Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Diyarbakır Bölge Müdürlüğü verilerine göre, enflasyon yıllık bazda düştü. Tabloyu yazılı bir açıklama ile değerlendiren Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Enflasyonda son iki ayda azalma eğilimi kaydedilmektedir. OVP (Orta Vadeli Plan 2016-2018) hedefinden sapma söz konusu değildir" dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Diyarbakır Bölge Müdürlüğü verilerine göre, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,40 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0,75 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,80 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,64 artış gösterdi.
Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,26 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,63 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 1,80 düşüş ve su sektöründe yüzde 0,06 artış olarak gerçekleşti.
En yüksek aylık artış kok ve rafine petrol ürünlerinde gerçekleşti. Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde 9,31), temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları (yüzde 2,95), ana metaller (yüzde 2,17) alt sektörleridir. Buna karşılık ham petrol ve doğal gaz (yüzde -2,28), elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme (yüzde -1,80) ve diğer mamul eşyalar (yüzde -1,02) bir ay önceye göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektörler oldu.
Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2016 yılı Mart ayında en yüksek aylık artış dayanıksız tüketim mallarında ve en yüksek yıllık artış dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti.
Tabloyu yazılı bir açıklama ile değerlendiren Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz "Enflasyonda son iki ayda azalma eğilimi kaydedilmektedir. OVP (2016-2018) hedefinden sapma söz konusu değildir. Mart ayında TÜFE beklentilerin (yüzde 0,65) altında kalarak yüzde 0,04 oranında azalma göstermiştir. TÜFE yıllık artış hızı yüzde 7,46'ya gerilemiştir. (Beklenti yüzde 8,2). Son yedi ayın en düşük seviyesidir. Mart ayında gıda fiyatlarının yüzde 1,53 oranında azalması bu gelişmede en önemli etken olmuştur. Gıda fiyatları aylık fiyat artışına 0,50 puan azalma yönünde katkı vermiştir. Ayrıca haberleşme fiyatları yüzde 0,10, eğlence-kültür sektöründe fiyatlar yüzde 0,28 oranında azalmıştır. YİÜFE Mart ayında yüzde 0,40 oranında artmıştır, beklenti yüzde 0,9 artış idi. Yıllık YİÜFE artış hızı yüzde 3,8 ile son dokuz ayın en düşük seviyesidir. Yıl sonuna kadar olan dönemde dolar kurunun mevcut istikrarlı seyri, petrol fiyatlarının ortalama 40 dolar civarında seyretmesi, gıda fiyatlarının ortalamada yüzde 9 civarında artması varsayımları ve beklentileri altında OVP'de (2016-2018) yer alan yüzde 7,5 yıl sonu hedefine ulaşılabilecektir" dedi.
Son Dakika › Yerel › Enflasyon Düştü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?