Edirne Valisi Hasan Duruer, Edirne'ye geldiği zaman kendisine iki misyon belirlediğini, bunların geçmişi günümüze taşımak ve Balkanlar olduğunu söyledi.
Duruer, AA Edirne Bölge Müdürlüğünün "Haber Masası"nda yaptığı açıklamada, Edirne'nin tarihten gelen stratejik önemi olduğunu belirtti.
Balkanların ve İstanbul'un Edirne'den fethedildiğini, görev yaptığı 15 aylık sürede 11 kez Balkanlar'a resmi ziyarette bulunduğunu ifade eden Duruer, şöyle konuştu:
"Biz Balkanlar'a gittiğimiz zaman sadece oradaki akrabalarımızla veya Türkler ile görüşmüyoruz. Yunanlılarla, Bulgarlarla görüşüyoruz. Oradaki devlet adamlarıyla görüşüyoruz. Ben Edirne'ye geldiğim zaman kendime iki tane misyon seçtim, biri geçmişi günümüze taşımak diğeri ise Balkanlar. Geçmişi günümüze taşımak derken, tarihimize sahip çıkmak, kültürümüze sahip çıkmak ve bunu da gençlere anlatmak."
Duruer, 15 ayda 11 kez yurt dışına gittiğini, ziyaretlerinin 7'sini Bulgaristan, 2'sini Yunanistan'a gerçekleştirdiğini aktardı.
Gittikleri ülkelerdeki kültürel faaliyetlere de destek verdiklerini, 1. Balkan Türk Şairleri Buluşması'nı Kırcaali'de yaptıklarını, üçüncüsünü ise Kırım'da yapmayı düşündüklerini dile getiren Duruer, "Sivil toplum örgütleriyle sıkı bir ilişki içerisindeyiz. Mesela Karalar köyünde yapılan Koca Yusuf Şenliklerine ilk defa valilik olarak katıldık. Onlara ciddi destek verdik. Yunanistan Dimitoka'da yapılan Kızıl Sultan Şenlikleri'ne yine Valilik olarak katıldı" diye konuştu.
Akademi Rumeli Projesi
Duruer, Akademi Rumeli Projesi'nin Balkanlar'a yönelik yapılan en etkili projelerden olduğunu söyledi.
"Akademi Rumeli" adı altında yaptıkları çalışmada, Dış Türkler Akraba Topluluklarının kendilerine ciddi finans desteği sağladığını, bunun yaptıkları en etkili faaliyetlerden biri olduğunu belirten Duruer, şöyle devam etti:
"Birçok ülkeden 120 öğrenci getirdik. 30'dan fazla kültür insanıyla arkadaşları buluşturduk. Son derece etkili oldu. Gelen arkadaşların birbirleriyle kaynaşması da sağlandı. Türkiye'yi tanıma fırsatı buldular, Edirne'yi tanıdılar. Biz meslek hayatımızda bırakın 30 tane kültür insanını 2 tanesiyle bile karşılaşmadık. Akademi Rumeli çalışmasının yerel bazdaki örneği Akademi Edirne Projesi de etkili oldu. Gelecek günlerde projenin ikincisi uygulanacak."
Duruer, projelerin kitap ve dergilerle de desteklendiğini, kitap baskı çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Şimdiye kadar 15 civarında kitap baskısı sağladıklarını, Edirne Dergisi'ni yeni bir formatla çıkardıklarını belirten Duruer, "Balkanlar'a yönelik olarak Balkan Akademi adı altında bir dergimiz var. Bunu ilk defa çıkardık. Balkan ülkelerinde Türkçe yazan şairler, yazarlar bu dergiye yazıyorlar. Balkanlarda birlik ve beraberliğin sağlanmasına vesile oluyor diye düşünüyorum" diye konuştu. - Edirne
Son Dakika › Yerel › Edirne Valisi Duruer Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?