. İlan panosunda bunun bilgisi yok. Biz, mağdur olduk" dedi.

Okan Gaytancıoğlu, Subaşı beldesindeki orman köylüleriyle bir araya geldi. Çiftçilerin sorunlarını dinleyen Gaytancıoğlu, "Özel ağaçlandırma adıyla Subaşı Beldesi'nin bazı yerleri birilerine satılmış, 49 yıllığına devredilmiş, ceviz ve badem dikilmek için" diye konuştu. Gaytancıoğlu, şunları söyledi:

"SUBAŞI'NDAKİ TÜM ARAZİLER SUBAŞILILARIN OLMALI"

"Burası Meriç, Subaşı beldesi. Öyle güzel bir coğrafyası var ki. Şu an bir mera alanındayız. Arkamızda orman var. Sağımızda orman var. Ortasında da tarlalar var. Buraya kadar güzel. Fakat 'özel ağaçlandırma' adıyla Subaşı beldesinin bazı yerleri birilerine satılmış, 49 yıllığına devredilmiş, ceviz ve badem dikilmek için. Olan, Kibariye Abla'nın tarlasına olmuş, bu tarla tam ortada kaldığı için. Bu ceviz, bademleri dikecek, ormanı ağaçlandıracak firma kimse onu da bilmiyoruz. Kibariye Abla'ya da 'Bu tarlayı bana sat' diyor. Bu tarlayı sen yıllardır işliyorsun. Babandan kalma. Buradan yetkililere sesleniyoruz. Bu güzelim arazi, burada yaşayanların olmalı. Öncelik onların hakkı. Tarlanın sahibi kim? Devlet. Ama devlet, zaman içerisinde onlara vermiş. ve onlar da yıllardır işlemişler. Hatta tapulu bile yeri var burada. Demek ki bu arazi Kibariye Abla'nın olmalı, ailesinin olmalı. Subaşı'ndaki tüm araziler Subaşılıların olmalı.

"NİYE BAŞKALARINA VERİYORLAR BUNU"

Kibariye Kalkancı ise şöyle konuştu:

"Tarlam bu alanın ortasında kaldığı için satmakla, durmadan rahatsız ediliyoruz. 'Bu tarlayı bize satın' diyorlar. Babamdan, dedemden kalma bir tarla. Biz, bunu kaybetmek istemiyoruz. Biz, kiralanan yerlerin kirasını kendimiz verebiliriz. Niye başkalarına veriyorlar bunu? Ben, tarlamızın bu hale geldiğini üç hafta önce öğrendim. Ablam buraya odun talebiyle geldi. Hakkımız var. 10 metre yakın olan ağaçları kesecektik. Ablam gelince görüyor, tarlada ne odun kalmış ne bir şey."

"GÜZEL PROJELER GELİŞTİRİLİR"

Ersöz Zümbül de söz konusu arazinin köylülere kiralanması halinde güzel projeler yapılabileceğini belirterek şunları söyledi:

"Normalde birilerine verilecekse yıllardan beri işliyorlardı, onlara da teklif edilebilirdi. Ama kimsenin haberi olmadan, yöneticilerin de bilgisi olmadan bir şekilde bu firmaya intikal etti. Benim sorum şu; bu kadar arazi, Subaşı'nın zaten arazisi az, 2 bin nüfus yaşıyor burada. Aşağı yukarı da 2 bin dekar arazi gitti. Hükümetimiz bunları Ormak köylüsüne kazandırmak yönünde ilgili kurumları devreye sokarak niye projeler üretmez de Subaşı'nın genel menfaatlerini sağlamaz, birilerine 49 yıllığına verilir. Ben bunu anlamıyorum. Mademki verilecekti, orman vasfı yitirilmişti, güzel projeler geliştirilir. Zaten Subaşı, geliri çok dar bir beldemiz. İnsanların genel refahı sağlanırdı."

"BİZ MAĞDUR OLDUK"

Mahmut Yakut Kılıç ise çiftçilerin haklarının gasp edildiğini savunarak, "Resmen çiftçilerimiz, vatandaşımız olsun hakları gasp edildi. Bu kapsamda aşağı yukarı 2 bin 800 dekar yerimiz kayboldu. Zaten buna komşu olarak 2 bin 500 dekar ormanımız vardı. Ama orman vasfını yitirmiş 2 bin 800 dekar alanımız vardı. Burası vatandaşlarımıza verilebilir. Kendi ormanımızı kendimiz yapabilirdik. Ceviz ve bademimizi kendimiz ekebilirdik. Lakin bunlar bize teklif edilmedi. İlan panosunda bunun bilgisi yok. Biz, mağdur olduk" dedi.

Görüntü Dökümü

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu,

Kibariye Kalkancı,

Ersöz Zümbül,

Mahmut Yakut Kılıç

Edirne haber! Edirne\'nin Subaşı Beldesinde Çiftçiler, Orman Vasfını Yitirmiş Arazinin 49 Yıllığına Bir Firmaya Kiralanmasına Tepki Gösterdi
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Edirne haber! Edirne'nin Subaşı Beldesinde Çiftçiler, Orman Vasfını Yitirmiş Arazinin 49 Yıllığına Bir Firmaya Kiralanmasına Tepki Gösterdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement