Elmalı'da Hocalı Katliamı ile İlgili Konferans Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

Elmalı'da Hocalı Katliamı ile İlgili Konferans Düzenlendi

Elmalı\'da Hocalı Katliamı ile İlgili Konferans Düzenlendi

Akdeniz Üniversitesi Elmalı Meslek Yüksekokulu, Hocalı Katliamının 22. yılı nedeniyle bir konferans düzenledi.

01.03.2014 12:19  Güncelleme: 12:16

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Elmalı Meslek Yüksekokulu tarafından Hocalı Katliamı'nın 22'inci yıl nedeniyle bir konferans düzenlendi.

Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İbrahim Akıncı, Elmalı Kaymakamı M. Murad Çekmen, Yuva Belediye Başkanı Hüseyin Şahin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Candeğer, siyasi parti temsilcileri başta olmak üzere Elmalı protokolü ve vatandaşların izlediği konferansta Elmalı MYO Müdürü Yrd.Doç.Dr. Halil Demir, Hocalı Katliamı'nın acılarının hala taze olduğunu söyledi. Rektör Yardımcısı Akıncı ise Hocalı'da yaşananlardan ibret alınması gerektiğini belirterek,"Azerbaycanlı kardeşlerimizle iki devlet olsak da bir milletiz. Bu tür acıları milletimizin tekrar yaşamaması için birlik, beraberlik ve kardeşliklerimizi yaşatmalıyız" dedi.

Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Şenol Kantarcı sözlerine Ermenilerin Türkiye ve Azerbaycan'dan toprak talepleri olduğunu, bu talebin dün olduğu gibi bugün de var olduğunu anlatarak başladı. Toprak talebi konusunda Ermenileri küresel güçlerin desteklediğini vurgulayan Kantarcı, "1918'de Revan, 1920'de Zengezur, 1992'de Karabağ işgal edilmiştir. Dolayısıyla Türk Dünyası ile Türkiye arasına Ermenistan yerleştirilmiştir. Şimdi de Nahçıvan alınmak istenmektedir" diye konuştu. Şimdiki Ermenistan topraklarının 1747'de Güney Kafkasya Türk Hanlıklarından Revan Hanlığı'na ait olduğunu belirten Doç.Dr. Kantarcı, bölgenin nüfusunun Rusların diğer yerlerde yaşayan Ermenileri göçe zorlamasıyla 20'nci yüzyılında başlarında değiştirilmeye başladığını ifade etti. Doç.Dr.Kantarcı son 100 yıl içerisindeki Karabağ ile ilgili yapılan saldırılara dikkat çekerek şunları söyledi:

"1900'lü yılların başından beri belli aralıklarla Türklere saldırılar yapılmaktadır. 1991-1992 yıllarında Ermenilerin Karabağ ve civarını işgal ettiklerinde soydaşlarımız sadece Ermeni askerleriyle savaşmamışlardır. Rus Ordusunun bir kısmı bölgede kalmıştır ve katliama destek vermişlerdir. Ermenistan Cumhurbaşkanlarından Robert Koçeryan bir açıklamasında bütün Sovyet silahları bizde kaldı. Rusların silahları götürmesine izin vermedik de demiştir."

26 Şubat 1992 tarihinde yapılan katliamın yeni acıların yaşanmaması için unutulmaması gerektiğini vurgulayan Doç.Dr. Kantarcı, Rus 366. Motorize Alay Komutanı Zarvigorov'un 'Bu savaş, toprak savaşı değil. Hıristiyanlar ile Müslümanlar arasında bir din savaşıdır' dediğine dikkat çekti. Doç.Dr. Kantarcı sözlerine şöyle devam etti:

"Hocalı katliamında Azerbaycan resmi kaynaklarına göre, 83 çocuk, 106 kadın ve 70'den fazla yaşlı dahil olmak üzere, toplam 613 şehit verilmiştir. Toplam 487 kişi ağır yaralanmış, 1275 kişi rehin alınmış, 150 kişi ise kaybolmuştur. Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde cesetlerin birçoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, başlarının kesildiği, sopa ve taşlarla dövüldükleri, donarak öldükleri, küçük çocukların kafa derilerinin yüzüldüğü, kadınların göğüslerinin erkeklerin cinsel organların kesildiği tespit edilmiştir. Katliama 56 hamile kadının ve çocukların da maruz kaldığı belirlenmiştir."

Doç.Dr. Şenol Kantarcı Hocalı'da yapılan katliamı gerçekleştiren Ermeni Ordusu'nu şimdiki Cumhurbaşkanları Sarkisyan'ın komuta ettiğini söyleyerek, konuşmasının sonunda Hocalı'da yapılanları Azerbaycan Parlamentosu'nun soykırım olarak tanıdığını, Meksika'nın soykırım niteliğinde değerlendirdiğini, Pakistan Senatosu Dışişleri Komisyonu'nun soykırım olarak kabul ettiğini ancak ülkemizin hala soykırım olarak bir karar almadığını belirtti.

Konferans sonrasında Doç.Dr. Kantarcı'ya Rektör Yardımcısı Akıncı ve Kaymakam Çekmen tarafından plaket ve çiçek takdim edildi. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Elmalı'da Hocalı Katliamı ile İlgili Konferans Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement