Tuğba Yardımcı Mısır - Karadeniz Teknik Üniversitesinde (KTÜ) uygulanan, "Engellere Karşı Birlikte Yürüyelim" projesi ile engelli üniversite öğrencilerinin yaşadıkları sorunları paylaşabilecekleri, sinema, tiyatro gibi sosyal aktivitelere birlikte katılabilecekleri akran danışmanlar yetiştirilecek.
Projenin koordinatörü ve KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Orhan Çakıroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın desteği ile Trabzon Valiliği işbirliğinde, Özürlüler Destek Programı (ÖDES) kapsamında uygulandığını söyledi.
Son yıllarda hükümetin ve devletin engellilere yönelik yürütülen çalışmalara sağladığı desteğin toplumda farkındalık oluşmasına katkıda bulunduğunu vurgulayan Çakıroğlu, "Ülkemizde yaşanan gelişmeler sevindirici ama henüz yeterli değil. ÖDES gibi programlar sayesinde engellilere ilişkin farkındalığın daha da artacağına inanıyorum" dedi.
Çakıroğlu, ocak ayında başlayan ve bir yıl sürecek proje ile Trabzon'da engellilere yönelik farkındalık oluşturmak için toplumu bilinçlendirme çalışması yürüteceklerini belirterek, "Projemiz kapsamında Akran Danışmanlık Birimi devreye girdi. Üniversite öğrencilerine yönelik ödüllü kısa film yarışması düzenleyeceğiz. Yapacağımız bilgilendirme seminerleriyle de üniversite öğrencilerinin engellilere yönelik tutumlarını olumlu yönde değiştirmeye çalışacağız" diye konuştu.
Projenin amaçlarından birinin de KTÜ'de engelli öğrencilerin yaşadığı fiziki sorunları tespit etmek olduğuna dikkati çeken Çakıroğlu, kampüste engelli öğrencilerin ATM'lere ve dersliklere ulaşma gibi yaşadıkları sorunları da içerecek rapor hazırlayacaklarını ve üniversite yönetimine sunacaklarını kaydetti.
-Sosyal faaliyet giderleri, projeden karşılanacak-
Projede görevli uzman psikolog Serra Görgün, kişilerin yaşadıkları sorunları genellikle akranları olan arkadaşlarıyla paylaştıklarını ifade ederek, "Bu tespitten yola çıkarak proje kapsamında Akran Danışmanlık Birimi oluşturduk. Üniversite öğrencileri arasından seçeceğimiz gönüllülere, engellilerin yaşadıkları sorunlar ve engeller hakkında eğitim vereceğiz" dedi.
Birim sayesinde, psikolojik sorunlarda ya da engel durumunda dezavantajlı kişilere uzmanlardan önce ulaşabilecek kişilerin akranlar olmasının sağlanacağını anlatan Görgün, "Sistem bize avantaj sağlayacak. Akran Danışmanlığı Birimi'nde görev alacak kişileri eğitip, engellilerin sorunlarına ulaşmada onları ulaşılabilir kılıyoruz" diye konuştu.
Görgün, akran danışmanlarının öğüt veren kişi konumunda olmayacağını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Akran danışmanı, engelli akranıyla engellere karşı birlikte hareket edecek ve çözüm yolu arayacak hem akademik hem de sosyal anlamda eğitim alan bu kişiler, engellilere yardımcı olacak. Profesyonel yardımdan önce başvurulacak kişi haline gelecekler ve birlikte sosyalleşecekler. Akran danışmanlarının, gönüllü bir iş içinde oldukları için sosyal sorumluluk bilinçleri gelişecek hem onlar kendilerini geliştirme fırsatı bulacaklar hem de engelliler hayata kendileri gibi bakan yaşıtlarıyla sorunlarını paylaşacaklar. Birlikte sinemaya, tiyatroya, yemeğe gidecekler. Bu tür aktivitelerin giderleri proje tarafından karşılanacak."
Görgün, akran danışmanlığı için gönüllü üniversite öğrencilerinin KTÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı'nda Engelli Öğrenci Birimi'ne başvurabileceklerini kaydetti.
Yayıncı: Murat Kaban - TRABZON
Son Dakika › Yerel › Engelliler, Akranlarıyla Sosyalleşecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?